Linkovi

Izrael najavljuje da će rat vjerovatno trajati do kraja godine


Palestinci pored razorenog šatora u Rafi (Foto: REUTERS/Hatem Khaled)
Palestinci pored razorenog šatora u Rafi (Foto: REUTERS/Hatem Khaled)

Izrael je u srijedu poslao tenkove u Rafu, i najavio da će vjerovatno voditi rat protiv Hamasa u Gazi do kraja godine, nakon što su američki zvaničnici saopštili da napad na grad na jugu enklave ne predstavlja veliku kopnenu operaciju koja bi dovela do promjene američke politike.

Izraelski tenkovi su u utorak prvi put ušli u centar Rafe, uprkos nalogu Međunarodnog suda pravde da se zaustave napadi na grad u kojem su se od izraelskih vojnih operacija sklonili mnogi Palestinci.

Stanovnici Rafe naveli su da su tenkovi ušlli u zapadni dio grada i blizu centra prije nego što su se povukli prema tampon zoni na granici sa Egiptom.

Izrael je saopštio da vojska kontroliše tri četvrtine tampon zone na egipatskoj granici i da planira da uspostavi kontrolu nad tim cijelim područjem da bi spriječila Hamas da krijumčari oružje. Palestinski ministar zdravlja Madžid Abu Ramadan rekao je da nema nagovještaja da bi gračnični prelaz u Rafi skoro biti otvoren za humanitarnu pomoć.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je 19 civila poginulo u izraelskim vazdušnim napadima širom Gaze. Izrael optužuje pripadnike Hamasa da se kriju među civilima, što ta ekstremistička grupa negira.

Borbe u Gazi će se nastaviti do najmanje kraja 2024. godine, rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, čime je signalizirao da Izrael nije spreman da okonča rat što je zahtjev Hamasa u okviru pregovora o oslobađanju talaca.

"Borbe u Rafi nisu besmislen rat", rekao je Cahi Hanegbi i ponovio da je cilj da se okočna vladavina Hamasa uGazi i da se ta ekstremistička grupa i njeni saveznici spriječe da napadaju Izrael.

Amerika, najbliži saveznik Izraela, ponovila je u utorak da se protivi velikoj izraelskoj kopnenoj ofanzivi u Rafi, ali da ne vjeruje da je u toku takva operacija.

U međuvremenu, oružano krilo Hamasa i Islamskog džihada saopštilo je da je ispalilo protivtenkovske rakete i minobacače na izraelske snage. Izraelska vojska je saopštila da su poginula tri vojnika, a trojica teško ranjena.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je nekoliko ljudi ranjeno u izraelskom napadu u istočnoj Rafi i da su zapaljena skladišta sa humanitarnom pomoći. Stanovnici su saopštili da je u izraelskom bombardovanju tokom večeri uništeno mnogo kuća, iz kojih su većina stanovnika pobjegli posle naredbi Izraela za evakuaciju.

Rat Izraela i Hamasa pokrenuo je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim zvaničnicima, ubijeno 1.200 ljudi, dok je 250 talaca zarobljeno i odvedeno u Gazu. U protivofanzivi Izraela koja je usledila ubijeno je više od 36.000 Palestinaca, što je broj žrtava koji uključuje i civile i borce, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

XS
SM
MD
LG