Linkovi

Kir Starmer novi britanski premijer, u razgovoru sa Bajdenom potvrdio "specijalne odnose" dve zemlje


Novi britanski premijer Kir Starmer sa supugom Viktorijom ispred sedišta vlade u Londonu (Foto: AP/Vadim Ghirda)
Novi britanski premijer Kir Starmer sa supugom Viktorijom ispred sedišta vlade u Londonu (Foto: AP/Vadim Ghirda)

Britanska laburistička partija došla je na vlast u petak posle više od decenije u opoziciji, pokazali su zvanični rezultati, pošto je umorno biračko telo donelo partiji ubedljivu pobedu, ali i ogroman zadatak da ponovo oživi stagnirajuću ekonomiju i obeshrabrenu naciju.

Lider laburista Kir Starmer zvanično je postao premijer nakon što je dobio blagoslov kralja Čarlsa trećeg da formira vladu, na ceremoniji poznatoj kao "ljubljenje ruku".

Starmer je izabran za premijera nakon što je svoju stranku doveo nazad na vlast, pošto je pre nešto manje od pet godina pretrpela najgori poraz u skoro čitavom veku.

Novi britanski premijer Kir Starmer sa britanskim kraljem Čarlsom trećim Yui (Foto: Mok/POOL via REUTERS)
Novi britanski premijer Kir Starmer sa britanskim kraljem Čarlsom trećim Yui (Foto: Mok/POOL via REUTERS)

U prvom govoru ispred sedišta vlade i svoje rezidencije u Dauning stritu 10, Starmer je priznao da su mnogi ljudi postali cinični i razočarani u politiku, posle višegodišnjih skandala i haosa pod konzervativima, ali je naglasio da će njegova vlada pokušati da povrati veru u vladu.

"Bez obzira da li ste glasali za laburiste ili ne, direktno vam poručujem - moja vlada će biti vama na usluzi. Politika može da bude snaga za dobro. To ćemo vam pokazati", rekao je Starmer.

Obećao je da će preduzeti konkretnu akciju da sredi stanje u zemlji, i da to neće biti samo reči, ali je upozorio birače da će za to biti potrebno vreme.

"Rad za promene počinje odmah. Obnovićemo Britaniju...obnovićemo infrastrukuru za pružanje šansi, ciglu po ciglu", naglasio je novi britanski premijer.

Starmer je imenovao i članove novog kabineta. Za šefa diplomatije je postavio Dejvida Lemija, a odbrane Džona Hilija. Ivet Kuper imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, dok će Rejčel Rivs biti prva ministarka finansija. Anđela Rejner postavljena je za zamjenicu premijera.

Čestitke novom britanskom premijeru uputio je i američki predsjednik Džo Bajden, u telefonskom razgovoru, saopšteno je iz Bijele kuće. U razgovoru je, između ostalog, potvrđena podrška Ukrajini kao i "specijalni odnosi dve zemlje i značaj njihove saradnje u podršci slobodi i demokratiji širom sveta", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

U brutalnoj koreografiji britanske politike, Starmer je izabran za premijera nekoliko sati pošto se glasovi prebrojali - dok je lider konzervativaca Riši Sunak izašao iz rezidencije.

Britanski premijer Riši Sunak napušta rezidenciju sa suprugom (Foto: AP. Vadim Ghirda)
Britanski premijer Riši Sunak napušta rezidenciju sa suprugom (Foto: AP. Vadim Ghirda)

"Pre svega, zemlji želim da poručim da mi je žao. Dao sam sve za ovaj posao, ali ste poslali jasan signal da se vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora menjati, i vaša procena je ona koja se računa. Čuo sam vaš bes i razočarenje i preuzimam odgovornost za ovaj gubitak", rekao je Sunak u poslednjem govoru ispred rezidencije.

Dodao je da će ostati lider konzervativaca dok se ne imenuje njegova zamena.

Trijumf laburista i izazovi

Za Starmera, to je ogroman trijumf koji će doneti ogromne izazove, jer se suočava sa iscrpljenim biračkim telom nestrpljivo željnim promena u sumornoj pozadini ekonomske slabosti, rastućeg nepoverenja u institucije i trošnog društvenog tkiva.

"Ništa nije išlo dobro u poslednjih 14 godina", rekao je glasač iz Londona Džejms Erskin, koji je bio optimista u pogledu promena u satima pre zatvaranja birališta. "Samo ovo vidim kao potencijal za seizmičku promenu, i to je ono čemu se nadam".

Anand Menon, profesor evropske politike i spoljnih poslova na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da će britanski birači uskoro uočiti značajnu promenu političke atmosfere u odnosu na burnu "politiku kao pantomimu" u poslednjih nekoliko godina.

"Mislim da ćemo morati ponovo da se naviknemo na relativno stabilnu vladu, sa ministrima koji ostaju na vlasti prilično dugo i sa vladom koja može da razmišlja dalje od kratkoročnih do srednjoročnih ciljeva", rekao je on.

Britanija je iskusila niz turbulentnih godina - neke od njih su sami napravili konzervativci, a neke ne - što je mnoge glasače ostavilo pesimističnim u pogledu budućnosti svoje zemlje. Izlazak Britanije iz Evropske unije praćen pandemijom kovida 19 i ruskom invazijom na Ukrajinu ugrozio je ekonomiju, dok su zabave i kršenje karantina koje su organizovali tadašnji premijer Boris Džonson i njegovo osoblje izazvali širok gnev.

Džonsonova naslednica Liz Trus dodatno je uzdrmala privredu paketom drastičnih smanjenja poreza i na funkciji je ostala samo 49 dana. Rastuće siromaštvo i rezovi u državnim službama doveli su do zamerki u vezi sa "slomljenom Britanijom".

Dok se čini da rezultat usporava nedavne izborne promene udesno u Evropi, uključujući Francusku i Italiju, mnoge od istih populističkih podstruja teku u Britaniji. Lider reformi u Ujedinjenom Kraljevstvu Najdžel Faraž pokrenuo je trku sa anti-imigrantskim stavom svoje stranke "Vratite našu zemlju" i umanjio podršku konzervativcima, koji su se već suočili sa lošim izgledima.

Izlazna anketa sugeriše da su laburisti na putu da osvoje oko 410 mesta od 650 mesta u Donjem domu, a konzervativci 131.

Glasovi konzervativaca se tope kako manje stranke rastu

Čak i taj veći broj "torijevaca" ostavio bi stranku sa najmanje poslaničkih mesta u svojoj skoro dvovekovnoj istoriji i izazvao haos.

Rezultat je katastrofa za konzervativce, jer su ih birači kaznili za 14 godina predsedavanja merama štednje, Bregzitom, pandemijom, političkim skandalima i međusobnim unutartorijevskim sukobima. Istorijski poraz ostavlja partiju iscrpljenu i u haosu i verovatno će odmah pokrenuti takmičenje za zamenu Sunaka na mestu lidera.

U znak promenljivog javnog raspoloženja i besa na sistem, neke manje stranke su pokupile milione glasova, uključujući centrističke Liberalne demokrate i Faražovu "Riform UK" (Reform UK, "Reformišimo Ujedinjeno Kraljevstvo"). Faraž je pobedio u svojoj trci u primorskom gradu Klakton-on-Siju, obezbedivši mesto u parlamentu iz svog osmog pokušaja, a Riform je do sada osvojio četiri mesta.

Liberalne demokrate su osvojile mnogo više od toga na nešto manjem udelu glasova, jer su njihovi glasovi efikasnije raspoređeni. U britanskom sistemu pobeđuje kandidat sa najviše glasova u svakoj izbornoj jedinici.

Laburisti su bili oprezni, ali pouzdani

Stotine poslaničkih mesta promenilo je vlasnika u tesnim takmičenjima u kojima je tradicionalna partijska lojalnost na drugom mestu posle neposrednih briga o ekonomiji, infrastrukturi koja se raspada i Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Laburisti nisu "davali gas" svojim obećanjima da će usporena ekonomija rasti, da će investirati u infrastrukturu i učiniti Britaniju "supersilom čiste energije".

Ali oprezna kampanja stranke na prvom mestu za bezbednost donela je željeni rezultat. Stranka je dobila podršku velikog dela poslovne zajednice i podršku tradicionalno konzervativnih novina, uključujući tabloid "San" u vlasništvu Ruperta Mardoka, koji je pohvalio Starmera što je "svoju stranku povukao nazad u centar britanske politike".

Pogrešni koraci konzrvativaca

Kampanja konzervativaca je, u isto vreme, bila praćena gafovima. Kampanja je loše počela kada je Sunak pokisao dok je objavljivao njen početak ispred ulaza u Dauning stritu 10. Zatim je Sunak ranije otišao kući sa komemoracija u Francuskoj povodom obeležavanja 80. godišnjice invazije na Dan D.

Nekoliko konzervativaca bliskih Sunaku je pod istragom zbog sumnji da su koristili insajderske informacije da bi se kladili na datum izbora pre nego što su oni objavljeni.

Sunak se borio da se otrese mrlja političkog haosa i lošeg upravljanja koji su okupljeni oko konzervativaca.

U Henliju na Temzi, oko 65 kilometara zapadno od Londona, birači poput Patriše Malkahi, koja je u penziji, osetili su da nacija traži nešto drugačije. Zajednica, koja inače glasa za konzervativce, ovog puta bi mogla da promeni svoju liniju.

"Mlađa generacija je mnogo više zainteresovana za promene", rekla je Malkahi. "Ali ko god da uđe, čeka ga veliki posao. Neće biti lako".

XS
SM
MD
LG