Linkovi

Robert Kenedi nije ispunio kriterijume za učešće u debati sa Bajdenom i Trampom


Nezavisni predsjednički kandidat Rober Kenedi mlađi maše svojim simpatizerima u Ostinu u Teksasu, 13. maja 2024. (Foto: AP/Eric Gay)
Nezavisni predsjednički kandidat Rober Kenedi mlađi maše svojim simpatizerima u Ostinu u Teksasu, 13. maja 2024. (Foto: AP/Eric Gay)

Nezavisni kandidat za američkog predsednika Robert Kenedi mlađi nije ispunio preduslove za učešće na debati koja će biti održana 27. juna.

Njeni učesnici će biti aktuelni predsednik Džo Bajden i verovatni republikanski kandidat Donald Tramp - čiju će debatu prenositi američka mreža Si-En-En.

Kvalifikacioni uslovi za učešće u devedesetominutnoj debati su da je kandidat ostvario podršku od najmanje 15 odsto u četiri relevantna i zvanična istraživanja javnog mnjenja.

Međutim, potrebni učinak ostvario je u tri ankete.

Osim toga, bilo je potrebno da se Kenedi, koji važi za aktivistu za zaštitu životne sredine i protivnika vakcinacije protiv kovida 19, nađe na glasačkom listiću u dovoljnom broju država - što bi teoretski značilo da bi bio u mogućnosti da osvoji 270 glasova elektorskog koledža.

Za sada se kvalifikovao da mu se ime nađe na glasačkim listića u šest država koje nose ukupno 89 glasova elektorskog koledža.

Istraživanja i ankete su pokazale da bi Kenedi, u konkurenciji Bajdena i Trampa ali i drugih kandidata, preuzeo deo podrške njihovih glasača, u zavisnosti od države do države.

Prva predsednička debata, uoči izbora koji se održavaju svake četvrte godine, privlači najviše publike. U 2020. pratilo je više od 73 miliona gledalaca. Kenedi mlađi smatrao je da bi se učešćem predstavio većem broju glasača i ponudio razlilčita gledišta u odnosu na Bajdena i Trampa.

Predsednici Bajden i Tramp ne žele sa mnom da podele scenu i Si-En-En je na to nezakonito pristao. Moje isključenje je nedemokratsko, neameričko i kukavički. Amerikanci žele nezavisnog lidera koji će razbiti partijski duopol. Žele predsednika koji će ukinuti podele, obnoviti srednju klasu, raspustiti ratnu mašinu i okončati epidemiju hroničnih bolesti", poručio je Kenedi mlađi.

Nijedan predstavnik neke treće strane ili nezavisni predsednički kandidat nije učestvovao u debati od 1992. godine.

Tada je teksaški milijarder Ros Perot, koji je samostalno finansirao kampanju, obezbedio dovoljno podrške da se pridruži predsedniku Džordžu Bušu starijem i tadašnjem guverneru države Arkanzas Bilu Klintonu u tri debate uoči izbora na kojima je pobedio Klinton.

Bajden i Tramp usaglasili su se da druga debata, koju će prenositi televizija Ej-Bi-Si bude održana 10. septembra - nešto manje od dva meseca pre izbora koji se održavaju 5. novembra.

XS
SM
MD
LG