Linkovi

Američka centralna banka spremna da počne da snižava kamatne stope


ARHIVA - Stiv Kerindžer iz Tenesija fotografiše planine u Nacionalnom parku Grand Titan, U Vajomingu, 22. avgusta 2024.
ARHIVA - Stiv Kerindžer iz Tenesija fotografiše planine u Nacionalnom parku Grand Titan, U Vajomingu, 22. avgusta 2024.

Inflacija je skoro pobeđena, a tržište rada se hladi, i Federalne rezerve (Fed) su spremne da počnu da snižavaju ključne kamatne stope, koje su trenutno na najvišem nivou u poslednje 23 godine, izjavio je predsedavajući američke centralne banke Džerom Pauel.

On nije rekao kada će smanjivanje kamatnih stopa početi, niti koliko će stope biti smanjivane, ali stručnjaci očekuju da će Federalne rezerve objaviti skromno smanjenje od četvrtine procenta na sastanku sredinom septembra.

"Vreme je da se politika prilagodi", rekao je Pauel tokom obraćanja na godišnjoj ekonomskoj konferenciji Feda u Džekson houlu, u saveznoj državi Vajoming, "Smer u kojem se krećemo je jasan, a tajming i ritam smanjenja kamatnih stopa zavisiće od podataka koji stižu, prognoze koja se menja i balansiranja rizika".

Pauel je naglasio deluje da je inflacija, koja je posle najvećeg rasta cena u poslednje četiri decenije nanela veliki bol milionima domaćinstava, uglavnom pod kontrolom:

"Moje samopouzdanje se povećalo", rekao je, "da je inflacija na održivom putu povratka na dva odsto".

Prema merenjima koja koriste federalne rezerve, inflacija je prošlog mese ca pala na 2,5 odsto, daleko ispod 7,1 procenat, kada je pre dve godine dostigla vrhunac i tek nešto malo iznad zacrtanih dva odsto.

Predsedavajući centralne banke takođe je rekao da bi smanjenje kamatnih stopa trebalo da održi ekonomski rast i nivo zapošljavanja, koje je prošlog meseca usporilo.

Postojani rast mogao bi da predstavlja podsticaj za predsedničku kampanju potpredsednice SAD Kamale Haris, čak iako mnogi Amerikanci kažu da su nezadovoljni sa ekonomskim uspesima administarciej Bajden-Haris, umnogome zbog činjenice da su prosečne cene i dalje daleko iznad nivoa na kojem su bile pre pandemije.

"Učinićemo sve što možemo", rekao je Pauel, "da podržimo snažnije tržište rada, dok nastavljamo da ostavrujemo napredak ka stabilnosti cena".

Smanjenje kamatnih stopa u septembru, manje od dva meseca pre izbora, moglo bi da izozove negativne političke reakcije prema Federalnim rezervama, koje ne žele da budu uvučene u političke igre u izbornoj godini. Bivši predsednik Donald rekao je da Fed ne bi trebalo da smanjuje kamatne stope toliko blizu izborima, ali je Pauel više puta naglašavao da će centralan banka svoje odluke zasnivati isključivo na ekonomskim podacima, bez obzira na politički kalendar.

U svom obraćanju, Pauel je rekao da su Federalne rezerve sve zabrinutije zbog slabijeg tempa zapošljavanja i povećanja stope nezaposlenosti, dok i dalje žele da se inflacija dodatno smanji. Tako da Fed sada umesto fokusa na inflaciju ima dvostruki fokus, na inflaciju i tržište rada.

"To da dolazi do hlađenja tržišta rada je izvesno", rekao je predsedavajući Feda. "Dobici kada je reč o otvaranja radnih mesta su i dalje solidni, ali su ove godine usporili... Nije da želimo ili da bismo rado prihvatili dalje hlađenje na tržištu rada".

Pauel je u svom govoru primetio da je Fed uspeo da se izbori sa visokom inflacijom, a da ne ziazove recesiju ili značajno povećanje nezaposlenosti, što su brojni ekonomsti već duži period predviđali.

XS
SM
MD
LG