Linkovi

Vrhovni sud će odlučiti da li Tramp može da bude diskvalifikovan na izborima


Zgrada Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu, arhiva (AP Photo/Mariam Zuhaib)
Zgrada Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu, arhiva (AP Photo/Mariam Zuhaib)

Vrhovni sud SAD u petak je odlučio će razmatrati žalbu Donalda Trampa na odluku vrhovnog suda u Koloradu, kojom se bivšem predsedniku zabranjuje učešće na unutarstranačkim izborima republikanaca u toj državi - što bi sve moglo da ima uticaj na predsedničku trku 2020.

Vrhovni sud u Koloradu je 19. decembra doneo odluku da Tramp ne može da se kandiduje na primarnim izborima u republikanskoj stranci u toj državi. Sud se pozvao na 14. amandman Ustava SAD prema kojem onaj ko je učestvovao u pobuni ne može da bude na javnoj funkciji, aludirajući na Trampovu ulogu u neredima 6. januara 2021.

Tramp se na tu odluku žalio i tražio od Vrhovnog suda da je razmotri - što je Vrhovni sud neobično brzo i prihvatio. Sudije će saslušati argumente 8. februara, kada bi inače bili na zimskoj pauzi. Brzo delovanje suda bi moglo da donese i odluku pre Super utorka 5. marta, kada najveći broj država glasa na primarnim izborima - uključujući i Kolorado.

Vrhovni sud SAD ima konzervativnu većinu - 6 od 9 sudija, a troje od tih šestoro postavio je Tramp. Najviša sudska instanca će se na ovaj način umešati u izbore i to je prvi direktni upliv posle odluke na predsedničkim izborima 2000. kada su kandidati bili Džordž Buš mlađi i Al Gor. Iz tog sastava suda, jedino je preostao konzervativni sudija Klarens Tomas.

Mnogi republikanci su osudili diskvalifikaciju Trampa u Koloradu kao mešanje u izbore, dok su zagovornici takve odluke rekli da Tramp treba da odgovara za pobunu i da to podržava demokratske vrednosti.

Tramp se već suočava sa krivičnim prijavama u dva slučaja u vezi sa nastojanjem da preokrene svoj izborni poraz od Bajdena 2020.

Osim na odluku u Koloradu, Tramp se žalio i na odluku vrhovnog suda u Mejnu, koji je doneo istu odluku.

Presuda suda u Koloradu je prvi put u istoriji da je upotrebljen Član 3. 14. amandmana - takozvana klauzula o diskvalifikaciji koja zabranjuje obavljanje javne funkcije onima koji su učestvovali u pobuni protiv SAD, a da su prethodno položili zakletvu da će poštovati ustav.

Trampovi advokati, međutim, kažu da se ta klauzula ne odnosi na predsednike SAD, da je pitanje predsedničke podobnosti rezervisano za Kongres i da on nije učestvovao u pobuni.

Oni koji su Trampa tužili u Koloradu i tražili diskvalifikaciju kažu da je odluka ispravna jer Tramp jeste učestvovao u pobuni 6. januara 2021.

Tog dana, Trampove pristalice upale su u Kongres u pokušaju da spreče potvrdu izborne pobede Bajdena - što je poslednji korak u formalnoj predaji vlasti nakon izbora predsednika. Pre toga, Tramp je tvrdio da je Bajden pokrao izbore, što su brojni sudovi osporili.

XS
SM
MD
LG