Linkovi

Raspuštena skupština Vojvodine, raspisani pokrajinski izbori za 17. decembar


Centar Novog Sada (Foto: VOA/ Stefan Miljuš)
Centar Novog Sada (Foto: VOA/ Stefan Miljuš)

Poslanici Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine usvojili su u četvrtak odluku o prevremenom raspuštanju aktuelnog saziva parlamenta, nakon čega je predsednik tog tela Momo Čolaković raspisao pokrajinske izbore koji će biti održani 17. decembra, zajedno sa vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima.

U toj odluci se navodi da su razlozi za raspisivanje vanrednih izbora to da bi se oni održali istovremeno sa ranije raspisanim izborima na drugim nivoima, budući da je rok za redovne pokrajinske izbore 2. maj 2024. godine,

"Smatramo da je celishodnije, prvenstveno sa finansijskog, ali i tehničkog aspekta održati izbore za poslanike u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvoine istovremeno sa izborima za narodne poslanike, dakle 17. decembra 2023. godine", navedeno je u odluci.

Za odluku je glasalo 95 poslanika, protiv je bilo četvoro, a nije glasalo njih devetoro.

Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara podržali su odluku, dok su pojedini opozicioni poslanici zamerili povezivanje pokrajinskih sa republičkim izborima i upozorili da je prljava izborna kampanja već počela.

Poslanik Poslaničke grupe Vojvođanski front - LSV Vojvođani Aleksandar Odžić najavio je da poslanici te grupe neće glasati za odluku o raspuštanju Skupstine AP Vojvodine, jer se radi o odluci većine da pokrajinske izbore "podvuku" pod republičke izbore i da je očekivao da neko iz Vlade Vojvodine obrazloži neophodnost usvajanja ove odluke.

"Mi nemamo nijedne izbore ni u jednoj opštini na teritoriji Vojvodine, a sada se donosi odluka da se pokrajinski podvuku pod parlamentarne izbore, kao da nismo mogli sačekati nekoliko meseci za njihovu redovnost", rekao je on.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica rekao je da se od maja održavaju protesti i da postoje zahtevi za odražavanje republičkih izbora i izbora za grad Beograd.

"Mi smo na teritoriji Vojvodine, prateći zahteve opozicije da je lokal drugačiji od republičkih vlasti, poštovali da se ne ide na lokalne izbore", rekao je Zobenica i podsetio da se prema rokovima pokrajinskog parlamenta, posle usvajanja budžeta, donosi i odluka o raspuštanju Skupštine i potom raspisuju izbori.

"Idemo na izbore konsenzusom vlasti i opozicije da oni budu 17. decembra", objasnio je on i dodao da je pokrajinski parlament izdržao skoro pun mandat bez ikakvih incidenata.

Poslanik Socijalističke partije Srbije u pokrajinskom parlamentu Boris Novaković rekao je da je odluka o raspuštanju parlamenta odgovor na zahtev dela opozicije.

"Izbori su dobra prilika da se proveri volja građana i snaga političkih organizacija", zaključio je on.

XS
SM
MD
LG