Linkovi

Tim Volz i Bil Klinton na sceni treće večeri demokratske konvencije


Kandidat Demokratske stranke za potpredsednika SAD Tim Volz na mitingu u Milvokiju, 20. avgusta 2024. (KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)
Kandidat Demokratske stranke za potpredsednika SAD Tim Volz na mitingu u Milvokiju, 20. avgusta 2024. (KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)

Kandidat Demokratske stranke za potpredsednika Tim Volz i bivši predsednik Bil Klinton biće glavni govornici treće večeri konvencije demokrata u Čikagu, na kojoj se kandidatkinja za predsednika Kamala Haris predstavlja biračima.

Haris i demokrate koje su se okupile da je podrže, pokušavaju da konvencijom održe uzbuđenje nastalo posle povlačenja aktuelnog predsednika Džoa Bajdena iz trke za Belu kuću.

"Mnogo toga zavisi od ovih izbora. I znajte, ovo nije 2016. ili 2020. godina, ulozi su mnogo veći", rekla je Haris na mitingu u Milvokiju u utorak.

Bivši predsednik Barak Obama, koji je govorio na konvenciji u utorak, upozorio je da će "nesumnjivo izbori biti borba".

"Ovo će biti tesna trka u veoma podeljenoj zemlji", rekao je Obama.

Haris radi na tome da iza sebe okupi široku koaliciju kako bi pobedila republikanskog protivkandidata Donalda Trampa.

Na konvenciju je dovela i zvezde poput Mišel Obame i druge slavne ličnosti, zvaničnike koji su na levici i centru političkog spektra, pa i neke bivše republikance. Cilj ove okupljene šarolike koalicije je zajednički - da se spreči novi Trampov mandat.

Organizatori konvencije su najavili da će tema u sredu biti "borba za slobode", što je koncept na kojem je Haris bazirala svoju kampanju. Trampa često predstavlja kao pretnju po pravo na abortus i ostale lične izbore, ali i pretnju po demokratiju.

Volzov zadatak u sredu, kada i zvanično prihvati potpredsedničku nominaciju, biće da se predstavi široj javnosti u Americi koja nije čula za guvernera Minesote dok ga Haris nije izvukla iz relativne anonimnosti.

Njegova pojava kao narodnog čoveka, tate sa Srednjeg zapada balansira, kako smatraju demokrate, predstavu o Kamali Haris koja je često viđena kao liberalka iz Kalifornije.

Volz je pod velikim pritiskom javnosti otkako je objavljena njegova kandidatura i suočava se sa brojim pitanjima o svojoj prošlosti.

Njegova suprugra Gven je ove nedelje pojasnila da oni nisu išli na vantelesnu oplodnju, već su na druge načine lečilli neplodnost, a pošto su republikanci istakli da je njen suprug javno govorio o vantelesnoj oplodnji koju su prošli.

Džej Di Vens, republikanski kandidat za potpredsednika, Volza je nazvao "lažovom".

Republikanci su takođe izvukli Volzozu izjavu iz 2018. godine u kojoj govori o "oružju koje je nosio u ratu". Iako je 24 godine bio u Nacionalnoj gardi, Volz nikada nije poslat na ratište.

Druga zvezda večeri Bil Klinton, više puta je govorio na demokratskim konvencijama i čuven je po dugačkim govorima.

Na konvenciji 1988, kada je bio malo poznat guverner Arkanzasa, dosadio je publici predugim obraćanjem - što je oštetilo njegovu reputaciju, ali je popravio četiri godine kasnije kada je govorio posle prihvatanja predsedničke nominacije.

Obama: Amerika spremna za predsednicu Kamalu Haris
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

XS
SM
MD
LG