Linkovi

Imigracija: Razdvajanje porodica ponovo tema u američkoj izbornoj kampanji


Arhiva: Djeca u jednom od kaveza u Meklinu u Teksasu, razdvojena od roditelja zbog ilegalnog prelaska granice, 17. juna 2018. godine. (Foto: AP/U.S. Customs and Border Protection)
Arhiva: Djeca u jednom od kaveza u Meklinu u Teksasu, razdvojena od roditelja zbog ilegalnog prelaska granice, 17. juna 2018. godine. (Foto: AP/U.S. Customs and Border Protection)

Pošto je imigracija jedno od pitanja o kojima razmišljaju američki birači, kampanja Džoa Bajdena ih nastoji podsjetiti na politike administracije Donalda Trampa kada je riječ o tom pitanju.

Reklama od 50 sekundi, pod nazivom ’Otrgnuti’ pokazuje slike djece koja plaču, kao i neke od antiimigracionih komentara bivšeg predsjednika Trampa.

On želi da vrati okrutne i nehumane politike razdvajanja porodica koje odvajaju djecu od roditelja na granici. Narode, mi nismo takvi“, kaže Džo Bajden, predsjednik SAD.

Politika razdvajanja porodica, prvi put objavljena prije šest godina, dovela je do razdvajanja više od 5.000 djece od roditelja i starijih rođaka. Među njima su bile i bebe. Grupe za zaštitu prava imigranata tužile su Trampovu administraciju.

Unija za američke građanske slobode podnijela je tužbu zbog razdvajanja porodica na početku 2018. godine, kada smo saznali da Trampova administracija ima praksu uzimanja djece od roditelja“, kaže Li Gelernt iz Projekta za prava imigranata, Unije za američke građanske slobode (ACLU).

Bajden kritikuje Trampa zbog politike razdvajanja porodica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Prema toj politici, porodice su razdvajane, a roditelji krivično procesuirani zbog ilegalnog prelaska granice.

Podnijeli smo tužbu federalnom sudu u San Dijegu, grupnu tužbu na nacionalnom nivou, te dobili sudsku mjeru u kojoj se navodi da je politika veoma vjerovatno neustavna, ali i brutalna i nesavjesna, kao i da Trampova administracija mora da odmah prekine sa takvom praksom i ujedini odvojenu djecu sa porodicama za koje nam je morala pomoći da ih nađemo“, navodi Gelernt.

Nagodba u tom slučaju je postignuta 2023. godine. Djeca i rođaci koji su razdvojeni dobiće pomoć u zdravstvoj zaštiti, smještaju i pravnim potrebama. Takođe će imati pristup proceduri za brzi azil, a mogu da dobiju i tri godine humanitarnog uslovnog perioda koji im omogućava da legalno žive u Americi. Ipak, gotovo 1.000 djece još uvijek nije ujedinjeno sa svojim porodicama i rođacima.

Godinama tražimo sve porodice koje su razdvojene, mnoge još nismo pronašli”, kaže Gelernt.

Republianski predsjednički kandidat Tramp je 2018. godine potpisao još jednu izvršnu odredbu kojom je promijenio politiku svoje administracije o razdvajanju porodica, nakon što je doživio velike kritike u Americi i inostranstvu. Ali nastavio je oštro govoriti o pograničnoj bezbjednosti:

Jer mi želimo da ljudi dođu, ali moraju doći legalno.“

Bajdenova administracija poništila je Trampove imigracione politike, što je izazvalo kritike republikanskih zakonodavaca. Ali Gelernt kaže da je sud u decembru donio odluku:

Da nijedna administracija u narednih osam godina ne može sprovoditi praksu razdvajanja porodica. Voljeli bismo da to važi na neodređeno.

Američki pogranični službenici i dalje mogu da odvoje dijete od roditelja ako postoji dokaz da je dijete u opasnosti. Razdvajanje mora biti dokumentovano, a imigracioni advokati obaviješteni. Ako američke administracije u budućnosti pokušaju da ponovo naprave praksu razdvajanja porodica učestalom, imigracioni advokati kažu da su spremni da ponovo idu na sudove.

XS
SM
MD
LG