Linkovi

Novo glasanje za lidera Predstavničkog doma, Džordan ipak ne odustaje


Republikanac Džim Džordan na konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Republikanac Džim Džordan na konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Predstavnički dom Kongresa održaće treću rundu glasanja u pokušaju da popuni upražnjeno mesto predsedavajućeg, ali deluje da republikanci koji imaju većinu nisu ništa bliži rešavanju tog problema koji je paralizovao ovu instituciju u prethodne dve nedelje.

Očekuje se da će Džim Džordan, koji već dva puta nije dobio potrebnu većinu na glasanju, ipak pokušati i treći put u petak. Njegovi protivnici tvrde da će verovatno dobiti manje glasova nego u prethodna dva izjašnjavanja.

Sukobi među republikancima ostavili su Kongres u nemogućnosti da reaguje na zahtev predsednika Džoa Bajdena za pomoć Ukrajini i Izraelu.

Tesna i razjedinjena republikanska većina nije uspela da se ujedini iza Džordana ili bilo kog drugog kandidata da zameni Kevina Makartija, koga je šačica članova stranke zbacila 3. oktobra. Takođe nisu uspeli da se dogovore oko rezervnog plana koji bi omogućio ovom domu da preuzme zakonodavstvo.

Treće neuspelo glasanje moglo bi da navede Džordan da odustane, što bi otvorilo put drugim kandidatima da se pojave. Ali, nejasno je da li će republikanci uspeti da se ujedine iza bilo koga od njih.

Republikanci su takođe podeljeni oko rezervne opcije koja bi mogla da omogući Predstavničkom domu da se pozabavi hitnim pitanjima, kao što je Bajdenov paket pomoći i zakon o potrošnji koji bi omogućio američkoj vladi da nastavi da funkcioniše nakon roka od 17. novembra.

Taj plan bi dao veća ovlašćenja republikanskom predstavniku Patriku Mekhenriju, koji privremeno zauzima predsedničku fotelju. Demokrate u Predstavničkom domu i Bela kuća rekli su da su otvoreni za tu ideju, ali su republikanci odbacili taj pristup na sastanku iza zatvorenih vrata u četvrtak.

Džordan u dva navrata nije uspeo da obezbedi 217 glasova koliko mu je bilo potrebno za izbor na mesto predsedavajućeg donjeg doma američkog Kongresa.

Njegov izbor nije podržavalo najmanje dvadeset republikanaca i svih 212 članova Predstavničkog doma iz redova demokrata.

Pre Džordana većinu za izbor na tu funkciju nije uspeo da izbori ni njegov stranački kolega Stiv Skalis.

Predstavnički dom je bez predsedavajućeg poslednjih 16 dana.

Republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu sa 221:212, nisu uspeli da prevaziđu podele koje ih sputavaju da izaberu predsedavajućeg posle smene Kevina Mekartija početkom oktobra.

U aktuelnoj blokadi - Predstavnički dom onemogućen je da se izjašnjava o zakonskim predlozima bez predsedavajućeg – što doprinosi hitnosti izbora u okolnostima sukoba Izraela i islamističkih ekstremista Hamasa, ali i usvajanja Zakona o finansiranju vlade uoči isteka privremenih mera 17. novembra.

Građani nemaju mnogo poverenja u sposobnost Kongresa da prevaziđe stranačke razmirice i republikanske unutrašnje sukobe koji su doveli do smene Mekartija 3. oktobra.

Oko 64 odsto ispitanika u anketi koju su sproveli Rojters i Ipsos protekle sedmice ukazali su da ne veruju da političari u Vašingtonu mogu da stave u stranu svoja neslaganja zarad dobra nacije.

XS
SM
MD
LG