Linkovi

Ubijen srpski granični policajac, drugi ranjen - intenzivna potraga za počiniocem


Arhiva, ilustracija - Pripadnici specijalnih jedinica MUP-a Srbije u selu Dubona posle pucnjave, 5. maj 2023.
Arhiva, ilustracija - Pripadnici specijalnih jedinica MUP-a Srbije u selu Dubona posle pucnjave, 5. maj 2023.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je tokom noći između srede i četvrtka u Loznici ubijen jedan policijski službenik, dok je drugi teško ranjen, a pripadnici MUP-a su na mestu pucnjave pronašli kosovski pasoš osumnjičenog na ime Hajziri Artan (1991) i nemačku ličnu kartu.

"Noćas, oko 00.55 časova u Loznici, prilikom kontrole vozila na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru, policijski službenici Stanice granične policije Trbušnica, zaustavili su mercedes, tutinskih registarskih oznaka, u kojem su se nalazile dve osobe", navodi se u pisanoj izjavi Dačića.

Prilikom izlaska iz vozila, jedna osoba je pucala iz pištolja, pogodivši policijskog službenika Nikolu Krsmanovića (1990) u grudi, a policijskog službenika Vjekoslava Ilića (1974) u rame, nakon čega je pobegla, naglasio je ministar.

Oba policijska službenika prevezena su u Opštu bolnicu Loznica, gde je Krsmanović podlegao povredama.

Dačić je rekao da postoje osnovane sumnje da je ubistvo policajca teroristički napad i organizovani pokušaj koji dolazi sa Kosova, "od albanskih struktura".

Fotografija osumnjičeno koji je otvorio vatru na granične policajce Srbije u blzini Loznice, ubivši jednog i ranivši još jednog policajca, na fotografiji koju je objavio MUP Srbije, a za koju tvrdi da je iz putne isprave izdate na Kosovu na ime Hajrizi Artan (1991). (Foto: RTS)
Fotografija osumnjičeno koji je otvorio vatru na granične policajce Srbije u blzini Loznice, ubivši jednog i ranivši još jednog policajca, na fotografiji koju je objavio MUP Srbije, a za koju tvrdi da je iz putne isprave izdate na Kosovu na ime Hajrizi Artan (1991). (Foto: RTS)


"Ovo ne može biti slučajno i zato će slučaj preuzeti Tužilaštvo za organizovani kriminal", rekao je Dačić i dodao da će tužilaštvo razmatrati slučaj kao teroristički akt ljudi albanskog porekla koji dolaze sa Kosova, prenosi agencija Fonet.

Povređeni policajac je u lozničku bonicu primljen sa prostrelnim ranama na leđima i ramenu i u stabilnom je stanju, potvrđeno je kasnije Radio-televiziji Srbije (RTS).

Jake policijske snage intenzivno tragaju za napadačem, na terenu su policijski službenici PU Šabac, kao i Uprave kriminalističke policije, Uprave granične policije i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, podignuti su dronovi i helikopteri, ukazuje se u saopštenju MUP.

"Viši javni tužilac iz Šapca i policija sprovodi uviđaj. Porodici ubijenog policajca upućujem najdublje saučešće u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i svoje lično ime", rekao je Dačić.

Dačić: Očekujemo saradnju sa nemačkom policijom i EULEKS-om

Dačić je kasnije izjavio je da je Artan Hajrizi, čija su dokumenta kod policije Srbije nakon ubistva policajca u Loznici, dao izjavu policiji u Hanoveru u 11:55 kako mu je u utorak njegov brat Faton iz stana u Nemačkoj ukrao lična dokumenta i ocenio da je to "klasična laž".

Kosovski mediji preneli su, inače, navodnu izjavu Artana Hajrizija, koji tvrdi da je u Nemačkoj, da se prijavio policijskoj stanici u Nemačkoj da kaže istinu i da nema veze sa slučajem u Loznici, odnosno da mu je brat, odbegli zatvorenik ukrao dokumenta, preneo je RTS

Kako dalje saopštava MUP Srbije, Dačić je pitao "ako je brat došao u Nemačku, što bi se vraćao u Preševo".

"U pitanju je klasična laž, jer po kojoj logici lice se iz Hanovera vraća u Preševo ilegalno i ponovo pokuša da ilegalno ode u Nemačku", pitao je Dačić i dodao da se iz toga jasno vidi da je to dogovoreno ranije i da je reč o organizovanom aktu.

Dodaje se da nemačka policija treba hitno da odgovori da li je Faton bio u Hanoveru i kako je ušao i izašao, i kako se našao u Preševu i zašto, sa kojim ciljem.

"Posledica tog terorističkog akta i organizacije je ubistvo policajca, i zato tražimo i očekujemo punu saradnju sa nemačkom policijom i EULEKSOM, a ne laži u koje niko ne veruje", izjavio je Dačić.

Kurti: Ne politizovati ubistvo

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio jeda nema dodatnih informacija o ubistvu srpskog policajca u Loznici, navodeći da tu stvar "ne treba politizovati", već je tretirati sa bezbednosnog, pravnog i profesionalnog ugla.

Kurti: Ne politizovati ubistvo policajca u Loznici
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00


"Mi smo dobili informacije koje imate i vi, jer se ovo ubistvo desilo u Srbiji, pa je izvor informacija bila Srbija", rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sednice vlade u Prištini.

On je naveo da će kosovski organi - Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore i policija, obavestiti javnost o trenutnom stanju, kako stoje stvari i koji su budući koraci.

"Mi smatramo da ova stvar ne treba da se politizuje, nego da se tretira kao takva i sa sigurnosnog, pravnog i profesionalnog ugla", naglasio je Kurti.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije FoNet i neke informacije sa sajta RTS-a.
XS
SM
MD
LG