Linkovi

Opasan i izuzetno snažan uragan pogodio Karibe


Talasi na Barbadosu zbog uragana Beril (Foto: AP/Ricardo Mazalan)
Talasi na Barbadosu zbog uragana Beril (Foto: AP/Ricardo Mazalan)

Opasan i izuzetno snažan uragan Beril u ponedeljak je pogodio karipsko ostrvo Keriku nakon što je zbog rekordno tople vode postao najranija oluja u Atlantskom okeanu koja je ojačala u četvrtu (od pet) kategoriju.

Uragan, praćen vjetrovima brzine 240 kilometara na sat, odnosio je krovove i drveće i izazvao drugu štetu na ostrvu Keriku, koje je dio ostrvske države Grenada, kao i u drugim djelovima jugoistočnog dijela Kariba.

"Ovo je ekstremno opasna situacija koja ugrožava živote", saopšteno je iz Nacionalnog centra za uragane.

Upozorenja na uragan izdata su na Barbadosu, Grenadi, Tobagu i Sent Vinsentu i Grenadinima, dok su hiljade ljudi utočište potražile u svojim domovima i skloništima. Poslednji snažni uragan koji je pogodio jugoistok Kariba je uragan Ivan prije 20 godine, u kojem su stradale desetine na Grenadi.

Radio NBC na Sent Vinsentu i Grenadinima prenio je da su uništeni krovovi na crkvama i školama, te da je došlo do prekida komunikacija duž pogođenog područja.

Na obližnoj Grenadi, zvaničnici su primili izvještaje o "razaranju" na ostrvu Keriku i obližnjim ostrvima, rekao je Terens Volters, koordinator za nacionalne katastrofe na Grenadi. Premijer Dikon Mičel rekao je da će obići Keriku čim bude bezbjedno, i dodao da ima velikih olujnih talasa.

Zvaničnici na Grenadi morali su da evakuišu pacijente na niže spratove nakon što je oštećen krov bolnice, rekao je Mičel.

"Još veća šteta je vjerovatna. Nemamo drugi izbor nego da se molimo", rekao je premijer novinarima.

Štete ima i na Barbadosu, gdje su takođe oštećeni krovovi, iščupana stabla i oboreni dalekovodi širom ostrva, naveli su lokalni zvaničnici.

Upozorenje na tropsku oluju izdato je za Sent Lusiju, Martinik i Trinidad. Meteorolozi upozoravaju na olujne talase do 3 metra u područjima koja je pogodio uragan, te 7,6 do 15 centimetara kiše na Barbadosu i obližnjim ostrvima, i moguće 25 centimetara u nekim područjima, naročito na Grenadi i Grenadinima.

Očekuje se da oluja neznadno oslabi iznad Karipskog mora, na putu do juga Jamajke i kasnije meksičkog poluostrva Jukatan, gdje bi trebalo da bude uragan prve kategorije.

"Očekuje se da Beril bude značajan uragan tokom cijelog puta preko Karipskog regiona", saopšteno je iz Nacionalnog centra za uragane.

Zvaničnici na nekim jugoistočnim karipskim ostrvima najavili su kontrolisana isključenja struje i upozorili na prekid u snabdjevanju vodom uoči oluje, kao i na klizišta i bujične poplave. Škole, aerodromi i vladine službe su zatvoreni.

Nacionalna Uprava za okeane i atmosferu predviđa da će ovogodišnja sezona uragana vjerovatno biti daleko iznad prosjeka, sa od 17 do 25 oluja. Takođe se predviđa 13 uragana, od kojih četiri velika. U prosječnoj sezoni je 14 oluja, od kojih sedam uragana, među kojima su tri velike jačine.

XS
SM
MD
LG