Linkovi

Haos, spektakl, Šakirina pesma i Mesijeve suze: Argentina prvak Južne Amerike


Argentinski napadač Lautaro Martinez postiže gol vredan pobede nad Kolumbijom (Foto: Chandan Khanna/AFP)
Argentinski napadač Lautaro Martinez postiže gol vredan pobede nad Kolumbijom (Foto: Chandan Khanna/AFP)

Argentina slavi novi veliki fudbalski trofej - treći u poslednje četiri godine, a heroj ovoga puta nije bio Lionel Mesi, već Lautaro Martinez. Napadač milanskog Intera dao je jedini gol, u drugom produžetku finala Kopa Amerike protiv Kolumbije za pobedu od 1:0.

Početak utakmice u Majamiju kasnio je 80 minuta zbog haosa na kapijama koji je nastao kada su navijači bez karata probili zaštitne ograde i ušli na tribine.

Kada se sve smirilo, Argentina i Kolumbija su odigrale dinamičnu i uzbudljivu utakmicu, a "Gaučosi" su na kraju odbranili trofej prvaka Južne Amerike osvojen 2021, posle čega su 2022. trijumfovali i na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Selekciji Argentine ovo je ukupno 16. titula prvaka Južne Amerike, dok je Kolumbija ostala na jednom trofeju osvojenom 2001. godine.

Lionel Mesi zbog povrede napušta teren (Foto: JUAN MABROMATA/AFP)
Lionel Mesi zbog povrede napušta teren (Foto: JUAN MABROMATA/AFP)

Puno trčanja i borbe su videli navijači na stadionu u Majamiju, Kolumbija je bila nešto bolji rival u prvom poluvremenu, ali golova nije bilo.

Veliki udarac pretrpela je Argentina u 64. minutu, kada je zbog povrede teren morao da napusti najbolji fudbaler na svetu Lionel Mesi, a zamenio ga je Niko Gonzales. Po odlasku na klupu kamera je snimila Mesija kako plače, a isti kadar usledio je po završetku utakmice, samo što su se tada niz njegove lice slivale suze radosnice.

U prvom poluvremenu najbolju priliku imala je Kolumbija, kada je u sedmom minutu udarac Džona Kordobe okrznuo desnu stativu i lopta je završila izvan terena.

Argentina je uzvratila u 20. minutu preko Lionela Mesija, čiji udarac iz izgledne situacije je kolumbijska odbrana izblokirala u poslednjem trenutku. Do kraja prvog dela utakmice još se istakao argentinski golman Emilijano Martinez odbranivši pokušaj Džefersona Lerme.

Na početku drugog poluvremena, Kolumbijci su preko Santijaga Arijasa mogli da povedu, međutim Martinezova mreža je ostala netaknuta. Usledile su dve prilike za Anhela di Mariju, kojem je ovo bila poslednja utakmica u dresu reprezentacije Argentine.

"Gauočisma" je u 76. minutu poništen pogodak, posle intervencije iz VAR sobe zbog ofsajda u kojem se našao strelac Niko Gonzales.

U produžecima su odbrane obe ekipe uglavnom bile veoma uspešne u zaustavljanju protivničkih napada i, kako je vreme odmicalo, delovalo je sve izvesnije da će pobednika rešiti penali, ali tako nije mislio Lautaro Martinez.

Igrao se 112. minut kada je Đovani lo Selso proigrao Martineza, a sjajni napadač bio vrlo snalažljiv i poslao loptu u suprotan ugao.

Nekoliko sati pre početka utakmice, navijači su počeli da prolaze i preskaču kapije na stadionu Hard Rok u Majamiju.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako navijači, uglavnom obučeni u kolumbijske žute i crvene boje, preskaču sigurnosne ograde blizu jugozapadnog ulaza na stadion i trče pored policajaca i pratilaca stadiona. U pozadini su se čuli krici.

Na snimcima na društvenim mrežama videli su navijači koji su čak pokušali da uđu na tribine kroz ventilacione otvorena na stadionu.

Izveštači agencija Asošijeted pres i AFP naveli su da su navijači više puta probijali kapije koje su policija i obezbeđenje nekoliko puta zatvarali, a da je među povređenima bilo i dece.

Uplakana deca u dresovima Argentine (Foto: AP/Lynne Sladky)
Uplakana deca u dresovima Argentine (Foto: AP/Lynne Sladky)

Na društvenim mrežama je objavljeno i više snimaka na kojima se vidi kako policajci stavljaju lisice na ruke navijačima u kolumbijskim dresovima.

Navijač po imenu Klaudio, koji je doputovao na utakmicu iz Mendoze u Argentini, govorio je da nije mogao da diše dok je policija pokušavala da obuzda haos.

„Ne mogu da organizuju Svetsko prvenstvo! To je nemoguće“, rekao je Klaudio na španskom za AP. „Ljudi su satima stajali uz kapiju, ne mogu da dišu. Bio je jedan stariji građanin, pogledajte ga, pogledajte ga (pokazuje malom sinu), ostao bez vode. Nema vode, ničega.“

U objavi policije okruga Majami-Dejd na društvenoj mreži Eks, navodi se da je zabeleženo “više” incidenata pre nego što su se kapije na stadionu otvorile.

Uprava Hard rok stadiona je takođe izdala saopštenje u kojem se navodi da je „hiljade navijača bez ulaznica pokušalo nasilno da uđe na stadion“.

Nastup kolumbijske pevačice Šakire na poluvremenu utakmice u Majamiju (Foto: AP/Rebecca Blackwell)
Nastup kolumbijske pevačice Šakire na poluvremenu utakmice u Majamiju (Foto: AP/Rebecca Blackwell)

Pauza u poluvremenu trajala je duže nego obično. Umesto standardnih 15 minuta, igrači su u svlačionici proveli 25 minuta, a razlog - mini koncert po uzoru na Superboul u američkom fudbalu.

Prvi put u istoriji Kopa Amerike, u poluvremenu finala je održan koncert i to velike kolumbijske pop zvezde Šakire.

Dan uoči finala, selektor Kolumbije je kritikovao ovakav plan organizatora, ali su ga oni svakako sproveli jer spektakl nije smeo da izostane, iako je pitanje koliko je navijačima bilo do pesme nakon haosa koji je prethodio borbi za pehar.

XS
SM
MD
LG