Linkovi

Tramp javno preispitivao da li je Kamala Haris crnkinja


Donald Tramp na Nacionalnom okupljanju afroameričkih novinara u Čikagu, 31. jul 2024. (REUTERS/Vincent Alban)
Donald Tramp na Nacionalnom okupljanju afroameričkih novinara u Čikagu, 31. jul 2024. (REUTERS/Vincent Alban)

Američki republikanski predsednički kandidat Donald Tramp upitao je da li je njegova demokratska rivalka Kamala Haris „crnkinja”, tokom intervjua u kojem su mu pitanja postavljale afroameričke novinarke.

"Da li je ona poreklom iz Indije ili je crnkinja?“, upitao je Tramp. "Sve ovo vreme govori da je Indijka i odjednom je crnkinja", rekao je republikanski kandidat na Nacionalnom okupljanju afroameričkih novinara u Čikagu.

Kamala Haris je indijskog i jamajčanskog porekla, dugo se identifikovala i kao crnkinja i kao Azijatkinja. Ona je prva Amerikanka tako mešovitog porekla na mestu potpredsednice SAD.

"Ono što je rekao je odbojno. To je uvredljivo“, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Zahuktavaju se međusobni napadi Trampa i Kamale Haris
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Otkako je krenula u kampanju za Belu kuću, Haris se suočila sa salvom seksističkih i rasističkih napada na internetu, a neki ekstremno desničarski nalozi dovode u pitanje njen rasni identitet.

Tramp je takođe vređao Kamalu Haris na ličnoj osnovi i rekao da će ignorisati savet da ublaži svoju retoriku u ovoj kampanji.

Republikanci su Kamalu Haris takođe pokušali da diskredituju rekavši da je ona izabrana na funkciju zbog svoje rase i pola, u sklopu principa različitosti, jednakosti i inkluzije (DEI) - a ne zato što je kvalifikovana za posao.

Tramp je odbio da odgovori na pitanje da li i on misli isto.

Intervju sa Trampom u Čikagu počeo je napeto, kada je reporterka ABC njuza Rejčel Skot navela niz rasističkih komentara koje je Tramp dao i pitala zašto bi crnci trebalo da ga podrže.

Kao odgovor, Tramp je ovo pitanje nazvao "užasnim, neprijateljskim, i sramotom" i opisao ABC kao "lažne vesti".

Na pitanje o svom stavu o davanju imuniteta policajcima nakon smrti Sonje Mesi, crnkinje koju je upucao i ubio zamenik šerifa u Ilinoisu, Tramp je priznao da ne zna mnogo o tom slučaju, ali je dodao da „mu to nije izgledalo dobro“.

Intervju je počeo sa više od sat vremena zakašnjenja, a prekinut je posle 30 minuta iako je trebalo da traje jedan sat, a na zahtev Trampove kampanje koja je rekla da je isteklo vreme.

I sam poziv da Tramp učestvuje na Nacionalnom okupljanju afroameričkih novinara pokrenuo je kontroverze, a kopredsedavjući je iz protesta podneo ostavku. Tokom intervjua, iz publike su se mogle čuti reakcije na njegove lažne tvrdnje, a u jednom momentu je neko vikunuo: "Gospodine, imate li srama?"

Republikanski kandidat aktivno se trudi da pridobije afroameričke glasače i održava mitinge tamo gde žive. I imao je uspeha sa afroameričkim muškarcima dok se njegov bivši protivnik Džo Bajden mučio da održi podršku crnaca, koji su tradicionalno glasali za demokrate.

Bajden je dobio glasove crnaca 92 odsto prema 8 odsto na izborima 2020, prema podacicma Pju centra. Odluka Bajdena da se povuče u korist Haris može Trampu da oteža posao.

XS
SM
MD
LG