Linkovi

Američka policija gotovo dve nedelje traga za odbeglim ubicom i upozorava da je naoružan


Policijska fotografija Danela Souze Kavalkantea objavljena 10. septembra (AFP Photo/Pennsylvania State Police)
Policijska fotografija Danela Souze Kavalkantea objavljena 10. septembra (AFP Photo/Pennsylvania State Police)
Američka policija koja na području severozapadno od Filadelfije traga za odbeglim ubicom Danelom Kavalkanteom upozorila je da je on naoružan i da je uspeo da izađe iz zone u kojoj je policija originalno tragala za njim tako što je ukrao kamion za dostavu mleka.

Ovaj 34-godišnji brazilski državljanin preskočio je zid zatvora okruga Čester u Pensilvaniji 31. avgusta i skoro dve nedelje je izbegavao jmasovnu poteru stotina policajaca sa helikopterima, dronom i psima tragačima.

Policija Pensilvanije saopštila je u utorak da begunca juri u naselju Saut Koventri Taunšip (South Coventry Township), u okrugu Čester, 50 kilometara severozapadno od Filadelfije.

"Kavalkante je naoružan. Od stanovnika u toj oblasti se traži da nastave da zaključavaju sva spoljna vrata i prozore, obezbede vozila i ostanu u zatvorenom prostoru", navela je državna policija u objavi na Fejsbuku.

Osuđeni ubica pobegao iz zatvora, potraga u toku
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Tokom utorka, policija je saopštila da je Kavalkante kasno naveče u ponedeljak upao u garažu iz koje je ukrao pušku i municiju, nakon čega je pobegao, iako je vlasnik kuće na njega pucao nekoliko puta.

Najmanje jedan školski distrikt je objavio da će na dan zatvoriti sve škole i kancelarije. Policija je zatvorila ceste, a video snimci pokazuju blokade puteva sa velikim brojem pripadnika policije koji pretražuju vozila.

Kavalkanteovo bekstvo iz zatvora usledilo je nedelju dana nakon što je osuđen na doživotnu kaznu jer je izbo svoju devojku na smrt pred njenom decom 2021.

Prema navodima policije, njega takođe traže zbog ubistva u Brazilu.

Poternica za Kavalakanteom koju je objavila policija i Pensilvaniji ( AFP photo / Pennsylvania State Police)
Poternica za Kavalakanteom koju je objavila policija i Pensilvaniji ( AFP photo / Pennsylvania State Police)

Policija je takođe povećala nagradu za informacije o tome gde se Kavalkante nalazi, sa 20.000 dolara na 25.000 dolara.

Oni su zamolili stanovnike da provere sopstvene nadzorne kamere i da se obrate policiji ako vide nešto sumnjivo, dok su ih upozorili da ne prilaze Kavalkanteu.

Saut Koventri je devet milja severozapadno od grada Feniksvila, gde je Kavalkante primećen tokom vikenda.

Policija je u nedelju saopštila da je Kavalkante promenio izgled, obrijavši tamnu bradu i brkove koji se vide na njegovoj fotografiji sa poternice.

Vlasti su objavile četiri Kavalkanteove slike, a sve su očigledno snimljene kamerom na vratima dok je stajao ili sedeo na kućnom tremu.

Policija je u nedelju saopštila da je begunac vozio beli kombi Ford Transit iz 2020, koji je navodno ukraden iz mlekare u Zapadnom Česteru. Ali on ga je ostavio, pretpostavlja se, zbog nedostatka goriva.

Do sada Kavalkante primećen više puta, u nekoliko navrata i bez majice.

Zatvorski zvaničnici su prošle nedelje objavili video koji pokazuje kako je Kavalkante uspeo da pobegne.

Na njemu se vidi osuđenik, koji tada nosi belu majicu i farmerke, kako se penje uz dva paralelna zida, a zatim na krov pre nego što je preskočio bodljikavu žicu.

XS
SM
MD
LG