Linkovi

Amerika šalje vojne avione sa hranom i medicinskim zalihama za Gazu


Avioni koji prevoze pomoć za Gazuu na aerodromu u Egiptu (Foto: Khaled DESOUKI / AFP)
Avioni koji prevoze pomoć za Gazuu na aerodromu u Egiptu (Foto: Khaled DESOUKI / AFP)

U Egipat je u utorak sletio prvi od tri američka vojna aviona koji prevoze humanitarnu pomoć za Gazu tokom primirja između Izraela i Hamasa, saopštili su američki zvaničnici.

To je prvi put da je američka vojska poslala avione sa hranom, medicinskim zalihama i zimskom opremom za civile u Gazi od kako je Hamas napao Izrael 7. oktobra. Letovi su počeli dan nakon što je predsjednik Džo Bajden rekao da će iskoristiti produženje primirja da pošalje dodatnu pomoć u Gazu.

"Humanitarne potrebe u Gazi zahtevaju da međunarodna zajednica uradi mnogo više. SAD su posvećene tom naporu", saopštio je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i dodao da će Bajden raditi na tome da "podstakne međunarodnu zajednicu da hitno poveća podršku" za napore UN u Gazi.

Letjelica američkih vazduhoplovnih snaga C-17 sletjela je u Egipat sa 24,5 tona medicinskih zaliha i pripremljenih obroka, saopšteno je iz američke Agencija za međunarodni razvoj (USAID).

"Sa 1,7 miliona interno raseljenih i 2,2 miliona kojima je potrebna humanitarna pomoć, veće humanitarne zalihe su ključne za spasavanje života i ublažavanje patnji najranjivijih", navodi se u saopštenju.

Ujedinjene nacije će američku pomoć prevoziti iz egipatskog Sinaja, koji se graniči sa Pojasom Gaze, na pogođenu palestinsku teritoriju, naveli su američki zvaničnici.

Druga dva aviona stići će narednih dana. Prvih četiri dana primirja u južnu Gazu je iz Egipta ušlo 800 kamiona sa humanitarnom pomoći. Pomoć je stigla i do teško pogođenog sjevernog dijela, saopštili su američki zvaničnici.

"Kretanje pomoći proteklih 4 ili 5 dana je toliko veliko po obimu da je potrebno popunjavanje zaliha i ovi avioni su dio toga", rekao je novinarima visoki američki zvaničnik u ponedeljak.

Vašington je od napada Hamasa na Izrael poslao dva nosača aviona u region da odvrati Iran i njegove saveznike od širenja sukoba, te slao vojnu pomoć Izraelu, ali do sada nije koristio vojne resurse za isporučivanje humanitarne pomoći.

XS
SM
MD
LG