Linkovi

Nastavljeno suđenje Trampu u Njujorku, sudija mu naredio da prestane da se oglašava


Trampov dolazak u sudnicu (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)
Trampov dolazak u sudnicu (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

Sudija koji vodi građansku parnicu protiv Donalda Trampa u Njujorku po optužbi za prevaru, naredio je bivšem predsedniku Amerike da prestane da govori, zapretivši mu kaznom za bilo kakav prekršaj.

Tramp je prethodno koristio društvene mreže da se obruši na sudiju Artura Engorona iz njujorškog državnog suda na Menhetnu.

On je Trampovim advokatima i predstavnicima državne tužiteljke Njujorka Leticije Džejms, koji su pokrenuli slučaj prevare, kazao da su napadi na njegovo osoblje "neprihvatljivi, neprikladni i da se neće tolerisati ni pod kojim okolnostima".

„Smatrajte ovu izjavu kao naredbu o gegu“, dodao je Engoron

Suđenje, koje sada traje drugi dan, moglo bi da dovede do raspada Trampovog poslovnog carstva dok on nastoji da vrati predsedničku funkciju na izborima 2024.

Državna tužiteljka Letiša Džejms optužila je Trampa, njegova dva odrasla sina i druge za naduvavanje vrednosti imovine tokom jedne decenije kako bi obezbedili povoljne bankarske kredite i uslove osiguranja, i preuveličali Trampovo sopstveno bogatstvo za više od dve milijarde dolara.

Pre nego što je svedočenje nastavljeno, Tramp je obnovio napade na Džejms, rekavši novinarima ispred sudnice da je ona „krajnje nesposobna“ i da je izmislila slučaj.

„Njeni brojevi su lažni“, rekao je Tramp, favorit za republikansku nominaciju da se suoči sa demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom na izborima 2024. "Ona je prevarantkinja."

Džejms je ušla u zgradu suda bez razgovora sa novinarima.

Drugi dan suđenja počeo je tako što je prvi vladin svedok Donald Bender, Trampov bivši računovođa u kompaniji Mazars USA, nastavio iskaz. Džejms pokušava da pokaže da su Tramp i njegova kompanija prevarili čak i sopstvene računovođe.

Na pitanje Kevina Volasa, advokata u kancelariji državnog tužioca, Bender je rekao da su finansijske izjave koje je pripremio za Trampovu organizaciju uglavnom zasnovane na brojkama koje je sam prijavio.

Tramp je nosio poznato plavo odelo, crvenu kravatu i značku sa američkom zastavom. Činilo se da mu je dosadno, dok je Bender svedočio, i često je razgovarao sa svojim advokatima.

Džejms traži kaznu od najmanje 250 miliona dolara, trajnu zabranu Trampu i njegovim sinovima Donaldu mlađem i Eriku da vode poslove u Njujorku i petogodišnju zabranu bavljenja komercijalnim nekretninama Trampu i Trampovoj organizaciji.

Trampovi ostali pravni problemi

Sudija Artur Engoron već je presudio da je bivši predsednik SAD počinio prevaru i poništio poslovne sertifikate kompanijama koje kontrolišu krunske dragulje imperije, među kojima su Trampova kula i Volstrit 40 u centru Menhetna.

Tramp je negirao da je počinio prekršaj, a njegovi advokati su rekli da će se žaliti.

Tokom prvog dana suđenja, Volas je optužio Trampa da "laže iz godine u godinu" u finansijskim izveštajima koje je davao bankama i osiguravačima od 2011. do 2021.

Trampov advokat Kristofer Kise uzvratio je da su procene njegovog klijenta zapravo preniske i da su zasnovane na poslovnom duhu koji je Trampu omogućio da izgradi „jedno od najuspešnijih imperija nekretnina na svetu“.

Suđenje bi moglo da traje do kraja ove godine.

Očekuje se da će svedočiti i bivši finansijski direktor i kontrolor Trampove organizacije i nekadašnji advokat i posrednik Majkl Koen. Tramp i njegovi punoletni sinovi takođe su na Džejmsovom spisku svedoka.

Pošto se suđenje završi, Tramp se i dalje suočava sa četiri krivične optužnice zbog napora da poništi izborne rezultate 2020, rukovanja poverljivim dokumentima i tajnog novca koji je isplaćen porno zvezdi.

Tramp je negirao krivicu u svim slučajevima. On se takođe suočava sa januarskim građanskim suđenjem za odštetu zbog klevete po tužbi spisateljice koja ga je teretila za silovanje, što on poriče.

Do sada su ga vladini slučajevi politički ojačali, a njegova kampanja koristi ovo pitanje da prikupi novac predstavljajući ga kao mučenika jer navodno demokrate koriste lažne sudske procese kako bi ga sprečile da ponovo preuzme funkciju u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG