Linkovi

Članovi Kongresa ispitivali univerzitetske lidere o rastu antisemitizma


Klodin Gej, predsednica Harvard univeziteta tokom saslušanja u Kongresu (Foto: REUTERS/Ken Cedeno)
Klodin Gej, predsednica Harvard univeziteta tokom saslušanja u Kongresu (Foto: REUTERS/Ken Cedeno)

Članovi Predstavničkog doma Kongresa ispitivali su predsednike Harvarda, Univerziteta Pensilvanije i Tehnološkog instituta Masačusetsa o tome da li njihove administracije čine dovoljno u borbi protiv talasa antisemitizma koji je zahvatio njihove kampuse dok besni sukob Izraela i Hamasa.

Republikanska predstavnica Virdžinija Foks rekla je da su predsednici ovih univerziteta pozvani da svedoče zato što “smo čuli da su se naročito u njihovim kampusima dešavale posebno vanredne situacije”.

Klodin Gej, predsednica Univerziteta Harvard, suočila se sa posebno teškim pitanjima republikanaca u Kongresu, uključujući i jednu tešku razmenu sa predstavnicom Elis Stefanik, koja je zahtevala da Gej podnese ostavku.

Stefanik, koja je i sama završila Harvard, upitvala je Gej da li će univerzitet povući ponude za upis studentima koji podržavaju Hamas.

Gej je uzvratila, rekavši da se neće obavezati da kažnjava studente samo zato što izražavaju svoje stavove, čak i ako ih “lično smatra odvratnim“, očigledno menjajući univerzitetsku politiku.

Godine 2017, Harvard je povukao ponude za prijem za 10 budućih studenata pošto se saznalo da u privatnoj čet grupi razmenjuju rasističke poruke.

Tema svedočenja Gej bila je njena posvećenost borbi protiv mržnje uz očuvanje slobode izražavanja.

Gej je rekla da će njena administracija kazniti "govor mržnje, nepromišljen, uvredljiv" samo kada pređe granicu u fizičko nasilje ili ciljano uznemiravanje.

Foks, predsedavajuća panelom, kritikovala je Gej i druge univerzitetske lidere, tvrdeći da su „institucionalni antisemitizam i mržnja među zatrovanim plodovima kulture vaših institucija“.

Republikanci su više puta kritikovali progresivizam i dovodili ga u vezu sa antisemitizmom u visokom obrazovanju.

Svi predstavnici univerziteta izneli su strategije kako da studenti budu bezbedni i za otvoreni razgovor o ratu između Izraela i Hamasa.

Kao Amerikanka i Jevrejka i kao ljudsko biće, gnušam se antisemitizma. I moja administracija se aktivno bori protiv njega“, rekla je Seli Kornblat, predsednica MIT-a, dodajući da „problematičnom govoru treba da se suprotstavi drugim govorom i obrazovanjem."

Kornblat je rekla da univerzitet ne štiti slobodu govora koja promoviše uznemiravanje ili podstiče nasilje, ali oni koji pokušavaju da ugase proteste u kampusu u suštini se zalažu za nefunkcionalne „pravila o govoru“.

Harvard i Univerzitet Pensilvanije su imali dosta problema u poslednje vreme. Oba univerziteta našla su se pod istragom Sekretarijata za obrazovanje zbog pritužbi na antisemitizam u kampusu.

„Ovo je težak posao i znam da nisam uvek uspevala“, rekla je Gej o vlastitim naporima da promoviše slobodu govora i inkluziju.

Ona je ukazala na poteškoće u balansiranju zabrinutosti različitih grupa, uključujući muslimansku zajednicu na Harvardu, za koju je Gej primetila da se suočava sa pretnjom rastuće islamofobije.

„Tokom ovih teških dana, osetila sam da su veze naše zajednice zategnute“, rekla je Gej članovima Predstavničkog doma.

Elizabet Magil, predsednica Univerziteta Pensilvanije, našla se na udaru kritika zbog Palestinskog književnog festivala, događaja koji je održan na tom univerzitetu u septembru i koji je bio žarište antisemitizma, navodi se u žalbi podnetoj Odeljenju za obrazovanje.

Članica predstavničkog doma Elis Stefanik tokom saslušanja u Predstavničkom domu (Foto: REUTERS/Ken Cedeno)
Članica predstavničkog doma Elis Stefanik tokom saslušanja u Predstavničkom domu (Foto: REUTERS/Ken Cedeno)

Magil je osudila antisemitsku retoriku na festivalu, ali je ostala pri stavu da su uvedene mere kako bi se osigurala bezbednost studenata.

Predsednici su jasno stavili do znanja Odboru Predstavničkog doma za obrazovanje i radnu snagu kojim upravljaju republikanci da su njihove škole preduzele korake da spreče uznemiravanje i maltretiranje, uključujući javna saopštenja.

Predsednik Kolumbija univerziteta je bio pozvan, ali nije prisustvovao, navodeći kao razlog zgusnut raspored, saopštila je kancelarija Foks.

Novembarska anketa Lige protiv defamacije i Hilela pokazala je da se od 7. oktobra i napada Hamasa 46 odsto jevrejskih studenata oseća sigurno na svojim fakultetima, što je značajan pad u odnosu na 67 odsto pre početka sukoba.

Studenti širom nacije rekli su da su oprezni kada šetaju kampusima noseći ogrlice sa Davidovom zvezdom, kipom ili druge simbole judaizma. Krajem oktobra, jedan student na Kornelu je priveden u federalni pritvor nakon što je navodno objavljivao postove na internetu u kojima je obećavao da će ubiti svakog Jevrejina koga vidi u kampusu.

Savet za američko-islamske odnose i druge grupe za zastupanje izvestile su da su zločini iz mržnje protiv muslimanskih studenata takođe u porastu.

Prošlog meseca, jedan beli Amerikanac ranio je iz vatrenog oružja trojicu studenta palestinkog porekla u Vermontu. A na Stenfordu je jedan arapski student udaren dok ga je napadač vređao, prema navodima svedoka.

Propalestinski aktivisti tvrde i da se njihova imena i fotografije javno objavljuju po kampusima kako bi, tvrde, bili zastrašeni i ućutkani.

XS
SM
MD
LG