Linkovi

Novi Bajdenov plan: Put do državljanstva za pola miliona imigranata u SAD


Predsjednik Džo Bajden govori u Bijeloj kući (Foto: Drew ANGERER / AFP)
Predsjednik Džo Bajden govori u Bijeloj kući (Foto: Drew ANGERER / AFP)

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je novi sveobuhvatni imigracioni potez u izbornoj godini koji bi mogao da pomogne potencijalno stotinama hiljada imigranata bez legalnog statusa u Americi, nakon što je prethodno uveo mjere na granici koje su izazvale nezadoovljstvo brojnih aktivista i demokratskih članova Kongresa.

Prema Bajdenovom planu, određenim supružnicima američkih državljana, koji nemaju legalan status u SAD, narednih mjeseci će biti omogućeno da se prijave za stalni boravak, a na kraju i za državljanstvo. Taj potez mogao bi da utiče na do pola miliona imigranata, naveli su visoki zvaničnici administracije.

Bajden je u utorak u Bijeloj kući kritikovao svog prethodnika Donalda Trampa što je razdvajao imigrantske porodice na američko-meksičkoj granici i što koristi zapaljivu retoriku o ilegalnim imigrantima, uključujući i izjavu da "truju krv naše zemlje".

"Teško je vjerovati, ali on to govori naglas. I to je nečuveno. Ne interesuje me da koristim granicu ili imigraciju u političke svrhe. Interesuje me da to riješim", rekao je Bajden.

Za novi plan su kvalifikovani imigranti koji žive u Americi 10 godina zaključno sa ponedeljkom i u braku su sa američkim državljanima. Ako im se odobre prijave, kvalifikovani imigranti imaće rok od tri godine da podnesu zahtjev za zelenu kartu, i da dobiju privremenu radnu dozvolu. U međuvremenu će biti zaštićeni od deportacije.

Za isti proces bi potencijalno moglo da se kvalifikuje oko 50.000 djece bez državljanstva, čiji je roditelj u braku sa osobom koja ima američko državljanstvo, naveo je visoki zvaničnik administracije koji se obratio novinarima pod uslovom da ostane anoniman.

Dužina braka nije uslov. Međutim, imigranti koji tek posle 17. juna ispunjavaju uslov da žive u Americi 10 godina nisu kvalifikovani za program, rekli su američki zvaničnici.

Visoki zvaničnici administracije rekli su da očekuju da će rok za prijave biti otvoren do kraja ljeta. Još nije utvrđeno koliko će prijava koštati.

Put do državljanstva već je omogućem imigrantima koji su u braku sa Amerikancima, a u zemlju su ušli legalno sa vizom. Međutim, u većini slučajeva, oni koji ilegalno uđu u SAD moraju prvo da se vrate u zemlju iz koje su došli prije nego što im bude dozvoljeno da ponovo dođu u Ameriku legalnim putem.

Bajden je o svojim planovima govorio tokom obilježavanja 12. godišnjice programa usvojenog za vrijeme mandata Baraka Obame, kojima se mladi imigranti bez legalnog statusa - koje su roditelji doveli u SAD kao djecu - štite od deportacije i daju im se privremene radne dozvole. Program je poznatom pod skraćenicom DACA.

Predsjednik je takođe objavio nove propise koji će određenim korisnicima tog programa i drugim mladim imigrantima omogućiti da se lakše kvalifikuju za dugoročnije radne vize. To će im obezbijediti snažniju zaštitu u odnosu na radne dozvole koje se daju u okviru DACA programa, koji je osporen pred sudom i više ne prima nove korisnike.

Današnja odluka je objavljena dvije nedelje nakon što je Bajden uveo oštre mjere na američko-meksičkoj granici kojima je u suštini ilegalnim imigrantima zabranjeno da se prijavljuju za azil.

Grupe za zaštitu prava imigranata tužile su Bajdenovu administraciju zbog nove uredbe, za koju je visoki zvaničnik administraciji u ponedeljak rekao da je dovela do pada ilegalnih prelazaka granice između zvaničnih prelaza.

Izborni štab republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa - koji prijeti da će deportovati milione ilegalnih imigranata ako bude ponovo izabran za predsjednika - optužio je Bajdena da ga interesuje samo vlast i da zbog toga "pruža masovnu amnestiju i državljanstvo stotinama hiljada ilegalaca za koje zna da će na kraju glasati za njega i za Demokratsku stranku otvorenih granica".

Republikanci su takođe kritikovali Bajdenov potez koji su nazvali "katastrofalnim" dok su ga demokrate pozdravile.

"Mnogi Amerikanci bili bi šokirani da čuju da kada se američki državljani vjenčaju sa osobom koja nema dokumenta za boravak, njihovi supružnici nisu automatski kvalifikovani za državljanstvo. Zamislite da volite nekoga, da se vjenčate, ali i dalje strahujete da ćete biti razdvojeni", rekla je demokratska članica Predstavničkog doma Pramila Džejpal, koja je prethodno kritikovala Bajdena zbog zabrane azila.

XS
SM
MD
LG