Linkovi

Hil: O rudniku litijuma da odluče građani, SAD nemaju stav


ARHIVA - Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil
ARHIVA - Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je pitanje normalizacije Kosova i Srbije "prava stvar" i da je to "apsolutno ključno", jer ako nema normalizacije, to znači nestabilnost i probleme.

Normalizacija znači smanjenje tenzija, ali znači i ideju o međusobnoj saradnji, rekao je on.

"Normalizacija je ono što Evropska unija traži. Gledajući dalje, mislim da je važno razumeti da, ako možete imati, kako to Evropljani nazivaju, 'normalizaciju' koja je fundamentalna, široko zasnovana i pravno obavezujuća, možete izgraditi veoma jaku platformu na kojoj možete graditi druge stvari", rekao je Hil u intervjuu za magazin "Diplomasi end komers" (Diplomacy & Commerce).

Govoreći o rudarenju litijuma i projektu kompanije "Rio Tinto", rekao je da misli da SAD nemaju zvaničan stav o tome i da je ovo pitanje za srpski narod - da odredi šta je u najboljem interesu države.

On je dodao da je najvažnije pitanje za sve da utvrde da li je to korisno za budućnost Srbije i može li litijum biti deo moderne ekonomije.

"Može li biti deo lanca vrednosti modernih tehnologija? Inače, to je samo rudarski projekat. Mislim da postoji veliki napor da se osigura da ljudi razumeju da je ovo deo moderne ekonomije i to je na Srbima da odluče, a ne da strane diplomate donose odluke umesto njih", rekao je Hil.

XS
SM
MD
LG