Linkovi

Hil: SAD su uz Srbiju, zajedno možemo daleko


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil nazdravlja na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD (foto: Fonet / Milica Vučković)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil nazdravlja na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD (foto: Fonet / Milica Vučković)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil poručio je u utorak da su SAD i Srbija u prošlosti prošle kroz teška vremena, ali da danas oseća podršku naroda i prepoznaje da dve zemlje jedino zajedno mogu ići napred, putem prosperiteta.

On je na prijemu povodom obeležavanja 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, rekao da Amerika u budućnosti želi da bude uz Srbiju i da onda "ništa ne može biti ni teško ni daleko".

"U 21. veku svi imaju određene aspiracije, koje možda mogu sami brže dostići, ali samo zajedno sa drugima se može stići dalje od toga. Uvek je bolje biti zajedno, i ja osećam taj optimizam u srpskom narodu iako smo imali teška vremena, ali Srbija danas razume svoj smer kojim želi ići i mi želimo biti uz Srbiju, na svakom delu tog puta", kazao je Hil.

On je dodao da američki i srpski narod imaju puno toga zajedničkog.

"Imamo mnogo stvari koje nas spajaju - na primer ljubav prema košarci, jer mi Amerikanci ne razumemo taj evropski fudbal. Imamo mnogo zajedničkog - kulturu, mlade ljude koji imaju nade, strahove, ali uvek imamo i zajedničke aspiracije i te zajedničke stvari samo rastu", naveo je.

Hil se tokom govora osvrnuo i na reči jednog od osnivača i autora deklaracije o nezavisnosti iz 1776. godine, Tomasa Džefersona, i istakao da je on na samo tri stranice objasnio suštinske činioce demokratije i dodao da su i nakon 248 godina te ideje i dalje žive i nešto za čim svi teže.

Ambasador Sjedinjenih Država govor je završio rečima da je prethodna godina bila vrlo teška, ali da želi da bude optimista.

"Vama je to možda dosadno, ali ja nemam drugi put", zaključio je Kristofer Hil.

Prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da su Srbija i SAD bili saveznici u presudnim istorijskim trenucima i da dele dugogodišnje partnerstvo i saradnju.

"Na prijemu u Ambasadi SAD povodom obeležavanja Dana nezavisnosti, jednog od najvažnijih trenutaka u istoriji SAD kada su principi slobode, demokratije i jednakosti postavljeni kao temelj američkog društva", naveo je Vučić na Instagramu.

Dodao je da ovaj dan služi i kao podsećanje na posvećenost slobodarskom duhu i pravdi, što su temelji na kojima počiva ponosna prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije.

"Nadam da ćemo nastaviti da unapređujemo naše odnose, zasnovane na međusobnom poštovanju i razumevanju", zaključio je.

Proslavi dana nezavisnosti SAD prisustvovali su i premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, ministri Siniša Mali, Dubravka Đedović Handanović, Ivica Dačić, Marko Ðurić, Bratislav Gašić, Goran Vesić, Slavica Đukić Dejanović, Novica Tončev, Dejan Ristić, Usame Zukorlić, Tomislav Momirović, Maja Popović, kao i direktor Bezbednosno-informativne agencije Vladimir Orlić, patrijarh srpski Porfirije, predstavnici opozicionih stranaka, diplomatski kor i druge javne ličnosti.

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu SAD ambasadoru Hilu, koji je organizator svečanosti zajedno sa suprugom Džuli, a potom su izvedene himne dve zemlje.

XS
SM
MD
LG