Linkovi

Tužioci terete senatora Menendeza da je delovao kao strani agent


FILE PHOTO: U.S. Senator Robert Menendez (D-NJ) is trailed by reporters after departing the Senate Democratic Caucus, in Washington
FILE PHOTO: U.S. Senator Robert Menendez (D-NJ) is trailed by reporters after departing the Senate Democratic Caucus, in Washington

Protiv američkog senatora demokrate Boba Menendeza podignuta je optužnica kojom se tereti da je delovao kao strani agent u korist egipatskih vlasti.

Podneli su je tužioci koji protiv njega vode postupak po optužbama za korupciju. Pridodata je dopunjenoj optužnici protiv njega koja je podneta sudu na Menhetnu, izvestila je agencija Rojters.

U svojoj reakciji senator Menendez istakao je da je oduvek bio lojalan isključivo Sjedinjenim Državama.

"Nove optužbe u potpunoj su suprotnosti mom dugotrajnom iskustvu i zalaganju za ljudska prava i demokratiju u Egiptu, kao i zahtevima da se tamošnji lideri ponašaju odgovorno. Plasiranje optužbe na optužbu - njihove navode ne čine istinitim. Radi se o pokušajima iscrpljivanja - taktici kojoj neću podleći", poručio je Menedez.

Egipatska ambasada u Vašingtonu do zaključenja teksta nije odgovorila na molbu za komentar u vezi sa proširivanjem optužnice protiv člana američkog Kongresa.

Suđenje Bobu Menendezu, po optužbama za korupciju, trebalo bi da počne maja 2024.

Demokratski senator iz Nju Džerzija do sada je odbacivao pozive da se povuče sa funkcije.

To je drugi slučaj optužbi za korupciju tokom protekle decenije protiv Menendeza, čije je poslednje suđenje sa različitim optužbama završilo kada porotnici nisu doneli presudu 2017.

Vlasti su saopštile da su pronašle skoro 500 hiljada dolara u gotovini, veći deo sakriven u odeći i ormanima, kao i više od 100 hiljada dolara u zlatnim polugama tokom pretresa kuće u Nju Džersiju, koju Menendez, 69, deli sa svojom suprugom.

Uz Menendeza je optužena njegova supruga, Nejdin, za koju tužioci kažu da je imala ključnu ulogu u prikupljanju mita vrednog stotine hiljada dolara od tri biznismena iz Nju Džersija koji su tražili pomoć od dugogodišnjeg zakonodavca. Nadin Menendez oslobođena je uz kauciju od 250 hiljada dolara.

Tužioci tvrde da je Menendez ponovio svoje postupke u korist autoritarne vlade Egipta. Kažu da je Menendez takođe pokušao da se umeša u krivične istrage vezane za saradnike, u jednom slučaju je insistirao da se u Nju Džersiju postavi federalni tužilac za kojeg je verovao da može da utiče na slučaj.

XS
SM
MD
LG