Linkovi

Da li Tramp može da nastavi izbornu trku posle odluke suda u Koloradu da ga diskvalifikuje?


Donald Tramp na mitingu u Ajovi 19. decembra 2023. (Foto: AP/Charlie Neibergall)
Donald Tramp na mitingu u Ajovi 19. decembra 2023. (Foto: AP/Charlie Neibergall)

Donald Tramp je diskvalifikovan sa glasačkog listića na primarnim izborima u Koloradu, odlučio je vrhovni sud te savezne države. To znači da republikanci na unutarstranačkim izborima neće moći da glasaju za Trampa kao kandidata za predsedničku nominaciju.

Ipak, veliko je pitanje kako će odluka ovog suda uticati na predsedničke izbore u novembru 2024.

Šta kaže presuda?

Tesna većina od četvoro sudija u najvišem sudu Kolorada glasala je za to da se Tramp diskvalifikuje sa glasačkog listića, pozivajući se na Odredbu 3 iz 14. amandmana Ustava SAD, koji nalaže da "svako ko je učestvovao u pobuni ili pokušaju nasilnog rušenja poretka" ne može da obavlja federalnu funkciju.

Niži sud je ranije odlučio da Trampovi postupci od 6. januara 2021, kada su njegove pristalice upale u Kongres, ispunjavaju kriterijume za pobunu, ali da se ta odredba 14. amandmana ne odnosi na predsednike.

Presuda iz Kolorada ipak ne stupa odmah na snagu, jer se čeka da konačnu reč da Vrhovni sud SAD, a Tramp je već najavio da će to tražiti.

Šta podrazumeva Odredba 3. u 14. amandmanu?

Četrnaesti amandman je jedan od tri amandmana Ustava SAD koji su doneti posle Građanskog rata, kako bi proširili građanska i zakonska prava nekadašnjih crnačkih robova.

Ovaj amandman je najpoznatiji po svojoj prvoj odredbi koja "daje pravo na državljanstvo svim osobama rođenim ili naturalizovanim u SAD i svim državljanima daje jednako pravo pred zakonom".

Odredba 3 govori o tome da "svako ko se zakleo da će poštovati Ustav SAD, a potom učestvovao u pokušaju nasilnog rušenja poretka ili pobuni, ili pomagao neprijateljima", ne može da bude izabran za senatora, člana Predstavničkog doma, predsedničkog elektora, niti može da obavlja bilo kakvu javnu civilnu ili vojnu funkciju - osim ako ga ne odobri dvotrećinska većina u Kongresu.

Ova odredba se koristila posle Građanskog rata kako bi se onima koji su podržavali Konfederaciju zabranilo da budu izabrani na javne funkcije.

Da li se Odredba 3 odnosi na predsednike?

Eksperti se spore oko toga da li i predsednik može da bude diskvalifikovan prema ovoj odredbi, a neki tvrde da je izuzet.

Ali, profesor prava Džerard Maljoka, koji je detaljno proučavao ovu odredbu, smatra takav stav pogrešnim.

"To pitanje je pokrenuto u Kongresu kada se o ovoj odredbi raspravljalo. Neko je pitao da li se odnosi na predsednike i potpredsednike, i odgovor je - da, odnosi se".

On kaže da u prilog tome govori i fraza "javni funkcioner SAD" koja se odnosi i na predsednika - što znači da i on može biti diskvalifikovan.

Hoće li ova presuda opstati?

Nije poznato kako bi Vrhovni sud mogao da presudi, ali u njemu su većina sudija konzervativci od kojih je neke postavio Tramp. I mnogi od sudija ne žele sudovima da daju pravo da donose odluke koje nisu striktno bazirane na postojećim propisima.

Ovo je i glavna briga za sudije u Koloradu koje se nisu složile sa većinskim mišljenjem.

Oni kažu da Tramp do sada nije osuđivan zbog pokušaja nasilnog rušenja poretka, da nije ni prošao kroz sudski proces, te nije imao pravo da traži dokumenta ili poziva svedoke - što su prava koja se daju svim optuženima za krivična dela.

Šta kaže Tramp?

Trampova kampanja je odluku nazvala "nedemokratskom".

"Vrhovni sud Kolorada je doneo odluku koja je puna nedostataka i brzo ćemo uložiti žalbu Vrhovnom sudu", rekao je portparol kampanje.

Tramp i njegovi saradnici su ocenili odluku suda iz Kolorada i drugih država kao nedemokratsku i deo zavere njegovih političkih rivala kako bi ga sprečili da pobedi.

Kako će presuda uticati na izbore?

Čak i ako presuda "preživi" Vrhovni sud, neće imati uticaja na ishod predsedničih izbora u novembru 2024, jer Trampu nije potreban Kolorado, niti se očekuje da tamo pobedi - jer ta država naginje demokratama.

Kolorado donosi 9 od 270 glasova elektora. Bajden je na izborima 2020. osvojio tu državu za više od 13 procenata u odnosu na Trampa.

Ali, procesi slični ovom u Koloradu mogli bi da se vode i u drugim državama koje su Trampu potrebne da pobedi. Iako nijedan državni sud nije u obavezi da primenjuje odluku iz Kolorada, ona će sigurno biti razmatrana pred sudovima drugih država.

U kom statusu su drugi pokušaji diskvalifikacije Trampa?

Glasači i različite organizacije u više od 12 država su već podneli zahteve da se Tramp diskvalifikuje sa glasačkog listića, ali u 7 država su ti zahtevi odbačeni.

Sudovi u Mičigenu, Nju Hempširu i Floridi odbacili su slične zahteve, a u nekim presudama je čak navedeno da sudovi nemaju nadležnost da diskvalifikuju kandidate sa glasačkih listića.

Vrhovni sud u Minesoti je, recimo, odbacio zahtev za diskvalifikaciju.

XS
SM
MD
LG