Linkovi

Savjet Evrope: Crna Gora implementirala tri od 22 preporuke za sprječavanje korupcije na najvišim državnim funkcijama


Logo Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO)
Logo Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO)

Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO) Savjeta Evrope saopštila je, u najnovijem izvještaju o sprječavanju korupcije na najvišim državnim funkcijama i agencijama za sprovođenje zakona u Crnoj Gori, da su crnogorske vlasti ispunile tri od ukupno 22 preporuke te grupe, dok je 19 preporuka djelimično ispunjeno, a jedanaest nije ispunjeno.

"U vezi sa licima na najvišim izvršnim funkcijama, iako su u toku značajne zakonodavne i druge inicijative, dosadašnji napredak je veoma ograničen. Uvođenje provjera integriteta za kandidate koji će biti imenovani za šefa kabineta premijera i savjetnike premijera i potpredsjednika Vlade je za pohvalu. Međutim, provjere integriteta za kandidate za ministre i državne sekretare prije njihovog imenovanja tek treba da budu uvedene", piše u evaluaciji GRECO-a.

GRECO Savjeta Evrope preporučila je Crnoj Gori da utvrdi pravila koja zahtijevaju da se provjere integriteta vrše prije imenovanja ministara i državnih sekretara, kako bi se identifikovali i riješili mogući rizici od sukoba interesa prije njihovog imenovanja.

"Međutim, vlasti tu preporuku nijesu usvojile", navodi GRECO.

U dokumentu se dalje navodi da bi Nacrt Zakona o Vladi, ukoliko bude usvojen, u velikoj mjeri zadovoljio potrebu za provjerom integriteta najviših funkcionera izvršnih prije njihovog imenovanja.

"Međutim, nacrt je trenutno u ranoj fazi i može biti predmet daljih izmjena u procesu odobravanja od strane Vlade i usvajanja u Parlamentu. Stoga, do sada nisu postignuti konkretni rezultati", piše u izvještaju koji je danas objavila GRECO.

GRECO je istakao važnost ove mjere za identifikaciju i sprečavanje mogućih sukoba interesa među licima na najvišim državnim funkcijama i ohrabruje crnogorske vlasti da nastave sa usvajanjem neophodnog zakonodavstva prema predviđenom planu i na taj način omoguće provjeru integriteta ministara i državnih sekretara, bez daljeg odlaganja.

Grupa država za borbu protiv korupcije SE preporučila je da se imunitet koji se daje članovima vlade revidira kako bi se iz takve zaštite isključila krivična djela koja su eksplicitno povezana sa korupcijom, navodeći da Vlada ni tu preporuku nije implementirala.

"Vlasti izvještavaju da sprovođenje ove preporuke zahtijeva izmjenu Ustava, što je podložno širokom političkom konsenzusu koji uključuje veliki broj zainteresovanih strana. S obzirom na složenost ovog procesa, organi potvrđuju svoju snažnu namjeru da nastave s neophodnim promjenama, u skladu sa Reformskom agendom, gdje se izmjena Ustava prepoznaje kao jedan od koraka u oblasti politike osnovnih prava/vladavine prava, a koja je predviđena da bude završena do juna 2025. godine", navedeno je u dokumentu objavljenom na sajtu Savjeta Evrope.

GRECO podsjeća da trenutni sistem imuniteta treba biti revidiran kako bi se izričito isključila sva krivična djela korupcije iz njegovog djelokruga, nezavisno od dužine zatvorskih kazni koje ta djela mogu nositi.

"Iako prepoznaje složenost reformi potrebnih za usklađivanje s ovom preporukom, GRECO žali što do sad nisu preduzeti nikakvi koraci u tom pogledu. Kako bi se osigurala odgovarajuća kaznena reakcija na sva krivična djela korupcije koja uključuju članove vlade u budućnosti, GRECO poziva organe vlasti da u najkraćem mogućem roku izričito isključe krivična djela povezana s korupcijom iz djelokruga imuniteta predviđenog za članove vlade”, piše u izvještaju.

Eksperti Savjeta Evrope su od crnogorskih vlasti zatražili da policijski službenici budu podvrgnuti provjerama integriteta prije imenovanja i unaprjeđenja, kao i u redovnim intervalima tokom svoje karijere prema jasnoj proceduri koja je poznata kandidatima i javnosti.

Vlasti ni to nisu uspunile, navodeći da su procedure bezbjednosnih provjera za policijske službenike prije njihovog imenovanja u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima (posebno članom 127), koje se primjenjuju pri zapošljavanju u policiji, prijemu pripravnika, prijemu na osnovno, odnosno visoko policijsko obrazovanje i posebnom stručnom osposobljavanju ili usavršavanju, piše u izvještaju.

GRECO upozorava da provjera kandidata za ulazak u redove Policije, kao i u kontekstu unapređenja, treba da ide dalje od kontrole kaznenih evidencija i bezbjednosnih provjera, i da treba da se sprovodi u redovnim intervalima, jer se, kako ističu, lične okolnosti vremenom mogu promijeniti i učiniti zaposlene ranjivijim na moguće rizike od korupcije.

"Izgleda da, osim bezbjednosnih provjera koje su već vršene u prošlosti, nisu uvedene provjere integriteta za policijske službenike u kontekstu njihovih imenovanja i unapređenja, kao i tokom njihove karijere", navode u dokumentu.

Prema navodima GRECO-a, Vlada nije implementirala ni preporuku kojom se predviđa da imenovanja policijskih službenika bila zasnovana na zaslugama i bez neprimjerenog političkog uticaja, uključujući i na najvišem nivou.

"Vlasti se pozivaju na odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima koje regulišu imenovanja, zvanja i unapređenja u policiji. Oni tvrde da su pitanja koja se odnose na unapređenja u policiji adekvatno regulisana zakonom", navode u toj organizaciji.

Eksperti SE primjećuju da su obuke za zaposlene u policiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova nastavljene, pri čemu su neke sesije obuhvatile prevenciju korupcije i policijsku etiku u skladu sa prvim dijelom preporuke. “

“Međutim, relativno mali broj službenika koji su prisustvovali ovim obukama ukazuje na to da trenutno nije obezbijeđeno da svi policijski službenici redovno prolaze kroz obuke o etici i integritetu. Što se tiče drugog dijela preporuke, primjećuje se nedostatak poverljivog savetovanja o pitanjima etice i integritetu u policiji”, navodi se, pored ostalog, u najnovijoj evaluaciji eksperata Savjeta Evrope.

XS
SM
MD
LG