Linkovi

Povišene tenzije, blokade i hapšenja zbog iskopavanja litijuma u Srbiji


Protest u Beogradu u februaru 2022. godine protiv iskopavanja litijumau Srbiji (foto: Reuters)
Protest u Beogradu u februaru 2022. godine protiv iskopavanja litijumau Srbiji (foto: Reuters)

Proteklih dana u Srbiji podignute su tenzije oko projekta iskopavanja litijuma u dolini Jadra, koji vodi kompanija Rio Tinto. Novi korak ka eskalaciji vidljivog nezadovoljstva građana iz tog kraja mogao bi da se dogodi već u četvrtak kada bi, prema informacijama koje iznose aktivisti i pojedini mediji, Ustavni sud Srbije mogao da poništi Uredbu Vlade iz 2022. kojom je ukinut prostorni plan projekta „Jadar“, odnosno, kako se tada govorilo - stavljena tačka na Rio Tinto.

U susret tom događaju, nekoliko aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ u nedelju je, u znak upozorenja, na dva blokiralo prelaz na pruzi Beograd - Mali Zvornik u Loznici. Tom prilikom privedeno je njih sedmoro ali su svi, posle četiri sata provedenih u policijskoj stanici u Loznici, pušteni da se brane sa slobode.

Između ostalih, aktivisti Zlatku Kokanoviću na teret se stavlja ugrožavanje javnog saobraćaja opasnom radnjom i napad na službeno lice, dok se Nebojši Petkoviću stavlja na teret napad na službeno lice, rekao je njihov advokat.

Dan kasnije, aktiviskinja istog udruženja i supruga jednog od privedenih učesnika protesta Marijana Petković kaže za Glas Amerike da je policija krenula da hapsi demonstrante po nalogu iz Beograda, praktično kada je protest već bio završen, a postupanje policije u tom trenutku karakteriše kao „brutalno“.

„Ljudi su počeli da reaguju burno kada se pronela vest da će Ustavni sud u četvrtak poništiti uredbu Vlade kojom je ukinut plan projekta „Jadar“ i zbog toga su se odlučili da sprovedu jednu upozoravajuću blokadu nakon čega su se uputili na obližnji pružni prelaz. Obaveštena je naravno Železnica Srbije, voz se normalno zaustavio i sve je trajalo neka dva sata. Potom je došla policija i onda je krenulo to guranje sa ljudima razbijanje protesta koje je obrazloženo time da su oni dobili naređenje iz Beograda da se aktivisti uhapse. Na kraju protesta se dogodio incident nakon kog je policija počela da se ponaša brutalno“, priča ona i dodaje da se radi samo o blokadi upozorenja najavljujući radikalniji pristup ukoliko Ustavni sud zaista i poništi uredbu o suspenziji prostornog plana za projekat Jadar.

Dešavanja u Loznici novinarka i kolumnistkinja dnevnog lista Danas Safeta Biševac čita kao „skidanje rukavica“ obe strane, a razlog tome vidi u dodatnom učvršćivanju vlasti Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle izbora 2. juna i loših rezultata opozicije.

„Zbog litijuma dolazi do zaoštravanja na političkoj sceni Srbije, koju polako preuzimaju udruženja građana. Litijum je trenutno najvažnija politička tema u ovoj državi i nekako je vlast tu na tankom ledu. Verujem da je ogroman broj građana Srbije protiv eksploatacije litijuma, velika je podrška udruženju Ne damo Jadar i oni se polako afirmišu kao vodeća politička struja protiv Aleksandra Vučića. Međutim, mislim da je istovremeno evidentno da je njegova vlast značajno ojačala. Podsetiću da pre 2-3 godine, kada smo imali velike proteste protiv litijuma, nije reagovao. Sada je vlast reagovala hapšenjem aktivista Ne damo Jadar, tako da to pokazuje da se Vučić oseća da ima sada veću snagu, sigurniji je u svoju vlast i može i da hapsi“, kaže ona.

