Linkovi

Vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji 17. decembra, Šešelj u koaliciji sa SNS na lokalu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar 2023, u Beogradu, 1. novembra 2023. (Foto: FoNet, instagram nalog predsednika Srbije)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar 2023, u Beogradu, 1. novembra 2023. (Foto: FoNet, instagram nalog predsednika Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je u sredu pre podne vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar. Za isti datum, nešto ranije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je i lokalne izbore za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština.

Činom stavljanja potpisa na odluku o raspisivanju izbora stavljena je tačka na nedoumice o datumu njihovog održavanja koje su se prethodnih nedelja mogle čuti među predstavnicima političkog života Srbije i potvrđeno je da će građani na birališta izlaziti na zimu.

Predsednik Srbije je prilikom raspisivanja izbora rekao da je u vremenima koja su teška za ceo svet, u kontekstu globalnih izazova, ratova i sukoba neophodno da svi budu ujedinjeni u borbi za očuvanje vitalnih interesa Republike Srbije.

Očekuje da u narednom periodu Srbija bude pod brojnim pritiscima kako zbog odnosa prema Kosovu, tako i zbog drugih regionalnih i svetskih pitanja zbog čega je, kako je istakao, veoma važno da Srbija sačuva mir i stabilnost i unutrašnju koheziju, ali da treba da "pokaže svu demokratičnost".

"Rekao bih da je ova kampanja prilika da na civilizovan način predstavimo građanima razlilčite ideje, različite programe, različite politike koje treba da se takmiče, ali koje nikada i nijednog trenutka neće ugroziti naše vitalne, državne, nacionalne i narodne interese", rekao je on.

Dodao je da svim učesnicima u predstojećoj kampanji želi dobar rezultat u predstavljanju ideja i političkih ciljeva.

"Želim im da sve to čine na demokratski i civilizovan način, a za građane Srbije je važno da najbolji pobede, da najbolji programi i ideje pobede. Uveren sam da i ovim izborima učvršćujemo demokratiju u našoj Srbiji i istovremeno obezbeđujemo siguran put u budućnost našoj deci i našoj zemlji. Živela Srbija i nek su nam srećni izbori", rekao je Vučić.

Raspisani i lokalni izbori

Nešto ranije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je za isti datum izbore za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština. Naveo je da ta odluka stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku i da od tada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji i pozvao je sve građane i političke aktere da uzmu učešće na izborima.

"Da na njima svi zajedno kao društvo pokažemo pun demokratski kapacitet i da ga učinimo još snažnijim, damo sopstveni doprinos stabilnosti i da u nastupajućoj izbornoj kampanji govorimo o programima. Da govorimo o njihovom političkom sadržaju, da uz sve međusobne razlike pokažemo da smo u stanju da to radimo na dostojanstven, pristojan način", rekao je Orlić.

(Ne)očekivana koalicija

U sredu ujutro, pre raspisivanja izbora, novinske agencije u Srbiji izvestile su da je predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio da će ta stranka nastupiti zajedno sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na beogradskim i izborima u gradovima i opštinama u Srbiji.

"Imao sam razgovore sa Aleksandrom Vučićem, Anom Brnabić i Darkom Glišićem i dogovorili smo se da SRS ide u koaliciju sa SNS na beogradskim izborima i na opštinskim i gradskim izborima u unutrašnjosti Srbije. Naši predstavnici će biti zastupljeni na kandidatskim listama i učestvovaćemo posle izbora u izvršnoj vlasti", rekao je Šešelj za TV Hepi, a prenosi N1.

Saradnja se odnosi samo na lokalni nivo jer, ističe Šešelj, tu postoji podudarnost programa dve stranke, ali iako kaže da će na republičkom nivou izaći samostalno, ne isključuje mogućnost postizborne koalicije sa SNS.

