Linkovi

Lajčak u poseti Beogradu i Prištini, O'Brajen izneo očekivanja SAD od obe strane


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka (foto: Fonet/ Milica Vučković)
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka (foto: Fonet/ Milica Vučković)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a jedna od glavnih tema sastanka bila je najava ukidanja dinara na teritoriji Kosova i Metohije.

Vučić je nakon sastanka objavio na Instagramu da je u razgovoru sa Lajčakom ukazao na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština i najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju "daljih provokacija Prištine".

"Ponovio sam spremnost Republike Srbije da svoje obaveze, u skladu sa međunarodno-pravnim dogovorima, ispuni uz poštovanje Ustava Republike Srbije i Povelje UN", napisao je Vučić.

Lajčak je na platformi Eks saopštio da je sa Vučićem razgovarao o strateškim izgledima za 2024, stanju dijaloga Beograda i Prištine i narednim koracima u normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom.

Takođe je objavio da je o dijalogu konkretnije razgovarao sa glavnim pregovaračem Srbije, Petrom Petkovićem, i da su govorili o šansama za naredni sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

O'Brajen o očekivanjima od Srbije i Kosova

Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen napisao je na Eksu da "pozdravlja sastanke Miroslava Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem"

"Pozdravljam sastanke Miroslava Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem. SAD snažno podržavaju dijalog pod okriljem EU. Potrebna je puta implenentacija dogovorenog, uključujući i Zajednicu srpskih opština. Treba da budu održani novi lokalni izbori na severu Kosova, koordinacija pre nego što se primene nova pravila o valuti. Srbija mora da privede pravdi one koji su umešani za napad u Banjskoj".

Američki diplomata je na nedavnom brifingu za novinare istakao da je važno da obe strane izbegavaju provokacije na severu Kosova, gde je prisustvo NATO-a ojačano u proteklim mesecima, a „komunikacija sa Beogradom je omogućila da se situacija smiri“.

„Očekujemo da se tako nastavi i ubuduće i to je veoma važno, posebno posle događaja (u Banjskoj) krajem septembra, kada su grupe pokušavale da unesu velike količine oružja, što bi izazvalo ogromno nasilje. I mislim da obe strane razumeju da takve stvari neće biti dozvoljene. U tom kontekstu, pozdravljamo neke od promena u srpskoj vladi i administraciji i smatramo to korakom ka saradnji koju očekujemo na severu Kosova“, rekao je O'Brajen 11. januara u Vašingtonu.

Petković, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije obratio se medijima posle sastanka i rekao da je Vučić, u razgovoru sa Lajačkom,istakao težak položaj srpskog naroda na Kosovu i neophodnost da Priština prestane da "sprovodi eskalatorne poteze koji idu na narušavanje života Srba".

Petković je rekao i da je sastanak trajao više od sat vremena, a da nije bio lak i da je Vučić jasno i argumentovano podvukao odgovor šta su pravi problemi u smislu normalizacije odnosa.

"Vučić je u razgovoru sa Lajčakom posebno insistirao da Kurti mora da prestane sa provokacijama i odlukama kao što je ukidanje dinara, koja ima za cilju da protera Srbe sa severa i stavi tačku na dijalog.", rekao je Petković novinarima posle sastanka.

Vučić je prošle nedelje u Davosu, na margini Svetskog ekonomskog foruma, razgovarao sa Lajčakom kome je, kako je saopštio, ukazao na to da "Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa" Kosova i Srbije.

Predstavnik EU za dijalog boravi u Beogradu nakon što je u Briselu u ponedeljak tražio od vlasti na Kosovu da odlože primenu odluke kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara na teritoriji Kosova, kako bi se rešenje našlo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Lajčak će sutra boraviti u Prištini, gde će razgovarati sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, glavnim pregovaračem Kosova u briselskom dijalogu.

Stano: Pitanje ukidanja dinara treba dodatno razmotriti

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je u ponedeljak da, imajući u vidu posledice koje bi ukidanje dinara na teritoriji Kosova moglo da ima na dijalog o normalizaciji odnosa, to pitanje treba dodatno razmotriti i ostaviti dovoljno dug tranzicioni period da se primeni odgovarajuće dogovoreno rešenje.

"Imajući u vidu kakve bi posledice takva odluka imala na dijalog o normlaizaciji odnosa, očekujemo da se uvaže aspekti te odluke na srpsku zajednicu i ostavi dovoljno dug tranzicioni period kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje", naglasio je Stano.

Prema njegovim rečima, EU je uzela u obzir odluku Centralne banke Kosova kao i uticaj koju bi povlačenje dinara imalo.

"To izaziva posebnu zabrinutost u opštinama gde je srpska zajednica većina, školama, bolnicama, ima uticaja na njihov svakodnevni život, jer plate i pomoć dobijaju u dinarima", rekao je Stano.

Stano je, na redovnom brifingu za medije u Briselu, rekao da će specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak dan posle sastanka u Beogradu otputovati u Prištinu, gde će takođe imati razgovore sa svojim sagovornicima, ne precizirajući da li će se sastati i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Hovenijer traži od guvernera Centralne banke Kosova da odloži sprovođenje odluke o dinaru

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer zatražio je od guvernera Centralne banke Kosova Ahmeta Ismailija da odloži sprovođenje odluke da se u gotovinskom poslovanju koristi samo evro.

"Danas sam održao produktivan sastanak sa guvernerom Centralne banke Kosova Ahmetom Ismailijem. Ponovio sam zabrinutost SAD u vezi sa implementacijom odobrene uredbe o gotovinskim transakcijama. Pozivamo da se provedba ove uredbe odgodi kako bi se ostavilo vreme za efikasniju tranziciju i komunikaciju s javnošću kako bi se ublažio negativan uticaj na građane", napisao je Hovenijer na mreži Eks.

Isti zahtev pre nekoliko dana uputile su i Sjedinjene Države.

Ranije su reagovali i ambasadori zemalja Kvinte – Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD – koje su u Prištini pozvale na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na Kosovu.

Centralna banka Kosova (CBK) je 17. januara donela uredbu prema kojoj će od 1. februara jedna valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro.

U toj uredbi se navodi da je ona doneta u skladu s Ustavom Kosova i zakonom Centralne banke Kosova (CKB), te da je CBK jedina "monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na teritoriji Kosova".

Uredba koju Srbi na Kosovu vide kao odluku koja će im onemogućiti korišćenje dinara, trebalo bi da stupi na snagu 1. februara.

XS
SM
MD
LG