Uz sve to, kako smatra Biševac, u priču o litijumu se polako uključuje i treća strana, to jest međunarodna zajednica, koja daje dodatni vetar u jedra Aleksandra Vučića i učvršćuje njegovu poziciju u Srbiji.

On je u poslednje vreme dobio apsolutnu podršku Zapada za eksploataciju litijuma, što takođe njemu daje političku snagu. Znači, na jednoj strani Vučić je uspeo da rasturi opoziciju, čija se delatnost svela na udruženja građana, a na drugoj strani dobio je podršku Zapada, čiji su mu političari u potpunosti oprostili izborne mahinacije i malverzacije u decembru i u junu, tako da je on sada jači nego ikada, čini mi se“, ističe sagovornica Glasa Amerike.

Na pitanje šta će se dešavati u četvrtak ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu, Marijana Petković kaže da to najviše zavisi od toga šta će sud da odluči. Mada, kako dodaje, meštani Jadra više ništa ne očekuju od države i nadaju se da će se „narod opametiti“ i shvatiti šta se dešava i šta ih čeka ukoliko rudnik bude otvoren.

Osećanje koje preovladava među građanima koji žive u dolini Jadra je pre svega bes. Bes zbog izneverenih obećanja. Atmosfera je veoma naelektirana jer vidimo da vlast radi u korist kompanije. Sve što se sada dešava ide iz kuhinje Rio Tinta. Mi smo meštani na čijim njivama treba da se otvori rudnik i pored čijih kuća treba da prolaze kamioni. Imamo pravo da kažemo „ne“ i mi smo odlučili da to i uradimo. Mislim da su svi u ovim jadarskim selima shvatili da nama nema života ako se Rio Tinto ovde doseli“.

Kao i mnogo puta do sada, i ova "vruća litijumska tema" pala je u sred leta, što su vlasti u Srbiji znale da iskoriste i završe priču onako kako njima odgovara, kaže Safeta Biševac.

To je taktika koja daje rezultate i on će sa tom taktikom nastaviti. Ono što ja mislim da je u ovom slučaju vrlo važno - ranije je on barem bio izložen nekim blagim kritikama zapadnih država, a sada su sve zapadne zemlje svoj ekonomski interes, tj eksploataciju litijuma stavile ispred politike i jednostavno oni su svi stali iza Vučića. Tako da pitanje na koga sada opozicija i udruženje građana koja su opoziciono nastrojena - na koga oni mogu da računaju“.

Marijana Petković veruje da je ponašanje predsednika Srbije i drugih državnih zvaničnika odraz njihove nemoći, a u odsustvu argumenata koriste napade i uvrede na račun žitelja Jadra i njihovih predvodnika.

Umesto svega što sada radi, predsednik Srbije bi, po njenom mišljenju "mogao da vidi gde curi iz bušotina, kako se ponaša kompanija Rio Tinto ili gde su u slučaju iskopavanja litijuma povređeni zakoni Srbije".

Ovako je najlakše svoju odgovornost prebacivati na narod koji je ostavljen na milost i nemilost baš toj kompaniji. To je u stvari dokaz da mi živimo u privatnoj kompaniji, a ne u Republici Srbiji“, kaže Petković i dodaje:

„Rudnik litijuma će sprečiti ovaj narod. Ali ne kroz referendum ili državne institucije koje ne funkcionišu. Sprečiće tako što će izaći na ulice. Projekat sa Rio Tintom je zaustavljen, ta priča je završena i oni mogu samo da kupe svoje stvari i da idu odavde. A ovo zemljište što su kupili mogu da izdaju pod rentu i da se na njemu gaje paprike i paradajz. Ova tema je tema iznad svih ostalih i ono što je nama važno je to što ona ne ispada iz fokusa u odnosu na neke druge teme.“

XS
SM
MD
LG