Linkovi

Američka vojska bi mogla ostati bez novca zbog obuke Ukrajinaca


Arhiva: Obuka ukrajinskih vojnika za korištenje raketa za razbijanje bunkera US M141, u Lavovu u Ukrajini, neposredno pred početak ruske invazije, 30. januara 2022. godine. (Foto: AP/Ministarstvo odbrane Ukrajine)
Arhiva: Obuka ukrajinskih vojnika za korištenje raketa za razbijanje bunkera US M141, u Lavovu u Ukrajini, neposredno pred početak ruske invazije, 30. januara 2022. godine. (Foto: AP/Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Dok Kongres Sjedinjenih Država čeka na usvajanje budžeta za odbranu i na odluku o vojnoj pomoći Ukrajini, američka vojska sama finansira obuku Ukrajinaca.

To je esencijalna misija. Ne možemo im okrenuti leđa. Tako da – da, apsolutno, naša vojska će uskoro morati da počene da razgovara i napravi neke teške odluke, koje će uticati na čitavu vojsku“, kaže Sabrina Sing, zamjenica sekretara za štampu Pentagona.

Vojni zvaničnici kažu Glasu Amerike da će - ako se ništa ne promijeni - američke snage u Evropi i Africi početkom ljeta ostati bez sredstava za bilo koju namjenu, uključujući i za pomoć Ukrajini, kao i za američke operacije i vježbe sa NATO saveznicima.

Američka vojska koristi vlastiti novac za obuku Ukrajinaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

To je kriza zbog koje se pale alarmi, kaže portparolka Pentagona:

Definitivno smo ranjivi. Ne možemo da se modernizujemo. Ne možemo da mijenjamo programe. To je kao da se borite sa jednom rukom zavezanom iza leđa.“

Analitičari kažu da se rat Rusije protiv Ukrajine i dalje nadvija nad evropskim kontinentom.

A ako počnete da smanjujete obuku i borbenu gotovost američkih snaga u Evropi, onda je to još jedan poklon Vladimiru Putinu“, kaže Bred Bauman iz Fondacije za odbranu demokratija.

Takav poklon bi ohrabrio dodatnu agresiju Rusije, kaže ovaj vojni veteran, što bi bilo mnogo skuplje nego što iznosi trenutni budžet za vojnu pomoć inostranstvu.

To obezbjeđuje oružje Ukrajini danas, kako Amerikanci ne bi morali da daju svoje živote sutra. Toliko je jednostavno“, dodaje Bauman.

Prvi snimci američke obuke ukrajinskih vojnika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Ministar spoljnih poslova Ukrajine nedavno je rekao CNN-u da njegova zemlja ne bi izgubila grad Advejevku, iz kojeg su se ukrajinske snage nedavno povukle, da su dobile svu municiju za artiljeriju koja im je bila potrebna za odbranu.

Glas Amerike: "Slažete li se sa tom ocjenom?"

Sabrina Sing: “Slažem. Advejevka je bila strateško povlačenje, ali povlačenje zbog toga što Kongres nije djelovao. To je direktno povezano“.

Februar je peti mjesec u kojem je Pentagon funkcionisao bez punog budžeta, a novu vojnu pomoć Ukrajini nije poslao od kraja decembra.

XS
SM
MD
LG