Linkovi

Šta su primarni izbori u Mičigenu pokazali Bajdenu i Trampu?


Election 2024 Michigan Primary
Election 2024 Michigan Primary

Džo Bajden i Donald Tramp lako su pobedili na primarni izborima svoje stranke u Mičigenu, ali rezultati od utorka pokazali su da oba kandidata imaju razloga za zabrinutost u pokušaju da pobede u ovoj državi u novembru.

Glasanje za opciju „neopredeljeni“ na predizborima demokrata u Mičigenu bilo je prvi pokazatelj kako bi neslaganje sa Bajdenovom politikom prema ratu Izraela i Hamasa u Gazi, moglo da utiče na njegovu kampanju za reizbor. Tramp je pobedio na predizborima sa velikom razlikom, ali je podrška rivalki Niki Hejli još jednom pokazala da neki republikanski glasači ssumnjaju da bi bivšem predsedniku dali još četiri godine na opštim izborima.

Evo najvažnijih zaključaka iz Mičigena:

Bajden i Tramp se približavaju partijskim nominacijama

Mičigen je bio poslednja velika država sa primarnim izborima pre Super utorka 5. marta, i obe strane su pomno pratile implikacije za novembarske opšte izbore. Mičigen je jedna od država u kojima se “lomi” ishod izbora u SAD.

Bajden je do sada zabeležio pobede nad manje poznatim kandidatima u Južnoj Karolini, Nevadi i Nju Hempširu.

Rezultati od utorka pokazuju da je njegova pozicija i dalje jaka u Mičigenu, koji je vratio u tabor demokrata 2020.

Tramp je pobedio na svih pet primarnih izbora, uključujući Južnu Karolinu, matičnu državu rivalke Hejli. On sada kreće u Super utorak, kada se u 15 država i na jednoj teritoriji nadmeću republikanci, kao najveći favorit za republikansku nominaciju.

Mičigen je bio jedna od tri države “plavog zida”, uključujući Viskonsin i Pensilvaniju, koje je Tramp osvojio 2016. On je unapred predvideo veliku pobedu.

Samo 16 od 55 republikanskih predsedničkih delegata Mičigena biće određeno rezultatima na primarnim izborima, dok će preostali delegati biti raspoređeni tokom konvencije 2. marta. Očekivana Trampova dominacija na državnoj konvenciji, na kojoj će lokalni aktivisti igrati ključnu ulogu, odlučiće o raspodeli preostalih 39 delegata republikanaca.

Neke demokrate pokazale neslaganje zbog Gaze glasanjem za “nepredeljene”

Mičigen je postao žarište demokratske rasprave u vezi sa potezima Bele kuće u sukobu Izraela i Hamasa. U ovoj saveznoj državi živi najviše Amerikanaca arapskog porekla u SAD.

Aktivista Erik Suter-Bul agituje za opciju "neopredeljeni" (Foto: AP/Paul Sancya)
Aktivista Erik Suter-Bul agituje za opciju "neopredeljeni" (Foto: AP/Paul Sancya)

Taj gnev je došao do izražaja u utorak kada su neki birači označili opciju „neopredeljen “ na glasačkom listiću na primarnim izborima Demokratske stranke. Bajden je i dalje dominirao, ali rezultat bi mogao da ga zabrinjavajući u državi koju je dobio sa manje od tri odsto razlike 2020. i verovatno ne može da priušti gubitak ove godine.

Oko 13,2 odsto demokrata u Mičigenu glasalo je kao "neopredeljeno", odnosno više od 101.000 glasača, pokazali su rezultati sa 85 odsto obrađenih biračkih mesta, preneo je Rojters. Izlaznost je bila oko 900.000, a 81 odsto glasova je dobio Bajden.

Organizatori pokreta „neopredeljenih “ namerno su zadržali niska očekivanja, pošto su ozbiljno započeli akciju tek pre nekoliko nedelja. Kampanja „Slušaj Mičigen“ koja je organizovala akciju saopštila je da se nadaju 10.000 glasova, ukazujući na Trampovu pobedu od manje od 11.000 glasova u 2016. da bi objasnili značaj tog broja.

Kada se Barak Obama kandidovao za reizbor 2012. godine, poslednji put kada je demokratski predsednički predsednik pokušao reizbor, opcija “neopredeljen” je dobila blizu 21.000 glasova — ili 11 odsto.

Ukupan broj "neopredeljenih" glasova bi trebalo da bude između 20 i 30 procentnih poena da bi demokrate brinule o njihovom uticaju u novembru, rekao je Ričard Čuba, anketar koji dugo prati politiku Mičigena.

„Dvadeset odsto privuče moju pažnju. Ako poraste na 25 odsto, to dobije mnogo više pažnje, a ako poraste iznad 30 odsto, mislim da je to signal da Džo Bajden ima prilično značajne probleme u svojoj bazi“, rekao je Čuba.

Očekivalo se da će veći deo „neopredeljenih“ glasova doći sa istočne strane države, u zajednicama kao što su Dirborn i Hamtramk, gde Amerikanci arapskog porekla predstavljaju skoro polovinu stanovništva. Bajden je 2020. pobedio u Dirbornu sa prednošću otprilike 3:1, a u Hemtramku sa razlikom od 5:1.

Neki republikanci se i dalje protive Trampu

Uprkos jasnoj Trampovoj pobedi u Mičigenu, Hejli je i dalje videla značajnu podršku republikanaca iz te države.

Neke od najboljih rezultata zabeležila je u okruzima Oukland i Kent, gde su demokrate sve više napredovale poslednjih godina, doprinoseći njihovom nedavnom uspehu u celoj državi. Takođe je imala bolje rezultate u okruzima u kojima se nalaze najveći univerziteti u državi, Voštenau i Ingam.

Tramp je dominirao na izborima zahvaljujući svojoj bazi, ali njegova snaga među glasačima na opštim izborima ostaje nejasna. Tramp se redovno pojavljivao u Mičigenu u osam godina otkako je postao predsednik, dok je Hejli tek tokom vikenda počela da posrće u državi.

AP VoteCast otkriva da veliki deo Trampove opozicije na republikanskim predizborima potiče od glasača koji su ga napustili pre ove godine.

Sva tri republikanska kandidata iz cele države koje je Tramp podržao na poluizborima 2022. Izgubila su od demokrata.

XS
SM
MD
LG