Linkovi

Trampov kritičar Kris Kristi odustao od predsedničke trke


Kris Kristi, kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, na skupu sa biračima u Vindnamu u Nju Hempširu, 10. januara 2024. (Foto: AP/Robert F. Bukaty)
Kris Kristi, kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, na skupu sa biračima u Vindnamu u Nju Hempširu, 10. januara 2024. (Foto: AP/Robert F. Bukaty)

Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi objavio je u sredu da se povlači iz trke za republikansku predsedničku nominaciju, samo nekoliko dana pre prvih stranačkih izbora - kokusa u Ajovi.

"Cilj mi nikada nije bio da samo budem glas protiv mržnje i podela i sebičnosti - onoga što je naša stranka postala pod Donaldom Trampom", rekao je Kristi na skupu sa biračima u Nju Hempširu.

Daću sve od sebe da ne omogućim Donaldu Trampu da ikada više budem predsednik Sjedinjenih Država. I to mi je važninje od lične ambicije", izjavio je.

"Uvek sam govorio da ako u jednom trenutku u trci dođem do tačke da ne vidim put ka ostvarenju tog cilja - da ću izaći iz trke. A večeras mi je jasno da za mene ne postoji put da osvojim nominaciju, zbog čega obustavljam kampanju za predsednika Sjedinjenih Država."

Nije odmah bilo jasno da li će Kristi podržati nekog od svojih rivala, ali se čuo kako, pre nego što je izašao na binu, kritikuje Niki Hejli, bivšu ambasadorku u UN, pošto je njegov tim već pokrenuo audio prenos događaja.

"Počistiće je", rekao je. "Ona nije spremna za ovo."

Takođe je dodao da ga je guverner Floride Ron Desantis nazvao, uplašen da će podržati Hejli, ali je mikrofon zatim isključen pa se nije čulo šta je dalje rekao.

Kristijevo povlačenje je bilo iznenađenje, budući da je samo dan ranije rekao da ne planira da izlazi iz trke, pošto je jedini kandidat koji je spreman da se direktno suprotstavi bivšem predsedniku.

"Rado bih se sklonio s puta nekome ko se zaista takmiči protiv Donalda Trampa", rekao je na predizbornon skupu u Ročesteru u Nju Hempširu, ali i dodao da se nijedan od njegovih rivala nije istinski suprotstavio Trampu.

Guverner Nju Džersija Kris Kristi i predsednik Donald Tramp u Beloj kući, 29. marta 2017.
Guverner Nju Džersija Kris Kristi i predsednik Donald Tramp u Beloj kući, 29. marta 2017.

Međutim, dok su nedavne ankete pokazivale da ima dvocifreni broj republikanskih glasova u Nju Hempširu, Niki Hejli je dobila zamah. Anketa koju su sproveli CNN i Univerzitet Nju Hempšira je pokazala da se Trampovo vođstvo smanjilo na ispod 10%. Četvoro od deset verovatnih republikanskih birača na stranačkim izborima je reklo da bi glasalo za Trampa, a oko trećina je izabrala Hejli.

Saveznici Niki Hejli, među kojima su guverner Nju Hempšira Kris Sunu i drugi republikanci koji su protiv Trampa, pozivali su Kristija da izađe iz trke u nadi da će veliki deo njegovih pristalica preći na stranu Hejli. Anketa iz Nju Hempšira, u kojoj je Kristi imao 12% glasova podrške, pokazala je da bi dve trećine njegovih pristalica izabralo Hejli kao svoju drugu opciju.

Kristi je kampanju vodio kao najoštriji kritičar bivšeg predsednika u trci. Upozorio je birače da ne nominuju kandidata protiv koga su podignute četiri krivične optužnice i koji bi do novembarskih izbora mogao da bude i osuđen po nekoj od njih. Takođe je isticao da će Tramp izgubiti revanš utakmicu protiv predsednika Džoa Bajdena koji je verovatni kandidat demokrata.

Dok je njegova "anti-Tramp" poruka privukla mnogo medijske pažnje i donela mu brojne male donacije, ipak je imao nizak rejting popularnosti u stranci koje je i dalje duboko lojalna Trampu.

Kristijeva krampanja mnogima je izgledala kao misija iskupljenja za bivšeg guvernera, za koga se može reći da je učinio više nego bilo koji drugi republikanac da pomogne Trampu da postane predsednik, u izbornoj trci 2016. Kristi je tada zadao fatalni udarac rivalu Marku Rubiju na debati koja se dogodila u trenutku kada je izgledalo da se republikanski establišment okuplja oko senatora iz Floride kao alternativi Trampu. Nijedan drugi kandidat se posle toga nije pojavio da zameni Rubija u toj ulozi.

Kada je Kristi ispao iz trke, bio je prvi istaknuti republikanac koji je podržao Trampa. Zatim je čak spremao Trampov tim za tranziciju vlasti i ulazak u Belu kuću, ali je grubo otpušten, a posle toga je služio kao povremeni savetnik, i pripremao Trampa za debate protiv Bajdena.

Kris Kristi se pozdravlja sa pristalicama nakon što je objavio povlačenje iz predsedničke trke, 10. januara 2024, u Vindamu u Nju Hempširu. (Foto: AP/Robert F. Bukaty)
Kris Kristi se pozdravlja sa pristalicama nakon što je objavio povlačenje iz predsedničke trke, 10. januara 2024, u Vindamu u Nju Hempširu. (Foto: AP/Robert F. Bukaty)

Kristi veruje da je tokom jedne od tih priprema za debatu 2020. dobio virus kovida-19 od Trampa, posle čega je završio na intenzivnoj nezi.

Međutim, tek je u izbornoj noći 2020. Kristi, koji je bio prijatelj sa Trampom i njegovom suprugom 20 godina, prekinuo svoje veze sa tadašnjim predsednikom, nakon što je Tramp lažno proglasio pobedu pre nego što su prebrojani glasovi. Kasnije je napisao knjigu u kojoj je oštro kritikovao bivšeg predsednika.

Pored fokusa na Trampa, Kristi je tvrdio da ograničenja abortusa treba da budu prepuštena državama dok se ne postigne široki konsenzus o tom pitanju, i zalagao se za nastavak američke podrške Ukrajini u odbijanju ruske invazije. Posetio je i Ukrajinu i Izrael, gde je obišao kibuc koji su ekstremisti Hamasa razorili 7. oktobra, i rekao da SAD moraju da stoje "rame uz rame" sa Izraelom.

XS
SM
MD
LG