Linkovi

Savo Manojlović pozvao opoziciju da izađe iz parlamenta i krene u građansku neposlušnost


Konferencija za novinare pokreta Kreni-promeni na kojoj je nosilac liste tog pokreta Savo Manojlović saopštio dalje korake zbog navodnog pokušaja prekrajanja izborne volje građana u opštini Novi Beograd" (foto: Fonet / Marko Dragoslavić)
Konferencija za novinare pokreta Kreni-promeni na kojoj je nosilac liste tog pokreta Savo Manojlović saopštio dalje korake zbog navodnog pokušaja prekrajanja izborne volje građana u opštini Novi Beograd" (foto: Fonet / Marko Dragoslavić)

Nosilac liste "I ja sam Beograd-Kreni-promeni" Savo Manojlović pozvao je u utorak sve opozicione stranke da, zbog prekrajanja izborne volje građana, napuste skupštine grada Beograda i Niša, Opštine Novi Beograd i Skupštinu Srbije.

"Zbog očigledne manipulacije glasovima i izmena biračkih zapisnika u Nišu i na opštini Novi Beograd izlazimo sa zahtevom da sve opozicione stranke iz ovih gradova, kao i iz republičkog parlamenta napuste parlament ukoliko se nastavi sa prekrajanjem izborne volje na ovaj način", rekao je Manojlović na konferenciji za novinare ispred Opštine Novi Beograd.

Manojlović je naveo da "tokom noći", izbornim inžinjeringom "vlast kroz prekrajanje izbornih rezulatata dobije većinu", a "opoziciji se, ono što je dobila kroz institucije i borbu, protivpravno oduzima".

On je rekao da se poziv za napuštanje parlamenta odnosi na gradove Beograd i Niš, kao i novobeogradsku opštinu, ali i republički parlament.

"Suština legitimisanja vlasti je republički parlament. Kada nemate opoziciju u republičkom parlamentu - to znači da imate potpunu diktaturu“, rekao je Manojlović i ostavio opoziciji rok od 24 sata da se izjasni o pozivu za napuštanje parlamenta.

"Sutra u 10 treba da imamo jasnu odluku da li imamo u potpunosti delegitimizovanu vlast kako bi mogli u subotu da uđemo u potpunu građanski neposlušnost sa građanima. Mi sada nemamo vremena da idemo u šetnje, pojedinačne proteste, da čekamo do jula, avgusta da se ljudi vrate, da šetamo ljude dva meseca. Nemamo vremena za sastanke i da idemo po televizijskim emisijama i pričamo ko je ranije bio kriv", rekao je Manojlović.

On je istakao da imaju tačan plan kako će organizovati građansku neposlušnost, ne navodeći detalje.

Manojlović je rekao da njihov zahtev "objedinjuje sve političke opcije u suprotstavljanju diktaturi – kako one političke opcije koje su govorile da na izbore ne treba izlaziti zbog fotelje, tako i one koje su tvrdile da se na izbore izlazi da bi se borili institucionalnim putem".

Zanijer: Na izborima se ponavljaju stari problemi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

"Mi svi sada vraćamo fotelje zato što branimo izbornu volju i ponovo se ujedinjujemo", istakao je Manojlović.

On je rekao da opozicija ne može da sedi u parlamentu, a da poziva na građansku neposlušnost.

Manojlović je naveo da su o pozivu za napuštanje parlamenta obavestili predstavnike liste "Biram borbu", kao i da je dogovoreno da oni obaveste ostale partnere iz svoje koalicije.

XS
SM
MD
LG