Linkovi

Konferencija Džoa Bajdena: Jednom sam pobedio Donalda Trampa i ponovo ću


Američki predsednik Džo Bajden (Foto: AP/Susan Walsh)
Američki predsednik Džo Bajden (Foto: AP/Susan Walsh)

Najkvalifikovaniji sam da budem predsednik, jednom sam pobedio Donalda Trampa i ponovo ću”, poručio je aktuelni američki predsednik Džo Bajden tokom konferencije za medije – događaja pod budnim okom javnosti usled sumnji u njegove psihofizičke sposobnosti i poziva u delu javnosti da odustane od kandidature za predsednika.

Bajden je tokom odgovora napravio lapsus, upitan gaji li zabrinutosti u sposobnosti potpredsednice Kamale Haris da pobedi Donalda Trampa u slučaju da mu bude protivkandidatkinja – nazvavši je potpredsednica Tramp, što je prezime verovatnog republikanskog kandidata na novembarskim predsedničkim izborima.

Bajden je istakao i da je najmanje pet američkih predsednika u imalo lošije brojke u izbornim anketama u poređenju sa njegovim aktuelnim procentima.

Trampov sarkazam: Tako je Džo!

Konferenciju predsednika Džoa Bajdena, verovatni republikanski kandidat Donald Tramp komentarisao je na društvenoj mreži “Istina@.

Objavio je, između ostalog, snimak Bajdenovog lapusa u kom Kamalu Haris oslovljava potpredsednicom Tramp – uz sarkastičan komentar: “Tako je Džo!”

Pred nama je mnogo posla, stanje u ekonomiji je sve bolje. Kažite koji svetski lider se ne bi menjao sa mnom. Optimističan sam u vezi sa budućnošću”, poručio je Bajden.

"Želim da završim posao"

Ustvrdio je da je dobrog zdravstvenog stanja i da će obaviti još jedan neurološki pregled - ukoliko mu preporuče lekari.

"Obavio sam tri neurološka pregleda, poslednji u februaru, lekari su mi rekli da sam u dobroj formi. Ne očekujem da će svi biti zadovoljni onim što radim ili brojem doktora koje imam", rekao je američki predsednik.

Istakao je da u trku za predsednika nije ušao razmišljajući o svojoj zaostavštini - već, kako je rekao, da bi završio posao.

"Kamala Haris je kvalifikovana"

Ponovio je da Kamalu Haris ne bi izabrao za potpredsednicu da nije kvalifikovana za taj posao. Pohvalno je govorio o njenoj karijeri senatorke i tužiteljke koje su prethodile potpredsedničkoj funkciji. Primetio je i da se žustro zalagala za očuvanje prava žena tokom poslednje četiri godine.

"Kvalifikovana je da bude predsednica. Zato sam je odabrao", rekao je Bajden.

Upitan o lapsusu uoči konferencije za medije, kada je tokom programa samita NATO članica, ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pogrešno oslovio imenom ruskog predsednika Vladimira Putina – Bajden je ustvrdio da mu nijedan svetski lider nije izneo ijednu primedbu u vezi sa organizacijom događaja.

Bajden Zelenskog pogrešno oslovio Putinovim imenom

Nekoliko sati pre obraćanja medijima predsednik Džo Bajden pogrešno je oslovio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog – nazvavši ga po ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Ispravljajući se rekao je Zelenskom da će pobediti predsednika Putina.

Mnogo sam usredsređen na to da Putin bude pobeđen”, rekao je Bajden na samitu država članica u Vašingtonu.

Odgovarajući na Bajdenove komentare Zelenski je ustvrdio da je bolji od Putina.

I te kako”, uzvratio je Bajden.

U vezi sa Bajdenovim lapsusom oglasili su se francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Makron je ustvrdio da se to dešava svima, pa i njemu – i da je sa Bajdenom u sredu imao, kako ga je označio, detaljan, jasan i precizan razgovor.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u vezi sa tim poručio da se lapsusi događaju.

Ako ih pratite, uvek ćete ih naći dovoljno. To ne menja ništa od onoga što je predsednik Bajden veoma jasno izneo u svom govoru”, zaključio je Šolc.

Ovo je jedna od najuspešnijh konferencija kojima sam prisustvovao za dugo vremena”, rekao je Bajden.

Bajden je odbacio navode jednog od novinarskih pitanja prema kojima je navodno priznao da više nije kao što je bio pre i da mu je potrebno više odmora i raniji odlazak na počinak.

Rekao sam da bi moža bilo pametnije da pojedine stvari iz moje agende počinju ranije. Pogledajte moj raspored posle debate i videćete da je pun. A šta je Tramp posle nje radio – igrao je golf, dok sam ja imao dvadeset ozbiljnih događaja. Rekao sam da bismo mogli malo da usporimo. Imam sjajne saradnike, ali stalno mi dodaju nove obaveze”, rekao je američki predsednik.

Upitan može li da uveri da više neće biti loših večeri, što je naznačio razlogom neuverljivog nastupa tokom predsedničke debate, Bajden je odgovorio da takve garancije pruža dobro obavljen posao.

"Pokažite mi ko je usvojio više zakona u poslednje tri i po godine. Prošle nedelje otvoreno je 2.000 radnih mesta. To je ono što me uverava da smo na pravom putu", odgovorio je američki predsednik.

Navodio je i da ima podršku stranih lidera za koje je rekao da su mu preneli da bi Trampova pobeda na izborima, kako je naveo, bila katastrofa.

"Deluje da Tramp ima afiniteta prema autoritarnim liderima. Mislim da se mogu pobrinuti da pomognem da Ukrajina ne padne", rekao je Bajden.

Spreman za Šija i Putina

Takođe, rekao je da ne sumnja da se može nositi sa kineskim i ruskim liderima Ši Đinpingom i Vladimirom Putinom.

"Za Putina i Šija sam spreman sada i za tri godine. Sa kineskim predsednikom sam u kontaktu, a sa ruskim nemam razloga da pričam jer ne namerava ništa da promeni. Nema svetskog lidera sa kojim nisam spreman da razgovaram. Putin ima problem u ratu za koji tvrdi da dobija. Gubitke veće od 350.000 vojnika, a miloni ljudi napuštaju Rusiju. Međutim, kontrolišu javni prostor – lažu svoje građane o tome šta se događa. Ako dozvolimo Rusiji da uspe u Ukrajini, neće stati na tome", istakao je Bajden.

Gaza ne treba da bude okupirana

Upitan da li bi nešto drugačije učinio u vezi sa sukobom između esktremista Hamasa i Izraela - koji traje poslednjih deset meseci, Bajden je odgovorio da Gaza ne bi trebalo da bude okupirana po okončanju neprijateljstava.

"Podržavam napore Izraela da porazi Hamas. Vreme je da se dogovori primirje i okonča rat", ukazao je Bajden.

Značaj konferencije

U delu američke javnosti Bajdenovo obraćanje smatralo se jednim od ključnih trenutaka u njegovom nastojanju da osvoji drugi uzastopni mandat u Beloj kući.

Bajdenovo psihofizičko stanje preispituju njegovi saveznici, ali i Trampove pristalice nakon slabog učinka u debati sa verovatnim republikanskim kandidatom pre dve sedmice.

Od tada je u javnim nastupima iznosio tvrdnje da je neuverljiv javni nastup bio posledica, kako je naznačio loše večeri, a ne umanjenih sposobnosti.

Međutim, neki od zvaničnika Demokratske stranke su privatno ili javno su zatražili Bajdenu da povuče kandidaturu za predsednika ili iskazali zabrinutost u vezi sa njegovim šansama da pobedi Trampa drugi put zaredom.

Jedan od najglasnijih poziva uputila mu je holivudska zvezda i posvećeni demokrata Džorž Kluni - rekavši da voli Bajdena, ali bi stranka izgubila predsedničku trku, kao i svaku kontrolu u Kongresu sa njim kao kandidatom.

Nensi Pelosi, bivša predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa i uticajna članica demokrata, nije sa sigurnošću mogla da odgovori smatra li da Bajden treba da bude demokratski kandidat.

"Želim da učini ono što bude odlučio. Ohrabrujemo ga da što pre donese odluku jer vreme ističe", rekla je Pelosi za Em-Es-En-Bi-Si.

Predizborne ankete ukazuju da bivši američki predsednik trenutno ima prednost u odnosu na Džoa Bajdena.

Ipak, aktuelni predsednik ostao je pri tvrdnjama da će ostaje u trci i da bi ga samo bog mogao naterati da odustane od kampanje i predsedničke trke.

Oličeno je to bilo u jednoj od poruka koje je nedavno uputio: “Dosta je drame, podržite me da pobedim Trampa”.

XS
SM
MD
LG