Linkovi

Izrael negira novi napad na kamp kod Rafe, Amerika traži temeljnu istragu nedeljnog udara


Palestinci napuštaju područje Rafe usled ofanzive izraelskih snaga (AP/Jehad Alshrafi)
Palestinci napuštaju područje Rafe usled ofanzive izraelskih snaga (AP/Jehad Alshrafi)

Izraelska vojska negirala je da je napala evakuacioni kamp zapadno od grada Rafe.

Sjedinjene Države: Što pre istražiti napad u Rafi

Sjedinjene Države su izraelskim vlastima prenele da su duboko zabrinute zbog vazdušnog udara u gradu Rafi, pozvavši da se slučaj istraži čim izveštaji o tome budu dostupni, objavio je Stejt department.

Vašington će pažljivo pratiti rezultate izraelske istrage”, navedeno je u reakciji američkog Sekretarijata za spoljne poslove.

Sjedinjene Države će nastaviti Izraelu da naglašavaju obavezu potpunog pridržavanja međunarodnog humanitarnog prava, umanjenju uticaja svojih akcija na civile i poveća dostupnost humanitarne pomoći”, rekao je predstavnik za medije Stejt departmenta Metju Miler.

On je ukazao da su SAD duboko ožalošćene zbog tragičnog gubitka života u Rafi tokom vikenda.

Izrael ima pravo da goni Hamasove teroriste odgovorne za hladnokrvna ubistva civila. Hamas treba da prestane da se krije iza civila u Gazi. Izrael je obavezan da umanji posledice po civile dok izvodi svoje akcije”, rekao je Miler.

U nedeljnom udaru izraelske vojske na šatorski izbeglički kamp poginulo je najmanje 45 Palestinaca – od kojih je više od polovine bilo dece, žena i starijih osoba. Povređeno je bilo više od 200 ljudi.

Izrael je saopštio da je ciljao dvojicu viših zvaničnika Hamasa i da namera nije bila da se naudi civilima.

"Nasuprot izveštajima prispelim tokom poslednjih sati - Izraelske odbrambene snage nisu napale humanitarnu zonu u Al-Mavasiju", saopštila je izraelska vojska.

Zdravstvene vlasti Gaze su prethodno saopštile da je u tenkovskom napadu, u priobalnom području Al-Mavasiju, poginula najmanje 21 osoba - među kojima 12 žena.

Zvaničnici, koji rade u sistemu pod upravom militantnih ekstremista Hamasa, naveli su da su četiri tenkovska projektila pogodila šatore u koje su se, po izraelskim uputstvima, palestinski civili prebacili radi bezbednosti.

Informacije o novom napadu objavljene su dva dana pošto je u nedeljnom udaru izraelske vojske u šatorskom izbegličkom kampu poginulo najmanje 45 Palestinaca – od kojih su više od polovine dece, žena i starijih osoba. Povređeno je bilo više od 200 ljudi.

U međuvremenu, izraelski tenkovi stigli su u centar Rafe, preneli su očevici, tri nedelje od početka kopnene ofanzive u gradu na jugu Gaze – potezu koji je izazvao globalne osude usled konstantnog stradanja civila.

Agencija Rojters izvestila je da su izraelski tenkovi i oklopna vozila primećena su u blizini džamije Al-Avda. Izraelski zvaničnici objavili su da vojska deluje u području Rafe – ne komentarišući izveštaje o napredovanju ka centru grada.

Napad izraelskih snaga počinjen u nedelju izazvao je oštre kritike svetskih lidera i pozvale na primenu odluke Međunarodnog suda pravde o obustavljanju napada na Rafu.

U istom danu Španija, Irska i Norveška su, kako je navededno, u cilju obuzdavanja nasilja, priznale palestinsku državu.

U obrazloženju te odluke iskazana je nada da će ubrzati napore u uspostavljanju primirja u sukobu između ekstremnih militanata Hamasa i Izraela – koji traje poslednjih osam meseci.

Takođe, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da razmatra stanje u Rafi nakon izraelskog vazdušnog udara u kom je u nedelju ubijeno 45, a ranjeno 200 Palestinaca koji su se sklonili u izbeglički kamp.

Šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits nazvao je napad "potpuno neprihvatljivim" i kritikovao objašnjenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da je ono što se dogodilo u Rafi "tragična greška".

Zvaničnik SZO: Ako izraelske trupe uđu u Rafu, gubimo tamošnju bolnicu

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštio je da bi potpuni ulazak izraelskih trupa u grad Rafu mogao uticati na prestanak rada tamošnje bolnice – što bi uticalo na značajno povećanje broja preminulih.

U slučaju potpunog ulaska izraelskih trupa izgubićemo bolnicu u Rafi. Plan pripremljen u tom slučaju neće sprečiti značajno povećanje smrtnih slučajeva”, izjavio je Ričard Piperkorn – zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije.

"Da li je napad bio ratni zločin ili ’tragična greška‘ za narod Gaze, nema debate", rekao je Grifits u saopštenju kasno u ponedeljak. "Ono što se sinoć dogodilo je najnovija – i verovatno najokrutnija – grozota. Nazvati to 'greškom' je poruka koja ništa ne znači za one koji su ubijeni, one koji tuguju i one koji pokušavaju da spasu živote".

Grifits je rekao da su UN "upozorile da će vojna operacija u Rafi dovesti do pokolja" i dodao da u Gazi ne postoje bezbedne oblasti ili humanitarne zone.

Izrael je saopštio da je u napadu ubio dva visoka militanta Hamasa.

"Uprkos našim najboljim naporima, da ne naudimo onima koji nisu umešani, nažalost, sinoć se dogodila tragična greška. Istražujemo slučaj", rekao je Netanjahu u izraelskom parlamentu.

Netanjahu je više puta rekao da Izrael treba da izvede ofanzivu u Rafi kako bi postigao svoj cilj - onesposobljavanje Hamasa tako da ne može da deluje u Gazi i preti Izraelu u budućnosti.

Volker Turk, visoki komesar UN-a za ljudska prava, osudio je napad u Rafi, rekavši u saopštenju od ponedeljka: "Slike iz (izbegličkog) logora su užasne i ukazuju na očiglednu promenu u metodama i sredstvima ratovanja koje koristi Izrael i koji su već doveli do tolikog broja civilnih smrti".

Čak i kada je primetio najavljenu istragu izraelske vojske, Turk je rekao da je "šokantno jasno" da će odluka da se napadne oblast "gusto prepuna civila" rezultirati "potpuno predvidljivim ishodom" - smrti većeg broja palestinskih civila.

Arhiva - Komesar UN za ljudska prava, Volker Turk, 9. avgusta 2023.
Arhiva - Komesar UN za ljudska prava, Volker Turk, 9. avgusta 2023.

Turk je pozvao Izrael da se pridržava prošlonedeljnog naloga Međunarodnog suda pravde o potpunom zaustavljanju ofanzive u Rafi. On je takođe pozvao palestinske oružane grupe da prestanu da neselektivno ispaljuju rakete na Izrael "čime jasno krše međunarodno humanitarno pravo" i da oslobode svih preostalih 100 talaca koje Hamas drži u Gazi.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe je nazvao udare "užasnim" i pozvao Izrael da zaustavi ofanzivu na Rafu.

"Užasno je videti nevine palestinske civile ubijene u nedavnom napadu. Ne postoji sigurna zona za interno raseljene u Rafi", rekao je Mišel na platformi društvenih medija Eks.

U Vašingtonu, Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je da su "razorne slike posledica napada... srceparajuće. Izrael ima pravo da krene na Hamas, i razumemo da su u ovom udaru ubijena dvojica visokih terorista Hamasa koji su odgovorni za napade na izraelske civile. Ali kao što smo bili jasni, Izrael mora preduzeti sve moguće mere predostrožnosti da zaštiti civile".

Agencija UN za palestinske izbeglice opisala je situaciju u Gazi kao "pakao na zemlji".

"Informacije koje stižu iz Rafe o daljim napadima na porodice koje traže sklonište su užasavajuće", saopštila je humanitarna agencija UN.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da su u napadu zapaljeni šatori u oblasti u kojoj se nalaze skloništa za raseljena lica.

Izraelska vojska opisala je svoj napad kao precizan vazdušni napad u kojem je ubijen Jasin Rabija, šef štaba Hamasa za Zapadnu obalu.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je u ponedeljak da bi napad mogao da zakomplikuje napore za posredovanje u pregovorima o prekidu vatre i povratku talaca u Gazi.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na hitan prekid vatre i "puno poštovanje međunarodnog prava".

"Ogorčen izraelskim udarima u kojima su ubijena mnoga raseljena lica u Rafi", rekao je Makron na društvenim mrežama. "Ove operacije moraju prestati. U Rafi nema sigurnih zona za palestinske civile".

Rat Izraela i Hamasa pokrenuo je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim zvaničnicima, ubijeno 1.200 ljudi, dok je 250 talaca zarobljeno i odvedeno u Gazu. U protivofanzivi Izraela koja je usledila ubijeno je više od 36.000 Palestinaca, što je broj žrtava koji uključuje i civile i borce, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG