Linkovi

Senka američke podrške Izraelu nadvila se nad predsedničke izbore


Predsednik SAD Džo Baden govori tokom događaja u kampusu Univerziteta Džordž Mejson u Manasasu, Virdžinija, 23. januara 2024.
Predsednik SAD Džo Baden govori tokom događaja u kampusu Univerziteta Džordž Mejson u Manasasu, Virdžinija, 23. januara 2024.

Plamteći sukob u Gazi zapalio je iskru kod nepoznatog broja američkih glasača i dodatno je zagrejao atmosferu oko kandidature za reizbor američkog predsednika Džoa Bajdena. Demonstranti su prekinuli njegove nedavne nastupe u kampanji kako bi iskazali gnev zbog njegove podrške vojnoj kampanji Izraela.

U sredu su demonstranti nakratko prekinuli sindikalni događaj na kome je Bajden govorio. Tokom skupa u utorak usredsređenog na pristup abortusu, 14 demonstranata je uzvikivalo tokom većeg dela Bajdenovog govora u Manasasu u Virdžiniji. Prekidanje je očigledno frustriralo predsednika.

"Ovo će potrajati neko vreme", rekao je Bajden. "Oni su ovo isplanirali".

Taj protest je organizovala "Daj-in for hjumaniti" (Die-In For Humanity), jaka protestna grupa od 700 članova koja je imala skoro 100 pojavljivanja na Bajdenovim događajima, u američkom Kapitolu, ispred domova članova administracije, ispred izraelske ambasade i na januarskom protestu u Vašingtonu.

Concerns Over US Support of Israel Hang Over 2024 Poll
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

"Mislim da se većina ljudi ne slaže sa tim da se dolari od američkog poreza koriste za zločine u inostranstvu", rekla je za Glas Amerike Hazami Barmada, vodeća organizatorka grupe. Ona je bila među demonstrantima koji su ispraćeni sa događaja u utorak.

"Vidimo promenu plime u Sjedinjenim Državama sa potpunim odbacivanjem - u suštini - Bajdena", rekla je Barmada. "Ono što mi govorimo je da nećete dobiti glas američke zajednice kada stalno nastavljate da zanemarujete glasove arapsko-američke zajednice koji govore da zaustavite nepravdu i zločine u Gazi".

Bela kuća je u sredu saopštila da predsednik podržava pravo Amerikanaca na mirne proteste.

"On takođe veruje da je zaista važno da Izrael ima pravo i mogućnost da nastavi da se brani od onoga što je očigledno još uvek održiva pretnja od Hamasa", rekao je Džon Kirbi, koordinator za stratešku komunikaciju Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Ali to ne znači da ćemo prestati da, ponovo, pozivamo naše izraelske kolege da se jače fokusiraju na minimiziranje civilnih žrtava i dobijanje pomoći", rekao je Kirbi.

Spoljna politika, kažu politički analitičari, retko pokreće izbore, ali može da bude presudna kada je takmičenje tesno. Kao i za neodlučnog glasača iz Nju Hempšira Isaka Gira, koji je u utorak učestvovao na primarnim izborima na kojima su Bajden i republikanski kandidat Donald Tramp pobedili u svojim strankama.

"Najveća stvar za koju glasam ove izborne sezone je spoljna politika", rekao je on za Glas Amerike, govoreći u Našui u Nju Hempširu. "Zaista mi je važno da se klonimo bilo kakvih inostranih ratova i da smanjimo svoju vojnu potrošnju, i da vratimo naše trupe kući ili ih zadržimo kod kuće".

Trampov plan za rešavanje krize u Gazi je nejasan, a njegove prethodne akcije kao predsednika uključivale su mnogo kritikovanu "zabranu" muslimanskih imigranata. Glas Amerike je nekoliko puta slao pitanja Trampovom štabu, ali nije bilo odgovora.

Za muslimanske aktiviste, to je težak izbor. Hasan Abdel Salam je profesor iz Mineapolisa koji je suosnivač pokreta muslimanskih glasača "Napustimo Bajdena", koji se usredsređuje na neopredeljene države. On je kanadski državljanin.

"Gospodin Tramp je sprečio naše prijatelje i kolege i porodicu da uđu u zemlju", rekao je on za Glas Amerike. "Ali gospodin Bajden ih je ubio. I te četiri godine pod bilo kojim republikancem neuporedivo sa jednim danom u Gazi, taj argument se pojavio u našim zajednicama, da moramo da se žrtvujemo".

Politički analitičari kažu da je Bajden u teškoj poziciji. "Nema sumnje da je situacija u Gazi politički problem za Bajdena", rekao je za Glas Amerike Norm Ornštajn, viši kolega emeritus na Američkom preduzetničkom institutu.

"Ako se odmaknete i pogledate objektivno, Bajden je ovo pitanje rešio vešto kao i svaki predsednik. On je rano shvatio da bi time što će prigrliti [izraelskog premijera Benjamina] Netanjahua mogao da spreči da se dogode neke od najgorih stvari u Gazi. Ali on je sada veoma blizu da odgurne Bibija u stranu. A to znači da bi početni potez - koji je otuđio mnoge glasače, ne samo arapsko-američke glasače, već i mlade progresivce - mogao da bude gori po njega, jer ako on gura ili odbacuje Bibija Netanijahua u stranu, onda bi neki od njegovih najjačih pristalica, proizraelskih pristalica, takođe mogli biti nezadovoljni".

Kerolin Presuti iz Našue, Nju Hempšir i Petsi Vidakusvara iz Vašingtona doprinele su pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG