Linkovi

Kurti u Banjskoj na godišnjicu napada: Srbija da preda Milana Radoičića


Kurti u Banjskoj na godišnjicu napada
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Kurti u Banjskoj na godišnjicu napada

Premijer Kosova Aljbin Kurti označio je Srbiju odgovornom za napad u Banjskoj na severu Kosova, kada se pre godinu dana, nekoliko desetina Srba sukobilo sa pripadnicima kosovske Policije.

Kurti je na mestu, gde je u okršaju sa naoružanom grupom poginuo kosovski policajac Afrim Bunjaku, rekao da je njiho cilj bio da započnu rat na Kosovu.

Srbija snosi odgovornost za ovo i mora da odgovara. Prvo, trebalo bi da predaju Milana Radoičića i njegovu bandu našim vlastima. Ne možeš da ubiješ policajca, odeš u drugu zemlju i još dobiješ tendere za javne poslove, kao što se događa sa Željkom i Zvonkom Veselinovićem, Milanom Radoičićem, Radulom Stevićem i drugima. Mnogi od njih su kriminalci koji slobodno šetaju po Srbiji i ne donose dobro nikome. Svi su nasilnici i kriminalci koji su hteli da izazovu još jedan rat na Kosovu. Nisu uspeli, ali sada treba da odgovaraju pred sudom", rekao je Kurti.

U znak sećanja na poginulog policajca Bunjakua, Kurti je u pratnji nekoliko ministara i predsednika kosovskog parlamenta, otkrio uličnu tablu koja nosi njegovo ime.

Na sinoćnoj sednici Vlade odlučili smo da ulica bude imenovana po Afrimu Bunjakuu. Da, ubili ste našeg policajca, ali niste pobedili. Zato je važno da svi građani, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost, razumeju da u Republici Kosovo, koja je nezavisna i demokratska, nijedan pojedinac nije iznad države", istakao je Kurti.

On je ukazao da će svi koji su učestvovali u napadu na policiju u selu Banjska odgovarati pred kosovskim sudom, jer se kako je naveo Banjska nalazi na Kosovu.

Važno je da nam međunarodna zajednica pomogne da Beograd izruči Milana Radoičića i njegovu terorističku grupu”, naveo je Kurti.

Upitan kada očekuje smanjenje broja kosovskih specijalaca na severu Kosova, Kurti je odgovorio da je njihovo prisustvo neophodno.

Glas Amerike u Banjskoj godinu posle sukoba
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:47 0:00

Slučaj Banjska pokazuje da je bilo neophodno prisustvo specijalnih jedinica. Zamislite šta bi se desilo da ih nije bilo - verovatno bismo imali rat. Vi nemate rat na severnom Kosovu zahvaljujući specijalnim jedinicama koje su tada pobedile terorističku grupu Milana Radoičića. Mi ne uživamo kada vidimo specijalnu policiju na ulicama, ali njihovo prisustvo je tu da spreči najgore scenarije, poput ubistva policajca ili građana. Kada Kosovo postane potpuno sigurno, verovatno neće više biti potrebe za specijalnim jedinicama. Međutim, morate razumeti da je Srbija naredila svojoj vojsci da četiri puta dolazi na granicu sa Kosovom, i naravno da zato imate specijalne jedinice”, rekao je je Aljbin Kurti.

Premijer Kosova je sa drugim predstavnicima kosovskih institucija posetio porodicu, kako je saopšeno iz njegovog kabineta, “kosovskog heroja Afrima Bunjakua”. Nakon toga odao je počast i položio venac na njegovom grobu u selu Samodreža kod Vučitrna.

Tokom sukoba sa kosovskom policijom 24.septermbra 2023. godine pored policajca Afrima Bunjakua poginula su i trojica Srba - Stefan Nedeljković, Bojan Mijailović i Igor Milenković.

XS
SM
MD
LG