Linkovi

Organizacija Bjelorusa u Crnoj Gori: Protest zbog odluke Minska da prekine produženja i izdavanja pasoša u inostranstvu


Protest Organizacije Belorusa u Crnoj Gori, održan u Podgorici 12. novembra (Foto: Jovan Radulović)
Protest Organizacije Belorusa u Crnoj Gori, održan u Podgorici 12. novembra (Foto: Jovan Radulović)

Organizacija Bjelorusa u Crnoj Gori održala je u nedelju protest protiv odluke vlade u Minsku da prekine praksu produženja i izdavanja pasoša u inostranstvu. Okupljeni su zatražili od Vlade Crne Gore da "razmotri odluku o priznavanju bjeloruskih dokumenata kako je to učinilo već nekoliko evropskih država”.

Aleksandar Bubin, izazlanik crnogorske organizacije Bjelorusa kazao je da "ne mogu izvaditi ni pasoš ni uvjerenje o braku, ili obrazovanju u ambasadi u Beogradu koja je nadležna za Crnu Goru".

"To je specijalno napravljeno da bi mi, politički emigranti i političke izbjeglice iz Bjelorusije, bili primorani da se vratimo u zemlju kako bi završili u zatvoru", kazao je Bubin za Glas Amerike i dodao da se "u ovom trenutku u bjeloruskim zatvorima nalazi pet hiljada politickih zatvorenika".

"Mi smo prinuđeni da se obratimo Vladi Crne Gore da nastavimo da mirno živimo i radimo u CG", kazao je on.

Organizacija Bjelorusa u Crnoj Gori održala protest protiv odluke vlade u Minsku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Građanski aktivista Aleksandar Zeković pozvao je Vadu Crne Gore da "podrži zajednicu Bjelorusa i zaštiti ih od progona i diskriminacije kojoj su izloženi od svojih vlasti".

On tvrdi da postoji "velika opasnost" da zajednica Bjelorusa u Crnoj Gori, zato što je protiv režima u Minsku, bude izložena političkom pritisku i krivično pravnom progonu.

"Zbog takvih okolnosti crnogorska vlada mora, kao što su već neke evropske zemlje, donojeti odluku da se do daljnjeg prihvati važenje njihovih pasoša iako su neki u fazi isticanja, ili su formalno istekli. Ne bi trebalo da se posegne za odlukama koje bi dodatno moglo da se odraze nepovoljno po njihov status u Crnoj Gori".

Dodao je da je zato važna solidarnost i snažna poruka prema crnogorskoj vladi da uvaži njihove okolnosti i ne pribjegne bilo kakvoj diskriminaciji", kazao je Zeković.

XS
SM
MD
LG