Linkovi

Haris obezbedila dovoljno delegatskih glasova za predsedničku nominaciju


Arhiva - američka potpredsednica Kamala Haris (AP/Stephanie Scarbrough)
Arhiva - američka potpredsednica Kamala Haris (AP/Stephanie Scarbrough)

Američka potpredsednica Kamala Haris obezbedila je dovoljan broj delegatskih glasova za kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima, objavio je Džejmi Harison, predsedavajući Demokratskog nacionalnog komiteta.

Informacija je saopštena tokom virtuelnog sastanaka pristalica Demokratske stranke tokom kog su delegati glasali za partijskog predsedničkog kandidata.

Bilo joj je potrebno 2.350 delegatskih glasova da bi obezbedila demokratsku predsedničku nominaciju, saopštila je njena kampanja.

Haris, koja je objavila da će nominaciju zvanično prihvatiti naredne sedmice kada virtuelno izjašnjavanje bude okončano, tako bi postala prva crnkinja azijskog porekla koja se kandidovala za predsedničku funkciju.

Kamala Haris - žena koja probija nevidljive barijere
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Počastvovana sam što sam potencijalna demokratska kandidatkinja za predsednika Sjedinjenih Država. Srećna sam zbog toga što je već sad broj delegatskih glasova dovoljan da bi se obezbedila nominacija. Kasnije tokom meseca okupićemo se u Čikagu – gde ćemo ujedinjeni imati priliku da proslavimo ovaj istorijski strenutak”, rekla je Kamala Haris – aludirajući na demokratsku stranačku konvenciju koja se održava 19. avgusta.

Američka potpredsednica je kao demokratska kandidatkinja na novembarskim predsedničkim izborima počela da figurira posle povlačenja aktuelnog predsednika Džoa Bajdena iz trke.

Odluku o tome Bajden je doneo nakon neubedljivog nastupa u predsedničkoj debati sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom i pritiska dela javnosti i stranačkih kolega usled bojazni da u izbornoj trci neće moći adekvatno da se suprotstavi bivšem američkom predsedniku.

Stranačke konvencije održavaju se svake četvrte godine i na njima se proglašavaju kandidature za američkog predsednika i potpredsednika.

Istovremeno, priprema se i poslednja faza kampanje.

To je i manifestacija na kojoj stranka predstavlja političku platformu i usvaja nove smernice i načela.

XS
SM
MD
LG