Linkovi

Slovenija i formalno priznala palestinsku državu


Palestinska zastava ispred zgrade slovenačkog parlamenta u Ljubljani (Foto: AP/Darko Bandic)
Palestinska zastava ispred zgrade slovenačkog parlamenta u Ljubljani (Foto: AP/Darko Bandic)

Slovenija je najnovija članica Evropske unije koja je priznala nezavisnu palestinsku državu nakon što je parlament odobrio taj potez u utorak, odbacujući pozive najveće opozicione stranke da se održi referendum o tom pitanju.

Vlada je prošle nedelje odlučila da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu nakon što su to uradile Irska, Norveška i Španija u okviru napora da se izvrši pritisak na Izrael da okonča konflikt u Gazi.

"Današnjim priznanjem Palestine kao suverene i nezavisne države dajemo nadu palestinskom narodu na Zapadnoj obali i u Gazi", napisao je na Eksu slovenački premijer Robert Golob.

Desničarska Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše tražila je referendum o priznanju, koji bi najmanje mjesec dana odložio glasanje u parlamentu.

SDS, najveća opoziciona stranka, tvrdila je da ovo nije pravo vrijeme da se prizna nezavisna palestinska država i da će se tim potezom samo nagraditi "teroristička organizacija Hamas".

Nakon što je vladajuća koalicija, koja ima većinu u parlamentu, pokušala da pronađe način da zaobiđe zahtjev o referendumu i glasa o priznanju, SDS je povukla prijedlog, ali ga i ponovo podnijela nekoliko sati kasnije.

Parlamentarni odbor za spoljne poslove je međutim, na vanrednoj sjednici, odbacio zahtjev kao neadekvatan. Odluku o priznanju na kraju su podržala 52 od 90 poslanika, a niko nije bio protiv nakon što su članovi parlamenta iz SDS-a napustili sjednicu.

Od 27 članica EU, palestinsku državu su već priznali Švedska, Kipar, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka, Rumunija i Bugarska, dok bi Malta uskoro mogla da slijedi njihov primjer.

Izrael se bori protiv Hamasa, koji upravlja Gazom, od kako su ekstremisti iz te grupe 7. oktobra napali izraelsku teritoriju, ubili oko 1.200 ljudi i oteli više od 250 talaca, prema izraelskim podacima. Vjeruje se da je gotovo 130 talaca i dalje u zarobljeništvu u Gazi.

Zdravstveni zvaničnici te enklave naveli su da je više od 36.000 Palestinaca poginulo u ratu proteklih sedam mjeseci.

XS
SM
MD
LG