Linkovi

Tramp na suđenju za finansijske prevare u građanskoj parnici u Njujorku


Bivši američki predsednik Donald Tramp na suđenju za finansijsku prevaru po otpužnici u građanskoj parnici podnetoj u državi Njujork, 2. oktobra 2023. (Foto: AFP/Brendan McDermid)
Bivši američki predsednik Donald Tramp na suđenju za finansijsku prevaru po otpužnici u građanskoj parnici podnetoj u državi Njujork, 2. oktobra 2023. (Foto: AFP/Brendan McDermid)

Donald Tramp je oštro kritikovao državnu tužiteljku Njujorka i sudiju koji predsedava njegovim suđenjem u civilnoj parnici za finansijsku prevaru, dok je predstavnik tužilaštva optužio bivšeg predsednika da je stekao više od milijardu dolara tako što je investitore i bankare lagao o vrednosti svoje imovine. Parnica bi mogla da nanese veliku štetu carstvu nekretnina bivšeg predsednika.

Proces u sudnici na Menhetnu odnosi se na optužbe koje je iznela Letiša Džejms, državna tužiteljka Njujorka, da je Tramp pogrešno prikazivao vrednost svoje imovine u periodu od 2011. do 2021. godine, da bi dobio povoljnije kredite i uslove osiguranja.

Džejms traži da Tramp plati kaznu od najmanje 250 miliona dolara, kao i da se njemu i njegovim sinovima Donaldu mlađem i Eriku trajno zabrani vođenje poslova u toj državi, i uvede petogodišnja zabrana trgovine nekretninama.

Tramp je u ponedeljak dobrovoljno došao u sudnicu na Menhetnu, a na svojoj platformi Istina (Truth Social) napisao je da će otići na sud da se "bori za svoje ime i reputaciju". Suđenje je nazvao "prevarom", sudiju Artura Engorona je opisao kao "odmetnutog sudiju", a tužiteljku Džejms, koja je crnkinja, kao "rasistkinju".

Kevin Valas, pravnik iz kancelarije državnog tužioca Letiše Džejms, u uvodnoj reči je naglasio da je Tramp tokom cele decenije opisivao stanje svojih finansija bankama i osiguravajućim kompanijama na "materijalno netačan način", čime je ilegalno stekao dobit veću od milijardu dolara.

Kristofer Kajs, Trampov advokat, u svojoj uvodnoj reči je odgovorio da su finansije Trampa i njegove organizacije - potpuno legalne.

"To je jedan od najuspešnijih brendova na svetu, i stekao je bogatstvo zato što je na ispravan način pristupao investicijama u nekretnine", rekao je Kajs.

"Nije bilo namere da se neko prevari, nije bilo kršenja zakona, nije bilo nepoštenog profita i nije bilo žrtava" rekao je Kajs.

Pred ulazak u sudnicu, Tramp je izjavio da je u pitanju nastavak "najvećeg lova na veštice u istoriji".

“To je prevara", rekao je bivši republikanski predsednik i ponovio svoje tvrdnju da je tužba Letiše Džejms politički motivisani pokušaj da se spreči njegov povratak u Belu kuću.

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms u sudnici na Menhetnu za vreme građanske parnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa 2. oktobra 2023. (Foto AFP/Curtis Means)
Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms u sudnici na Menhetnu za vreme građanske parnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa 2. oktobra 2023. (Foto AFP/Curtis Means)

"Koliko god novca da mislite da imate, niko nije iznad zakona", rekla je Letiša Džejms, državna tužiteljka Njujorka, pred ulazak u sudnicu, gde su ona i Tramp prošli jedno pored drugog.

Tužioci su pozvali Donalda Bendera, partnera u kompaniji Mazars USA i dugogodišnjeg Trampovog računovođu, kao svog prvog svedoka.

Suđenje, koje se održava bez porote, je kulminacija višegodišnje istrage Džejms, koja je optužila Trampa i njegovu kompaniju da uobičajeno lažu o njegovom bogatstvu u finansijskim izveštajima.

Među navodima u optužnici su da je Tramp tvrdio da njegov stan u Tramp kuli na Menhetnu - apartman na tri poslednja sprata nebodera - bio skoro tri puta veći nego što zaista jeste, i vredan 327 miliona dolara. Nijedan stan u Njujorku nikada nije prodat ni za približno takvu cenu, kaže tužiteljka Džejms.

Sudija Artur Engoron je prošle nedelje rešio glavni zahtev tužbe pre nego što je suđenje i počelo, presudivši da je Tramp rutinski obmanjivao banke, osiguravače i druge preuveličavajući vrednost imovine u papirima koji se koriste za sklapanje poslova i obezbeđenje kredita.

Bivši predsednik, njegova dva najstarija sina, rukovodioci Tramp organizacije i bivši advokat Majkl Koen, svi su navedeni među desetinama potencijalnih svedoka.

Ne očekuje se da će Tramp svedočiti u narednih nekoliko nedelja. Odlazak na sud u ponedeljak je značajno odstupanje od njegove dosadašnje prakse.

Tramp nije došao na sud ni kao svedok ni kao posmatrač kada su njegova kompanija i jedan od njenih najviših rukovodilaca prošle godine osuđeni za poresku prevaru. Nije se pojavio ni na suđenju ranije ove godine na kojem ga je porota proglasila odgovornim za seksualni napad na spisateljicu I. Džin Kerol u garderobi robne kuće.

Na neki način, međutim, ovo novo suđenje ima veće uloge.

Engoronova presuda od prošle nedelje, ako bude potvrđena u žalbenom postupku, takođe bi značila prebacivanje kontrole nad nekim od Trampovih kompanija na sudsko imenovanog stečajnog upravnika i mogla bi ga primorati da se odrekne cenjene imovine u Njujorku kao što su Trampova kula, poslovna zgrada na Volstritu, tereni za golf i veliko imanje.

Tramp je to nazvao "korporativnom smrtnom kaznom".

"Imam poremećenog sudiju koji mrzi Trampa, koji je ovaj LAŽNI SLUČAJ PROŠAO kroz sud u Njujorku brzinom koja nije ranije viđena", napisao je Tramp na svojoj platformi Istina.

U svom postu u nedelju uveče, Tramp je napisao da je Engoron "nepravedan, nepokolebljiv i opak u svojoj POTERI za mnom".

Engoron će odlučiti o šest preostalih zahteva u tužbi Džejmsove, uključujući optužbe za zaveru, falsifikovanje poslovnih zapisa i prevaru u osiguranju.

XS
SM
MD
LG