Linkovi

Ekološki aktivisti upali u hotel Metropol i prekinuli skup o rudarenju 


Ekološki aktivisti prekinuli su skup o rudarenju u Srbiji koji se održavao u hotelu Metropol u Beogradu (foto: screenshot)
Ekološki aktivisti prekinuli su skup o rudarenju u Srbiji koji se održavao u hotelu Metropol u Beogradu (foto: screenshot)

Uz skandiranje “Rio tinto marš iz Srbije” i “Srbija nije na prodaju” ekološki aktivisti okupljeni oko Saveza ekoloških organizacije Srbije (SEOS) upali su danas u hotel Metropol u Beogradu i prekinuli skup o rudnim i mineralnim resursima Srbije na kome su učestvovali i predstavnici nekoliko stranih kompanija i ambasada.

Bilo je predviđeno da panel bude zatvorenog tipa i bez prisustva medija, a srpska ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je, prema nekim informacijama, bila najavljena kao domaćin skupa nije bila prisutna na panelu.

Pre upada u Metropol predstavnici SEOS-a su održali protest ispred hotela, a na improvizovanoj konferenciji za medije predstavnik SEOS-a Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica je rekao da se oni protive i ne slažu sa održavanjem ovakvih panela:

“Ovakve skupove organizuje naša vlast sa stranim ambasadorima i multinacionalnim kompanijama dok nas građane ignorišu. Isti slučaj je i sa naučnom zajednicom koja godinama ukazuje na štetnost projekta koji su u planu kao i oni koji već decenijama truju razne krajeve Srbije. Mi nemamo nikakve informacije osim onih koje čujemo u promotivnim spotovima kompanija u medijima i na promotivnim skupovima”, rekao je Kokanović i istakao da strane kompanije sa katastrofalnom reputacijom vršljaju po Srbiji, dok sa druge strane ovdašanja vlast ide po svetu i potpisuje sve i svašta, o čemu ne izveštava domaću javnost.

On je rekao i da se posledice prljavih kineskih tehnologija vide u studiji koju je uradio Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, koja pokazuje da je broj obolelih od raka u Boru i Majdanpeku porastao za 20 procenata tokom tri godine poslovanja Zi Đina.

Tražite svoje nazad pare onima kojima ste dali i idite odakle ste došli, ovde niste dobrodošli”, rekao je još Kokanović obraćajući se učesnicima panela u Metropolu.

“Ovaj skup proglašen je u novinama i medijima kao usko stručni naučni skup i zato su odbili zahteve savesnih građana i predstavnika SEOS-a da učestvuju. Ovo nije skup koji nam je reklamiran – u ovoj sali iza nas sede mnogi političari, državni činovnici, poneko od profesora sa univerziteta, saradnika stranih kompanija. Mogu samo da nagađam o čemu se oni dogovaraju, ali sam siguran da ne raspravljaju o geologiji i rudarstvu onako kako su nam najavili u novinama. Oni misle da ako nešto krštavaju zelenim, pametnim i održvim da to automatski postaje zeleno, pametno i održivo. Ne, zeleno je crno, pametno je glupo, a održivo je štetno”, rekao je akademik Nenad Kostić obraćajući se megafonom po upadu u hotel Metropol.

Među učesnicima protesta bio je i profesor Ratko Ristić, koji je i kandidat za gradonačelnika Beograda na listi pokreta Dveri i Zavetnika, koji je rekao da ovaj događaj predstavlja paradigmu stanja u Srbiji:

„Na Kosovu i Metohiji imamo izdaju, a ostatak Srbije namenjen je za prodaju. Ovo nije naučni skup nego interesna grupe koju čine ministri i vlada. Menjaju zakone ove zemlje i prave bolje uslove za strane multinacionalne rudarske kompanije. Tu su i ambasadori Kanade, Australije, Finske i Švedske. Pitam se šta imaju sa srpskim mineralnim resursima, kad su daleko bogatiji mineralnim resursima od nas“, rekao je Ristić.

Protestni skup Saveza ekoloških organizacija Srbije ispred Ustavnog suda (foto: FoNet)
Protestni skup Saveza ekoloških organizacija Srbije ispred Ustavnog suda (foto: FoNet)

Među okupljenima bio je i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, a nakon prekida panela u hotelu Metropol učesnici protesta su krenuli do zgrade Ustavnog suda Srbije, kako bi saznali šta se događa sa inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji.

Inicijativu je u ime Saveza ekoloških organizacija Srbije ranije podneo Zlatko Kokanović, koji je nakon ulaska u zgradu Suda izjavio da su mu u reski da pisanim putem podnesu podnesak i da će im iz Ustavnog suda biti odgovoreno za nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG