Linkovi

Blinken: Previše Palestinaca gine u Gazi


Američki državni sekretar Entoni Blinken obraća se medijima tokom posjete Nju Delhiju (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Pool)
Američki državni sekretar Entoni Blinken obraća se medijima tokom posjete Nju Delhiju (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Pool)

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je u petak da je potrebno učiniti više da se zaštite civili, dok Izrael nastavlja rat protiv Hamasa u Gazi.

U do sada najsnažnijim izjavama o patnjama civila toko rata, Blinken je pozdravio izraelske četvorosatne humanitarne pauze, koje je Bijela kuća najavila u četvrtak, ali je naglasio da su potrebne dodatne mjere da se zaštite civili u Gazi.

Blinken je novinarima u Nju Delhiju, na kraju devetodnevne posjete Bliskom istoku i Aziji, rekao: "Poginulo je previše Palestinaca, previše je patilo ovih proteklih nedelja".

"Želimo da uradimo se što je moguće da spriječimo patnje i da im pošaljemo što veću pomoć", rekao je američki državni sekretar i dodao da će Vašington razgovarati sa Izraelom o daljim koracima da se ispune ti ciljevi.

Blinken je naglasio da Amerika ima konkretne planove za dostavu veće humanitarne pomoći i za dodatnu zaštitu civila, ali da je ostvarivanje tih ciljeva proces.

"To je proces, nije uvijek samo kao da pritisnete dugme. Ima napretka, samo je potrebno da ga bude više", poručio je najviši američki diplomata.

Blinken je u četvrtak uveče stigao u Nju Delhi iz Južne Koreje, poslednje deonice maratonskog putovanja koje je uključivalo sastanak ministara spoljnih poslova G7 u Japanu, gde se težilo da se pronađe zajednički jezik o sukobu u Gazi, i vrtoglavu turneju po Bliskom istoku.

Indija je brzo osudila Hamas i deli sa Vašingtonom dugogodišnji poziv za nezavisnu palestinsku državu.

"Indijska vlada je bila direktna u svojoj osudi terorističkog napada Hamasa i takođe se pridružila horu nacija, uključujući Sjedinjene Države, koji su pozvali na održiv humanitarni pristup Gazi", rekao je Lu.

Premijer Narendra Modi rekao je da se "solidariše sa Izraelom", a prošlog meseca Indija je prevezla pomoć Egiptu za palestinske civile iz opkoljenog Pojasa Gaze.

Sukob u Gazi predstavlja veliki izazov za polaganje nade u ključnu trgovinsku i transportnu rutu koja povezuje Evropu, Bliski istok i Indiju, a koja je obelodanjena tokom pregovora G20 u Indiji u septembru.

Indija ima dugogodišnji granični spor sa severnim susedom Kinom, sa smrtonosnim sukobom na Himalajima 2020. godine koji je diplomatske odnose doveo u duboko zamrzavanje. Njihova zajednička granica od 3.500 kilometara ostaje dugotrajni izvor napetosti.

Nju Delhi je takođe morao da uravnoteži svoj tradicionalni savez sa Rusijom, dobavljačem većeg dela uvoza oružja u Indiju i sada izvorom nafte po sniženoj ceni, sa sve većim vezama sa Vašingtonom.

Administracija predsednika Džoa Bajdena dala je prioritet odnosima sa Nju Delhijem, videći da se partner sa kojim deli stavove suočava sa usponom Kine, ali bi Blinkenovo putovanje moglo da bude neprijatno zbog ogorčenih razmirica između Indije i još jednog bliskog partnera SAD - Kanade.

Odnosi između dve zemlje su se pogoršali otkako je premijer Džastin Trudo u septembru javno povezao indijske obaveštajne službe sa ubistvom kanadskog državljanina Hardeepa Singha Nidžara, što su optužbe koje je Indija nazvala apsurdnim.

Indijske vlasti su raspisale poternicu za Nidžarom, koji se bio zalagao za odvojenu državu Sika iz Indije, zbog navodnog terorizma i zavere da se počini ubistvo.

XS
SM
MD
LG