Linkovi

Kurti traži istragu u slučaju Fatona Hajzirija ubijenog u Srbiji


Premijer Kosova Aljbin Kurti na sednici vlade (Foto: Vlada Kosova)
Premijer Kosova Aljbin Kurti na sednici vlade (Foto: Vlada Kosova)

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je u sredu međunarodnu istragu u vezi sa okolnostima ubistva Fatona Hajrizija od strane pripadnika MUP-a Srbije, nakon što je u Loznici ubio jednog, a ranio drugog srpskog policajca.

Rasvetljavanje okolnosti od njegovog bekstva ka Srbiji do njegovog prijavljenog ubistva zahteva lokalnu i međunarodnu istragu”.

Kurti je na sednici Vlade Kosova pozvao građane “da ne nasedaju na euforiju heroizacije i romantizacije Hajrizija”, koji je višestruki begunac iz kosovskih zatvora.

Patriota u Republici Kosovo je narednik kosovske policije Afrim Bunjaku, ubijen u Banjskoj kod Zvečana. Patriote su 23 pripadnika Kosovske Policije koji su pali na dužnosti, koji su dokazali svoju posvećenost služenju do žrtvovanja. I upravo ove nedelje, 26. jul, treću godinu zaredom obeležavamo kao Dan sećanja na poginule policajce na dužnosti”, rekao je Kurti.

Kurti je naveo da se danas navršava 10 meseci od ubistva Bunjakua u Banjskoj i da kosovsko tužilaštvo još uvek nije podiglo optužnicu u vezi sa ovim slučajem.

Na Kosovu još uvek nije podignuta optužnica protiv Milana Radoičića i drugih terorista njegove paravojne grupe od strane našeg pravosudnog sistema. U Srbiji je Radoičić slobodan, a 10 meseci nije bilo dovoljno za naše tužilaštvo. Ali im zato nije trebalo više od 10 sati da ispitaju našu ministarku pravde, gospođu Aljbuljenu Hadžiu, za jednu objavu na Fejsbuku”, naveo je Kurti.

Ministarka pravde je prethodna dva dana bila intervjuisana od strane Specijalnog tužilaštva Kosova u vezi sa njenim tvrdnjama o povezanosti srpskih struktura sa bekstvima iz kosovskih zatvora.

XS
SM
MD
LG