Linkovi

Preminulo i treće dete povređeno u napadu nožem u Engleskoj


Flowers and a stuffed animal are seen behind the police cordon near the scene of a stabbing incident in Southport, Britain, July 29, 2024. (Foto: REUTERS/Temilade Adelaja
Flowers and a stuffed animal are seen behind the police cordon near the scene of a stabbing incident in Southport, Britain, July 29, 2024. (Foto: REUTERS/Temilade Adelaja

Devetogodišnja devojčica ranjena u napadu nožem na tematskom času plesa i joge posvećenom Tejlor Svift u severozapadnoj Engleskoj, umrla je u utorak, čime je broj žrtava porastao na tri. Policija ispituje 17-godišnjeg osumnjičenog uhapšenog nekoliko minuta posle napada.

Portugalski državni sekretar za zajednice Žoze Šezario identifikovao je devojku kao Alis Agijar. Rekao je da je njena porodica, koja je poreklom iz regiona Madeira, bila u stanju šoka.

Policija Mersisajda saopštila je da su prve dve žrtve devojčice od šest i sedam, godina. Osmoro dece i dvoje odraslih i dalje su hospitalizovani nakon napada u Sautportu. I odrasli i petoro dece su u kritičnom stanju.

Poruka Tejlor Svift posle napada u Stokportu
Poruka Tejlor Svift posle napada u Stokportu

Sviftova je rekla da je "potpuno u šoku" i da još uvek prihvata "užas" događaja. „To su bila samo mala deca na času plesa“, napisala je ona na Instagramu.

"Potpuno sam u nedoumici kako da prenesem svoje saučešće ovim porodicama."

Pod sumnjom za ubistvo i ubistvo u pokušaju uhapšen je 17-godišnji mladić. Lokalni stanovnici ostavili su cveće i plišane životinje na ulici oivičenoj zidanim kućama u primorskom letovalištu u blizini Liverpula - zvanom „sunčani Sautport“.

Svedoci su opisali scene "iz horor filma" kako su krvava deca bežala od napada.

Mladić je ubrzo uhapšen zbog sumnje za ubistvo i pokušaj ubistva. Policija je saopštila da je rođen u Kardifu u Velsu i da je godinama živeo u selu oko pet kilometara od Sautporta. On još nije optužen.

Policija je saopštila da detektivi ne tretiraju napad od ponedeljka kao povezan sa terorizmom i da ne traže druge osumnjičene. „Verujemo da su odrasli koji su povređeni hrabro pokušavali da zaštite decu koja su bila napadnuta“, rekla je Serena Kenedi, šefica policije Mersisajda.

Ljudi su na internetu objavljivali poklone i poruke podrške učiteljici Lijen Lukas, organizatoru događaja, koja je bila jedna od napadnutih. Grupa obožavatelja Tejlor Svift u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji sebe nazivaju "Swifties for Southport", pokrenula je onlajn akciju prikupljanja sredstava za pomoć porodicama žrtava.

Sakupljeno je više 100.000 funti (129.000 dolara) u roku od 24 sata. Ovo je najnoviji šokantni napad u zemlji u kojoj je porast zločina počinjenih noževima podstakao zabrinutost i doveo do poziva vladi da učini više na suzbijanju ovakvih vrsta napada.

Noževi su daleko najčešće korišćeno oružje u ubistvima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Deca starosti od šest do 11 godina

Svedoci su opisali kako su čuli vriske i videli krvavu decu kako izlaze iz Hart Spejsa, društvenog centra u kojem se održavaju događaji u rasponu od radionica o trudnoći i sesija meditacije do ženskih kampova za obuku.

Radionica joge i plesa na temu muzike i nastupa Tejlor Svift bila je aktivnost za letnji raspust za decu uzrasta od šest do 11 godina. „Bili su na putu, trčali iz vrtića“, rekao je Ber Varatan, koji ima prodavnicu u blizini. „Bili su izbodeni, ovde, ovde, ovde, svuda“, rekao je, pokazujući vrat, leđa i grudi.

Ričard Tauns, dečji zabavljač iz Sautporta, kaže da su roditelji u grupama za slanje poruka sada uplašeni da šalju decu na letnje programe. „Imam petogodišnju ćerku koja je isto tako lako mogla da bude na času“, rekao je Tauns. „Osećam se bespomoćno i kao da ne mogu ništa da uradim".

Poruke saučešća i podrške

Premijer Kir Starmer nazvao je napad "užasnim i duboko šokantnim". Kralj Čarls uputio je „molitve i najdublje saučešće“ onima koji su pogođeni „potpuno užasnim incidentom“.

Princ Vilijam i njegova supruga Ketrin rekli su da "kao roditelji ne možemo da zamislimo kroz šta prolaze porodice, prijatelji i voljeni onih koji su danas ubijeni i povređeni u Sautportu".

Kolin Pari, koji je vlasnik obližnje autolimarske radnje, rekao je za Gardijan da je osumnjičeni stigao taksijem. „Sišao je na naš prilaz taksijem i nije platio taksi, pa sam se u tom trenutku suočio sa njim“, rekao je Pari. „Bio je prilično agresivan, rekao je: 'Šta ćeš da uradiš povodom toga?' ".

Pari je rekao da su većina žrtava bile devojčice. „Majke sada dolaze ovamo i vrište“, rekao je Pari. "To je kao scena iz horor filma... To je kao nešto iz Amerike, a ne kao sunčani Sautport."

Najgori napad u Britaniji na decu dogodio se 1996, kada je 43-godišnji Tomas Hamilton ubio 16-oro dece iz vrtića i njihovog vaspitača u školskoj fiskulturnoj sali u Danblejnu u Škotskoj.

Ujedinjeno Kraljevstvo je naknadno zabranilo privatno vlasništvo nad skoro svim pištoljima. Masovna pucnjava i ubistva iz vatrenog oružja su retki u Britaniji, gde su noževi korišćeni u oko 40 odsto ubistava u godini do marta 2023.

Drugi masovni zločini noževima

Iako su masovni napadi noževima takođe retki, tokom poslednjih nekoliko godina izazvali su strah i bes i privukli ogromnu pažnju.

U Londonu je u aprilu čovek mačem ubio 14-godišnjeg dečaka koji je išao u školu i teško ranio još četiri osobe, uključujući dva policajca.

U Notingemu u centralnoj Engleskoj u junu 2022. paranoični šizofreničar je nasmrt izbo nožem dvojicu studenata koji su se vraćali kući sa proslave završetka školske godine, a zatim ubio 65-godišnjeg muškarca, ukrao njegov kombi i njime udario tri pešaka.

U Redingu, zapadno od Londona, u junu 2020, tražilac azila iz Libije nasmrt je izbo tri muškarca i ranio još trojicu.

XS
SM
MD
LG