Linkovi

Ko je Tim Volz, kandidat demokrata za potpredsednika SAD?


Demokratski guverner Minesote Tim Volz, arhivska fotografija (REUTERS/Elizabeth Frantz)
Demokratski guverner Minesote Tim Volz, arhivska fotografija (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Tim Volz, guverner Minesote, bivši veteran američke Nacionalne garde i bivši nastavnik, kandidat je koga je Kamala Haris izabrala da bude sa njom na glasačkom listiću kao potencijalni potpredsednik SAD.

Volz, star 60 godina, je bio nastavnik u srednjoj školi, trener fudbala i član sindikata pre nego što je ušao u politiku. U Nacionalnoj gardi je služio 24 godine i stigao do najvišeg čina, piše AP.

Volz je izabran u Predstavnički dom 2006. godine kao predstavnik distrikta koji naginje republikancima i 12 godina je bio na toj poziciji, dok 2018. nije izabran za guvernera Minesote, podseća Rojters.

Kao guverner, imao je progresivnu agendu koja uključuje besplatne obroke u školi, smanjenje poreza za srednju klasu i produženo plaćeno odsustvo za radnike u Minesoti. Takođe je postavio ciljeve u borbi protiv klimatskih promena. Ali, pre toga je imao i konzervativnu agendu - zastupao je interese poljoprivrednika i pravo na oružje dok je predstavljao ruralni distrikt u Predstavničkom domu.

U prvoj godini na mestu guvernera je morao da nađe način da radi sa podeljenom skupštinom Minesote - demokratskim donjim domom i republikanskim Senatom, i njegov mandat je uprkos tome bio veoma produktivan, do pandemije.

Tim Volz na konferenciji za novinare u Minesoti, februar 2024. (AP Photo/Abbie Parr)
Tim Volz na konferenciji za novinare u Minesoti, februar 2024. (AP Photo/Abbie Parr)

Drugi mandat osvojio je 2022. godine sa 8 odsto razlike u odnosu na republikanskog protivnika. U drugom mandatu, Tim Volz i demokrate su ukinule sve restrikcije na abortus koje su republikancki prethodno uveli, dodatno su zaštitili prava trans osoba, smanjili poreze za porodice kako bi umanjili siromaštvo, omogućili su besplatan doručak i ručak u školi za svu decu. Takođe su legalizovali rekreacionu marihuanu i omogućili da se lakše glasa.

Tokom Volzovog mandata, u Minesoti se desilo ubistvo crnca Džordža Flojda, koji je preminuo pošto mu je belac policajac klečao na vratu više od 9 minuta. Takođe se desila jedna od najvećih prevara sa novcem namenjenim za pomoć tokom pandemije - federalni tužioci optužili su 70 osoba da su zloupotrebile novac namenjen obrocima za decu u Minesoti, vredan 250 miliona dolara.

Šta dobija Kamala Haris izborom Tima Volza?

Izborom Tima Volza, Kamala Haris je na glasački listić dodala popularnog političara sa Srednjeg zapada, čija država tradicionalno glasa za demokrate, ali je i blizu Viskonsina i Mičigena - dve ključne države na ovim izborima.

Volz je viđen kao kanididat koji može dobro da se poveže sa belcima u ruralnim područjima, koji su godinama glasali za republikanca Donalda Trampa.

Iako ne predstavlja državu koja pripada tradicionalnom "plavom zidu" - Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, Minesota je takođe u igri ove godine i Volz može da osigura da ostane u rukama demokrata. To je važno zato što je i Tramp u ovoj kampanji nagovestio da mu je Minesota važna - iako ta država nije birala republikanca za predsedničkog kandidata od Ričarda Niksona 1972.

Haris je odabrala Volza u odnosu na Džoša Šapira, guvernera Pensilvanije, koji je bio viđen kao važan igrač zbog države koju vodi, koja je takođe ključna za ishod izbora. Volz je, kako piše AP, navodno imao podršku bivše predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je značajno uticala na odluku Džoa Bajdena da se povuče iz trke.

Izbor guvernera Minesote za potpredsednika je umirio levo krilo demokrata, koji su smatrali da bi izbor Džoša Šapira pomerio partiju bliže Izraelu i dodatno obeshrabrilo glasače arapskog porekla i mlađu populaciju. Neki saradnici Kamale Haris vide Volza kao izbor koji ne pravi nikakvu štetu i može da drži partiju ujedinjenom.

