Linkovi

Četvoro predsedničkih kandidata na podijumu četvrte republikanske debate - ponovo bez Trampa


Predsednički kandidati republikanaca učestvuju u četvrtoj debati pred predsedničke izbore u SAD 2024, u Taskolusi, Alabama, 6. decembra 2023.
Predsednički kandidati republikanaca učestvuju u četvrtoj debati pred predsedničke izbore u SAD 2024, u Taskolusi, Alabama, 6. decembra 2023.

Četvoro republikanskih kandidata učestvovalo je u poslednjoj predsedničkoj debati ove godine. U dvosatnoj raspravi, oni su povremeno napadali i vikali jedni na druge, a favorit za republikansku nominaciju Donald Tramp bio je ponovo odsutan, kao i u prethodne tri debate.

To nije sprečilo bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija da kritikuje bivšeg predsednika i optužuje ostale da se previše plaše da ga kritikuju.

Tramp, uprkos tome što se suočava sa 91 tačkom optužnice za različita krivična dela, kao i jednom civilnom tužbom, ostaje znatno ispred svojih rivala.

Izrael/Hamas

Dva meseca nakon što su teroristi Hamasa napali Izrael, republikanski kandidati su se složili da Izraelu treba dozvoliti da vodi sopstveni rat bez mešanja Sjedinjenih Država.

Guverner Floride Ron Desantis izjavio je da "ova administracija pokušava da spreči Izrael da se brani" i prozvao Hamas da želi "drugi holokaust".

Guverner je takođe predložio da se Iranu ukine prihod od nafte, rekavši da ga oni "šalju Hamasu... Hezbolahu, a oni fermentišu džihad širom Bliskog istoka".

Bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla da je ruski predsednik Vladimir Putin "oduševljen" što je Amerika preusmerila pažnju sa Ukrajine na Izrael, rekavši da "postoji razlog zašto Tajvanci žele da pomognu Ukrajincima jer znaju da ako Ukrajina pobedi, Kina neće napasti Tajvan".

Napravila je isto poređenje sa Ukrajincima koji žele da pomognu Izraelcima, "jer oni znaju da ako pobedi Iran, pobeđuje Rusija... ali ono što sve to pobeđuje je jaka Amerika, a ne slaba Amerika. I to je ono što nam je Džo Bajden dao."

Kristi, upitan u debati na novom TV kanalu Njuz nejšn (NewsNation) da li bi poslao američke trupe da oslobode američke taoce koje drže Hamas i drugi militanti, rekao je: "Prokleto ste u pravu, poslao bih američku vojsku tamo da ih bezbedno izvuče".

Južna granica i fentanil

O ulasku fentanila u SAD preko južne granice, preduzetnik Vivek Ramasvami kaže da bi imao drugačiji razgovor sa kineskim liderom od predsednika Bajdena i da bi rekao Ši Đinpingu da "ne samo da neće kupovati zemlju u Americi, niti donirati univerzitetima, već da se američke kompanije neće širiti na kinesko tržište sve dok Kina ne prestane da proizvodi fentanil za meksičke kartele".

Guverner Desantis želi da se karteli kategorišu kao "strane terorističke organizacije" i kaže da će izgraditi zid na granici kako bi obeshrabrio ulazak, ali bi, za razliku od bivšeg predsednika Trampa, naterao Meksiko da to plati.

Hejli kaže da bi "okončala sve normalne trgovinske odnose sa Kinom", ukazujući na tu zemlju kao izvor droge.

Napad na bivšeg predsednika

Anketa Mesindžer/Haris pokazala je da među republikanskim glasačima bivši predsednik Donald Tramp vodi ispred svojih konkurenata uz podršku 68 odsto anketiranih, a slede Desantis sa devet odsto i Hejli sa sedam odsto. Ramasvami je osvojio četiri odsto, dok su Kristi i svi ostali kandidati imali po jedan odsto ili manje.

Kandidati su u sredu pokušali da se razlikuju od bivšeg predsednika, ukoliko se on ne kandiduje ili ne bude u mogućnosti da se kandiduje zbog sudskih sporova.

Kaivan Šrof, politički komentator i sekretar za štampu "Drim for Amerika" (Dream for America), kaže da su kandidati propustili šansu da "napadnu pravog favorita u trci i da je samo Kris Kristi to uradio".

Kristi je bivšeg predsednika Trampa nazvao "besnim, ogorčenim čovekom koji želi da se vrati kao predsednik jer želi da se osveti nad svakim ko se ne slaže sa njim".

Šrof upozorava da su se "Hejli i Desantis pokazali previše kukavički da bi iznosili slučaj protiv Trampa u ovoj poslednjoj debati godine" i da će za to "platiti cenu".

Ramasvami se obrušio i na bivšeg i na sadašnjeg predsednika, kao i na svoje rivale na sceni, rekavši da je potrebno da nova generacija sa "svežom krvi" ujedini zemlju.

Prvi zvanični izazov glasanje u Ajovi u januaru

Prvo glasanje u kalendaru predsedničke kampanje za 2024. je sastanak republikanaca iz Ajove 15. januara. Analitičari kažu da bi preduzetnik Vivek Ramasvami mogao da bude najugroženiji kandidat u ovom trenutku, posebno nakon što su oštre lične kritike njegovih rivala u sredu uveče izazvale zviždanje publike.

"Mislim da je dostigao vrhunac svoje kandidature", kaže Andra Gilespi sa Odseka za političke nauke na Univerzitetu Emori u Džordžiji. Gilespi naziva Ramasvamija "novajlijom" s obzirom na to da mu nedostaje izborno iskustvo. "Samo je pitanje koliko dugo može da izdrži ovu kandidaturu?"

U međuvremenu, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi rekao je da će ostati u trci. Gilespi očekuje da će se takmičiti na predizborima u Nju Hempširu 23. januara "ili dok mu ne ponestane novca".

Najnoviji proseci anketa koje je u sredu objavio veb-sajt 538 pokazuju da Tramp vodi u Ajovi sa 45,9 odsto, da DeSantis ima 19,7 odsto, Hejli 17,5 odsto, Ramasvami 4,8 odsto i Kristijevi 3,9 odsto.

XS
SM
MD
LG