"Ako bude nephodna šira koalicija na republičkom nivou, ako naprednjaci sami ne budu mogli da formiraju vladu ili ne mogu zajedno sa socijalistima, mi smo onda jedino spremni sa njima da uđemo u vladu. Svakako nikada nećemo sa prozapadnom opozicijom", rekao je Šešelj.

Đilas: Dokaz Vučićevog povratka radikalskoj politici

Komentarišući najavu zajedničkog izlaska SRS i SNS na lokalnim izborima, predsednika Stranka slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da je to dokaz konačnog povratka predsednika Srbije Aleksandra Vučića radikalskoj politici uvreda, mržnje, nasilja i izolacije koju je pokušao da sakrije u proteklih 10 godina i da ta najava oslikava strah od gubitka vlasti, objavio je Fonet.

"Nije se Šešelj promenio i učlanio u Srpsku naprednu stranku, nego se Vučić vratio u radikale da ponovo zajedno političkim protivnicima crtaju mete na leđima u kojima završe meci, koriste kriminalce da prebijaju neistomišljenike, isteruju decu iz vrtića, gase medije i ugrožavaju Univerzitet. Kada god su Šešelj i Vučić bili na vlasti živeli smo u strahu i neizvesnosti, izolovani i posvađani sa svetom. Kada god su Šeselj i Vučić donosili odluke iza njih su ostajale uplakane majke, crne marame i krvave košulje. Kada god su radikali vladali - Srbija je nazadovala", rekao je Đilas.

Zaključio je rečima da su izbori koji predstoje odlučujući, jer će građani birati između ujedinjenih radikala i, kako je rekao, normalnosti koje su ti radikali oteli i da će se birati između njihove ružne prošlosti i budućnosti koju nudi proevropska opozicija.

Zeleno-levi front podneo predlog za ocenu ustavnosti odluke RIK-a

Šef poslaničkog kluba Zeleno-levi front (ZLF) Radomir Lazović izjavio je na konferenciji za medije u sredu da je 79 poslanika opozicije podnelo predlog za ocenu ustavnosti odluke Republičke izborne komisije (RIK) kojom se, kako je naveo otežava rad kontrolora.

Kako je rekao, RIK je ukinio mogućnost zamene kontrolora, čak i u slučaju smrti, bolesti ili nekog drugog opravdanog razloga što tumači kao sabotažu koja ima za cilj da oteža rad opoziciji.

"Ukoliko se desi neka nepredviđena okolnost, vi ne možete zameniti kontrolore. Zamena za prošireni sastav neće biti moguća čak ni u u slučaju smrti, bolesti, ili bilo kog drugog opravdanog razloga. Ne možete nas ubedeiti da ukoliko neko ima ovako opravdane razloge, ne možete da ga zamenite. Ne možete nas ubediti da to nije sabotaža, da se to ne radi namerno kako bi se otežao rad opozicionim organizacijama" , rekao je Lazović.

Narodna poslanica iste političke grupacije Jelena Jerinić za takvu odluku RIK-a kaže da pokazuje da SNS koristi "apsolutno sve mehanizme da manipulišpe izbornim uslovima čak i pre raspisivanja izbora" i podseća da kontrolori opozicionih izbornih lista često trpe velike pritiske, naročito u manjim sredinama i da ponekad odustuju od toga da se na izborni dan pojave u biračkim odborima.

"Iskostrićemo svako pravno sredstvo koje nam je na raspolaganju i nadamo se da će nam se pridružiti ne samo oni koji su sa nama u koalicji, nego i svi ostali kojima je stalo do slobodnih izbora. Zato smo i tražili izricanje privremene mere koja bi obustavila izvršenje ovakve odluke RIK-a", zaključila je Jerinić.

Vanredni parlamentarni izbori, koje je predsednik Srbije raspisao za 17. decembar biće četrnaesti izbori od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.

Vlada Srbije, koju je u trećem mandatu vodila Ana Brnabić, izabrana je 26. oktobra 2022. godine.

XS
SM
MD
LG