Očekuje se da Tim Volz bude predstavljen kao kandidat za potpredsednika na mitingu u Filadelfiji u utorak popodne. Haris i Volz će biti tim koji će u novembru izaći na crtu Donaldu Trampu i njegovom kandidatu za potpredsenika, Džej Di Vensu, koji je takođe vojni veteran sa Srednjeg zapada.

Volz je ranije optužio republikance da "žele da oduzmu knjige i da budu u lekarskoj ordinaciji", aludirajući na zabranu određenih knjiga i ograničavanje reproduktivnih prava žena.

Takođe je kritikovao tvrdnje Trampa i Vensa da predstavljaju srednju klasu.

"Stalno govore o srednjoj klasi. Pljačkaški baron iz sveta nekretnina i investitor žele da nam objasne ko smo mi? Pa oni ne znaju ko smo mi", rekao je Volz za MSNBC.

Takav pristup je naišao na odobrenje mladih glasača, koje Haris želi da pridobije. Dejvid Hog, osnivač grupe za borbu protiv oružja March for Our Lives, opisao je Volza kao "sjajnog govornika".

Volz je "neka vrsta jednoroga", kaže za AP Rajan Dokins, profesor političkih nauka sa Karlton koledža u Minesoti. On je pohvalio njegovu sposobnost da se poveže sa ruralnim glasačima - grupom do koje je Bajdenova administracija pokušala da dopre investiranjem u infrastrukturne projekte, ali je imala malo uspeha u tome.

Tramp je 2016. godine dobio 59 odsto glasova birača iz ruralnih područja, a 2020. čak 65 odsto, prema podacima Pju centra. U trci za guvernera 2022. Volz je dobio 52,27 glasova birača iz ruralnih predela Minesote, više od svog republikanskog rivala koji je dobio 44,61 odsto.

Kao član Predstavničkog doma zastupao je i konzervativnu i centrističku agendu, dok je kao guverner imao progresivnu i ta promena je možda bila uzrokovana zahtevima glasača iz većih gradova u Minesoti, kao što je Mineapolis, ali isto tako otvara prostor za napade republikanaca, ocenio je Dokins.

"Rizikuje da ponovo uzrokuje one najgore strahove koje ljudi imaju od Kamale Haris jer je liberalka iz San Franciska", kaže Dokins.

Agencija AP piše da Volz zna da govori kratko i efektno, pa je prilikom jednog intervjua rekao da su Tramp i Vens "jednostavno čudni". Kasnije je tu frazu ponovio na CNN-u, a ubrzo je to da su republianci "čudni" postala i tema kampanje demokrata.

Šta kažu istraživanja - kakav je Volzov rejting?

Volz tek treba da se predstavi široj javnosti SAD, ali rejting u njegovoj državi ukazuje na to šta demokratama treba u ovoj kampanji.

Na izborima za guvernera 2022. prema rezultatima istraživanja AP VoteCast, dobio je glasove mladih birača, kao i glasove porodica sindikalaca - skoro 6 od 10 glasova članova tih grupa.

Oko polovine birača Minesote ima dobro mišeljenje o njemu, a četvoro od deset ispitanika misli negativno.

Iako nije pridobio većinu belaca bez fakultetske diplome u Minesoti, na nacionalnom nivou se bolje kotira u toj grupi od ostalih demokratskih kandidata.

Haris se nada da će Volz ojačati podršku radničke klase na Srednjem zapadu, iako nije poznat nacionalno.

Anketa ABC njuza i Ipsosa koja je sprovedena pre nego što je Volz izabran za potpredsedničkog kandidata, ali kada je proces biranja bio u toku, pokazala je da 9 od 10 Amerikanaca ne zna dovoljno o njemu ili nema nikakvo mišljenje. Među onima koji su imali mišljenje, oko 6 odsto je reklo da misli pozitivno, a 7 odsto negativno.

Ipak, očekivanja su da će Volzova biografija - činjenica da je služio u vojsci i bio nastavnik moći da mu pomogne da pridobije birače. Oko 9 od 10 Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o vojnim veteranima, a 8 od 10 to kaže za nastavnike. Republikanci čak i više od demokrata imaju dobro mišljenje o veteranima, dok demokrate pozitivnije gledaju na profesiju nastavnika.

XS
SM
MD
LG