Linkovi

Da li odluke Kolorada i Mejna ugrožavaju Trampove predsjedničke ambicije?


ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Tramp na skupu u Nju Hempširu (Foto: AFP/Joseph Prezioso)
ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Tramp na skupu u Nju Hempširu (Foto: AFP/Joseph Prezioso)

Dok više američkih država razmatra da li Donald Tramp ima pravo da se kandiduje za predsjedničke izbore 2024. godine, njegove pristalice tvrde da neprijatelji bivšeg predsjednika uništavaju demokratiju da bi ga spriječili da se vrati u Bijelu kuću.

Odluke Kolorada i Mejna da se Trampu zabrani da učestvuje u stranačkim izborima u tim državama, pod ustavnom odredbom o "oružanoj pobuni", izazvale su politički zemljotres koji bi mogao da poremeti predizbornu kampanju.

Međutim, postavlja se pitanje da li potezi na državnom nivou zaista ugrožavaju Trampove predsjedničke ambicije.

Zašto Tramp možda ne ispunjava uslove za kandidaturu

Predstavnički dom američkog Kongresa opozvao je Trampa zbog podsticanja oružane pobune nakon što je svoje pristalice pozvao da marširaju na Kapitol, što je izazvalo smrtonosne nemire koji su odložili formalnu potvrdu rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine.

Velika, dvostranačka većina u Senatu bila je saglasna sa zaključcima donjeg doma, ali na kraju nije obezbijeđena dvotrećinska većina da se Tramp osudi i time mu se zabrani da se ponovo kandiduje za predsjednika.

Od tada, federalni tužioci podigli su optužnicu protiv Trampa za zavjeru zbog nasilja 6. januara 2021. godine, a suđenje je zakazano za mart.

U međuvremenu, aktivisti širom zemlje su pred sudovima pokrenuli tužbe u kojima se traži da se Trampu zabrani da učestvuje na unutarstranačkim izborima za republikansku predsjedničku nominaciju.

Pozvali su se na 14. ustavni amandman kojim se zabranjuje pojedincima da obavljaju javnu funkciju, ako su položili zakletvu da će braniti Ustav, a zatim "učestvovali u oružanoj pobuni".

Gdje je Trampu zabranjeno da učestvuje na izborima?

Vrhovni sud Kolorada je 19. decembra presudio da Tramp ne može da učestvuje na stranačkim izborima u toj državi, pozivajući se na 14. ustavni amandman.

U četvrtak je isto uradio i Mejn, gdje državni sekretar - trenutno iz Demokratske stranke - prvobitno odlučuje da li se neko može naći na glasačkom listiću.

Slični zahtjevi podnijeti su širom zemlje, a odluke bi trebalo da budu donesene u 14 država, prema vebsajtu za nacionalnu bezbjednost "Lawfare". Vrhovni sud Mičigena nedavno je odlučio da Tramp može da bude na glasačkom listiću u toj državi.

Koji su naredni potezi?

Primjena odluka u Koloradu i Mejnu je odložena dok se ne završe sudski procesi - što znači da će se Tramp gotovo sigurno naći na glasačkim listićima u tim državama na stranačkim izborima 5. marta.

Republikanci su se već žalili na odluku u Koloradu, a Trampov štab najavio je da namjerava da isto učini u oba slučaja.

O odluci državne sekretarke Mejna prvo će raspravljati Vrhovni sud te države, dok će presuda u Koloradu direktno ići pred Vrhovni sud SAD - najvišu sudsku instancu u zemlji.

Šta može da uradi Vrhovni sud SAD?

Vrhovni sud, u kojem su konzervativne sudije u većini - među kojima su i troje koje je imenovao Tramp - može da odbije da razmotri slučaj iz Kolorada, što znači da bi zabrana bivšem predsjedniku da se kandiduje ostala na snazi.

Mnogi analitičari međutim vjeruju da će odluka Mejna da se pridruži Koloradu ukloniti svaku sumnju da će sudije Vrhovnog suda razmotriti Trampov slučaj.

Sudije će odlučivati da li se odredba o oružanoj pobuni, 14. ustavnog amandmana, može primijeniti na bivšeg predsjednika.

Sud takođe može da presudi da li je zabrana automatska ili bi bila potrebna odluka Kongresa o tome da li se upad u Kapitol i Trampova uloga mogu zaista smatrati oružanom pobunom.

Kakve su posljedice zabrana?

Čak i ako zabrane u Koloradu i Mejnu ostanu na snazi, očekuje se da Tramp osvoji republikansku predsjedničku nominaciju i bez tih država, što znači da njegov put do još jednog mandata u Bijeloj kući ne bi bio ometen.

Međutim, nepovoljna presuda Vrhovnog suda SAD, koja je obavezujuća za niže sudove širom zemlje, mogla bi da osujeti Trampovu kandidaturu za republikansku nominaciju.

On bi zatim morao da odluči da li će biti nezavisni kandidat.

Ako Vrhovni sud ne bude razmatrao presude državnih sudova, i šteta bude ograničena samo na Kolorado i Mejn, sudije bi time mogle da ostave vrata otvorena za osporavanje Trampove kandidature na predsjedničkim izborima.

Zbog toga bi bivšem predjsendiku moglo da bude zabranjeno da bude protivkandidat Džou Bajdenu na izborima u novembru 2024. godine, čak i ako osvoji republikansku nominaciju.

Kad se očekuje odluka Vrhovnog suda?

Američki pravosudni sistem je poznat po sporosti - naročito kada je riječ o najvišoj instanci.

Vrhovni sud nije saopštio da li namjerava da razmatra žalbu na odluku Kolorada, niti koliko dugo će mu trebati da donese presudu o tome da li Tramp može da se kandiduje, ako preuzme ovaj slučaj. Trampovi protivnici naglasili su da je važno hitno donijeti odluku o ovom pitanju.

Sud može brzo da reaguje kada je to potrebno: Za manje od mjesec dana je donio presudu kojom je okončano brojanje glasova u Floridi na izborima 2000. godine, čime je osigurana pobjeda Džordža Buša mlađeg.

XS
SM
MD
LG