Linkovi

Oslabljeni uragan Beril prošao kroz Meksiko


Ulice u turističkom mestu Plaja del Karmen u Meksiku posle naleta uragana Beril, 5. jul 2024. (REUTERS/Jose Luis Gonzalez)
Ulice u turističkom mestu Plaja del Karmen u Meksiku posle naleta uragana Beril, 5. jul 2024. (REUTERS/Jose Luis Gonzalez)

Uragan Beril prošao je kroz obalu Meksika i turističko mesto Tulum kao oluja kategorije 2, oborio drveće i uzrokovao nestanke struje.

Nacionalni centar za uragane SAD prognozira da će Beril biti tropska oluja dok bude prolazio poluostrvo Jukatan, pre nego što ponovo ojača na nivo uragana u Meksičkom zalivu.

Beril je prethodno prešao preko Jamajke sa snažnim vetrovima i poplavama, i uzrokovao potpuno uništenje na manjim karipskim ostrvima.

Do sada je poginulo najmanje 10 ljudi, ali se očekuje da će taj broj porasti jer su mnoga ostrva odsečena od sveta zbog nestanka struje, i tu nisu kompletne informacije o stradalima.

Beril je udario na Jamajku kao uragan četvrte kategorije.

"Užasno je, sve je uništeno. Sedim u kući i bojim se. Katastrofa", rekao je Amoj Velington, 51-godišnji stanovnik ruralnog mesta Sent Elizabet.

Beril je prešao preko Jamajke u utorak ujutro i uputio se ka Kajmanskim ostrvima i Meksiku, saopštio je Nacionalni centar za uragane. Na Kajmaskim ostrvima su prognozirani vetrovi od 209 kilometara na sat, oko 10-15 centimetara kiše i izdato je upozorenje na opasne talase i struje.

Turistička mesta u Meksiku, kao što je Kankun, nalaze se na putu uragana. Aerodrom u Kankunu bio je pun turista koji su pokušavali da uhvate poslednji let pred oluju.

Zaposleni u prodavnicama, restoranima su stavljali vreće sa peskom i drvene ograde na objekte kako bi ih zaštitili.

Ministarstvo odbrane Meksika je otvorilo oko 120 skloništa od uragana i upozorilo građane da prate uputstva za evakuaciju i druge mere.

Beril je prvi u sezoni atlantskih uragana ove godine i na početku je bio maksimalne jačine - pete kategorije. Ta jačina uragana podrazumeva vetrove od 250 kilometara na sat i može da izazove katastrofalnu štetu, kao i da potpuno uništi stambene objekte i infrastrukturu.

Pre nego što je prešao preko Jamajke, gde su bili zatvoreni aerodromi i više od 1.000 ljudi je otišlo u skloništa, Beril je udario na ostrva Sent Vinsent i Grenadini.

Premijer Ralf Gonsalves je izjavio da je ostrvo Junion "sravnjeno sa zemljom" i da će biti potrebni "Herkulanski napori da se ponovo izgradi".

Potvrđena je smrt najmanje troje ljudi. Na ostrvu Junion uništeno je više od 90 odsto zgrada.

Na Grenadi, kako je rekao premijer Dikson Mičel, uslovi su "kao Armagedon" posle prolaska oluje.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu prognozirala je veliki broj snažnih uragana u "vanrednoj" sezoni ove godine, koja traje od juna do novembra.

XS
SM
MD
LG