Linkovi

Predstavnik Saveta Evrope za izborna pitanja početkom godine u Beogradu


Stjuart Dikson, portparol Kongresa Saveta Evrope za izborna pitanja (Foto: Council of Europe)
Stjuart Dikson, portparol Kongresa Saveta Evrope za izborna pitanja (Foto: Council of Europe)

Predsednik Kongresa Saveta Evropa Mark Kuls zatražio je u sredu, posle ozbiljnih nepravilnosti koje su primetili međunarodni posmatrači tokom lokalnih i parlamentarnih izbora 17. decembra i protesta koji su u toku u Beogradu, da portparol Kongresa za izborna pitanja Stjuart Dikson poseti Beograd početkom nove godine i razgovara sa vlastima Srbije.

"Glavna svrha posete biće razgovor o poboljšanju izbornog procesa i hitnim reformama potrebnim za borbu protiv svake potencijalne prevare", navodi se u današnjem saopštenju.

Dikson je 20. decembra izrazio zabrinutost zbog ozbiljnih nepravilnosti tokom parlamentarnih i lokalnih izbora koje su prijavili članovi međunarodne posmatračke misije i pozvao vlasti Srbije da se pozabave svim navodnim slučajevima kršenja izbornog procesa i da sprovedu istragu.

Evropska komisija: Pritužbe na izborne nepravilnosti bi trebalo propisno ispitati i pozabaviti se njima

Evropska unija poziva na mir i dijalog“ - navodi se u odgovoru Evropske komisije na pitanje da prokomentariše niz događaja u Srbiji do kojih je došlo nakon vanrednih izbora prošle nedelje, objavio je N1.

Iako pravo na mirne demonstracije mora biti očuvano, nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je. Policijske akcije moraju biti proporcionalne i poštovati osnovna prava u okviru vladavine prava“, naveli su u Evropskoj komisiji na pitanje da se oglase o izbornim neregularnostima u Srbiji, napadima na međunarodne posmatrače izbora, protestu protiv izborne krađe, nasilju na protestu, policijskoj brutalnosti, štrajku glađu Marinike Tepić i saradnji Srbije sa ruskim bezbednosnim službama.

Kako su dodali, „pritužbe na izborne nepravilnosti bi trebalo propisno ispitati i pozabaviti se njima“.

EU se prethodno oglasila kroz zajedničku izjavu šefa diplomatije i potpredsednika EU Žozepa Borela i Komesara za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija, u kome „sa zabrinutošću“ zaključuju da „izborni proces u Srbiji zahteva opipljiva poboljšanja i dalju reformu, pošto je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija u srži pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Kako su tada naveli, Evropska komisija očekuje finalni izveštaj ODHIR-a i preporuke za buduće izbore, upozoravajući da bi one „trebalo da budu primenjene što je brže moguće i pre narednih izbora“.

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike o neredima na protestima u Beogradu u nedelju uveče, Evropska unija je osudila nasilje, ali i ponovo pozvala da se "propisno istraže navodi o izbornim neregularnosti.

XS
SM
MD
LG