Linkovi

Putin i Ši Đinping pozivaju na blisku koordinaciju spoljne politike


Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Ši Đinping tokom sastanka na marginama Foruma o Inicijativi "Pojas i put", u Pekingu, 18. oktobra 2023.
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Ši Đinping tokom sastanka na marginama Foruma o Inicijativi "Pojas i put", u Pekingu, 18. oktobra 2023.

Predsednik Rusije Vladimir Putin I kineski lider Ši Đinping sastali su se u sredu u Pekingu gde su razgovarali o inicijativi Pojas i put i pozvali na blisku spoljnopolitičku koordinaciju, s obzirom na rast zabrinutosti zbog mogućih sukoba sa Zapadom zbog invazije Moskve na Ukrajinu i rastućih pretnji Pekinga Tajvanu.

"U sadašnjim teškim uslovima, posebno je potrebna bliska spoljnopolitička koordinacija", rekao je Putin u uvodnoj reči.

Ši Đinping i Vladimir Putin su na sastanku razgovarali o trgovini i o desetoj godišnjici inicijative Pojas i put u okviru koje su izgrađeni autoputevi, luke i elektrane širom Azije, Bliskog istoka i drugde.

Ruski predsednik Vladimir Putin prolazi pored počasne garde kineske Narodno oslobodilačke armije, nakon što je stigao u Peing, na Forum Inicijative "Pojas i put", u Kini, 17. oktobra 2023.
Ruski predsednik Vladimir Putin prolazi pored počasne garde kineske Narodno oslobodilačke armije, nakon što je stigao u Peing, na Forum Inicijative "Pojas i put", u Kini, 17. oktobra 2023.

Putin je pozvao na globalne investicije u Severnom moru i rekao da bi takve investicije mogle da prodube trgovinu između Istoka i Zapada i istakao da bi Rusija mogla da igra ključnu ulogu u oživljavanju drevnog Puta svile.

"Što se tiče Severnog morskog puta, Rusija ne nudi samo svojim partnerima da aktivno iskoriste svoj tranzitni potencijal, već ću reći više: Pozivamo zainteresovane države da direktno učestvuju u njegovom razvoju i spremni smo da obezbedimo pouzdanu navigaciju ledolomaca, komunikaciju i snabdevanje", rekao je Putin.

"U pogledu bilateralnih odnosa, idemo napred veoma samouvereno", dodao je on, napominjući da je bilateralna trgovina Rusije i Kine na putu da premaši rekordnih 200 milijardi dolara ove godine.

Kina je ključni kupac ruske nafte i gasa, pružajući Moskvi ekonomski spas dok se suočava sa sankcijama Zapada uvedenim zbog njene agresije na Ukrajinu.

Neposredno pre nego što je Putin počeo da govori, nekoliko evropskih delegata, uključujući bivšeg francuskog premijera Žan-Pjera Rafarena, izašlo je iz sobe, prenosi Rojters.

Samo nekoliko nedelja pre ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara, Putin se sastao sa Šijem u Pekingu i tada su dve strane potpisale sporazum kojim se obavezuju na odnos "bez ograničenja".

Pokušaji Pekinga da se predstavi kao neutralni mirovni posrednik u ratu Rusije protiv Ukrajine odbačeni su od strane međunarodne zajednice, a u međuvremenu Kina je pojačala vojno uznemiravanje Tajvana, sa kojim tvrdi da će se ujediniti i silom ako bude potrebno.

Orban sa Putinom

U Pekingu, sa Vladimirom Putinom razgovaro je i premijer Mađarske, zemlje članice EU i NATO, Viktor Orban, nakon odvojenog sastanka sa domaćinom Ši Đinpingom.

On je na svom profilu na platvormi Eks podelio video uz komentar da je "za nas Mađare i za celu Evropu najvažnije je da se zaustavi priliv izbeglica, sankcije i borbe u našem susedstvu".

U drugoj poruci, Orban je napisao: "Sastanak sa predsednikom Putinom u Pekingu. Svi se u Evropi pitaju isto: može li biti primirja u Ukrajini? Za Evropu, uključujući Mađarsku, ključno je da se poplava izbeglica, sankcije i borbe okončaju!"

U izveštaju su korišćeni materijali agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG