Linkovi

SAD: Pilot van dužnosti pokušao da obori avion na letu za San Francisko


Avion kompanije Horajzon Er Q400, deo grupe Alaska Er, poleće iz Sijetela 13. avgusta 2018. (Foto: AP/Elaine Thompson)
Avion kompanije Horajzon Er Q400, deo grupe Alaska Er, poleće iz Sijetela 13. avgusta 2018. (Foto: AP/Elaine Thompson)

Avion kompanije Aljaska erlajnz na putu za San Francisko preusmeren je i sleteo u Portlend u Oregonu, zato što je pilot koji nije bio na dužnosti, a sedeo je na dodatnom sedištu u pilotskoj kabini, u sred leta pokušao da isključi motore aviona. Prema rečima pilota koji je upravljao avionom, posada je uspela da ga savlada, a uhapšen je po sletanju u Portland.

Osumnjičeni, 44-godišnji Džozef Dejvid Emerson, optužen je u 83 tačke za pokušaj ubistsva i ugrožavanje života, kao i za ugrožavanje letelice, saopšteno je iz kancelarije šerifa okruga Maltnoma.

Let aviokompanije sa Aljaske, čiji je operator bio prevoznik Horajzon Er, poleteo je iz Evereta u Vašingtonu u nedelju popodne, ali je preusmeren pošto je prijavljena verodostojna bezbednosna pretnja.

Indicent se dogodio u avionu sa 76 sedišta, koji je sleteo u Portland sat vremena posle poletanja. Aljaska erlajnz nije navela koliko je putnika bilo u avionu.

"Čovek je pokušao da isključi motore iz kokpita", rekao je pilot kontroli leta Federalne uprave za avijaciju, prema audio snimku koji je objavila LiveATC - mreža koja prenosi komunikacije u avionskom saobraćaju. "Ne bih rekao da sada pravi probleme, mislim da su ga savladali. Želimo da nas sačeka policija čim sletimo", čuje se kako kaže pilot.

Federalna uprava za avijaciju saopštila je da je osumnjičenin pilot pokušao da onesposobi motore aviona tako što je aktivirao sistem za gašenje požara. Posada je uspela da ga savlada i izvuče iz kabine, a motori ni u jednom trenutku nisu prestali da rade, saopštio je Aljaska erlajnz.

Policija Portlenda je privela osumnjičenog bez incidenata, i saopštila da je u toku istraga.

Baza podataka pilota FAA pokazuje da je Emerson zaveden kao sertifikovani pilot koji je prošlog meseca dobio dozvolu lekara da leti.

FBI u Portlandu je soapštio da "vodi istragu i želi da uveri javnost da nema drugih pretnji u vezi sa tim incidentom."

U odvojenom saopštenju u ponedeljak, Federalna uprava za avijaciju je saopštila da incident "ni u kom vidu nije povezan sa trenutnim svetskim dešavanjima", ali je dodala da je "uvek dobra praksa održavati budnost."

Standardna je praksa da piloti van dužnosti sede na dodatnim sedištima u kokpitu kada se vraćaju kući ili putuju ka destinaciji odakle će upravljati avionom.

Svi putnici su uspeli da stignu do svoje destinacije drugim letom, saopštila je kompanija Aljaska erlajnz.

Za nekoliko padova aviona istražitelji veruju da su ih namerno izazvali piloti. Vlastsi kažu da je kopilot aviona Germanwings, koji se srušio u francuskim Alpima 2015. godine, vežbao kako da se obori avion.

2018, radnik kompanije Horajzon Er ukrao je prazan avion na međunarodnom aerodromu Si-Tek u Sijetlu, i srušio ga na malo ostrvo u zalivu Pjudžet kada su ga presreli vojni avioni. Muškarac je rekao kontroli letenja "da nije zapravo planirao da spusti avion", i samog sebe opisao kao "uništenog čoveka."

XS
SM
MD
LG