Linkovi

Britanski premijer najavio "brze sankcije" za one koji prave nerede širom zemlje


Britanski premijer Kir Starmer (foto: Henry Nicholls/REUTERS)
Britanski premijer Kir Starmer (foto: Henry Nicholls/REUTERS)

Britanski premijer Kir Starmer najavio je u ponedeljak "brze krivične sankcije" posle hitnog sastanka svog kabineta zbog nereda širom Engleske koje organizuje ekstremna desnica. Protesti protiv imigracija izbili su prethodne nedelje, nakon ubistva tri devojčice i ranjavanja desetoro osoba u napadu nožem u gradu Sautportu na severozapadu Engleske.

Starmer je najavio "broje mere", a vlada će se postarati da sistem krivičnih sankcija radi efikasno i da sankcije budu "brze".

Takođe je najavio da je u pripravnosti grupa specijalno obučenih policajaca koji su spremni da budu raspoređeni širom zemlje i pomognu lokalnoj policiji tokom nereda.

"Moj fokus je trenutno na sprečavanju ovakvih nereda", dodao je britanski premijer.

Britanski premijer je policijskim snagama obećao "punu podršku" Vlade u preduzimanju mera protiv "ekstremista" koji pokušavaju da "seju mržnju", a Nacionalno veće šefova policije saopštilo je u subotu da je dodatnih 4. 000 policajaca za suzbijanje nereda u pripravnosti.

"Policiji smo jasno dali do znanja da imaju našu punu podršku u preduzimanju najsnažnijih mogućih mera protiv počinitelja, uključujući osiguravanje više tužitelja, dovoljno zatvorskih mesta, kao i da sudovi budu spremni da reaguju", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper.

U napadu nožem u Sautportu ubijene su tri devojčice, a još osmoro dece i dvoje odraslih je povređeno. Policija je 1. avgusta identifikovala osumnjičenog kao Aksela Muganvu Rudakubanu, 17-godišnjaka rođenog u Kardifu u Velsu.

Talas nezadovoljstva u Velikoj Britaniji rasplamsale su antiimigrantske i antimuslimanske grupe, dok su se internetom istovremeno širile dezinformacije i lažne tvrdnje da je osumnjičeni napadač radikalni islamista koji je neposredno pre napada stigao u Britaniju brodom.

Anti-imigrantski protesti u Roterhamu u Velikoj Britaniji (REUTERS/Hollie Adams)
Anti-imigrantski protesti u Roterhamu u Velikoj Britaniji (REUTERS/Hollie Adams)

Policija je to demantovala, saopštivši da se radi o čoveku rođenom u Velikoj Britaniji i da napad ne tretira kao teroristički incident.

Dezinformacije i ultradesničarski aktivisti podstakli su nasilje, a policija je saopštila da su pristalice Engleske odbrambene lige, ekstremističke antiislamske organizacije, bili među velikom grupom koja je 30. jula napala džamiju, bacala cigle i kante za smeće na policajce i zapaljena vozila.

Proteklog vikenda došlo je do sukoba ekstremno desničarskih aktivista i policije. Neredi su izbili u Liverpulu, Bristolu, Tamvortu, Midlzbrou i Belfastu u Severnoj Irskoj, gde su demonstranti bacali čvrste predmete, pljačkali prodavnice i napadali policajce.

U Roteramu na severu Engleske demonstranti su pokušali da provale u hotel u kom su smešteni tražioci azila.

Anti-imigrantski protesti u Velikoj Britaniji (foto: Reuters)
Anti-imigrantski protesti u Velikoj Britaniji (foto: Reuters)

Do sada je uhapšeno 420 ljudi, dok vlada upozorava da će izgrednici "platiti cenu".

Nemiri i sukobi, za koje policija upozorava da bi mogli potrajati i u narednim danima, predstavljaju prvi veliki izazov za novu vladu Kira Starmera, koja se suočava sa zahtevima za uvođenjem vanrednih mera kako bi se zaustavilo dalje nasilje.

U tekstu su korišćene informacije agencija Rojters i Asošijejted Pres
XS
SM
MD
LG